Шојгу у Београду на војној паради

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу допутовао је данас у Београд, гдје ће присуствовати обиљежавању Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Србија 20.10.2017 | 11:16
Шојгу у Београду на војној паради
Шојгуа је на београдском аеродрому "Никола Тесла", уз највише државне и војне почасти, дочекао министар одбране Србије Александар Вулин.

Пред министрима Вулином и Шојгуом био је постројен почасни строј Гарде Војске Србије и интониране химне Руске Федерације и Републике Србије у изведби Репрезентативног оркестра Гарде, саопштило је Министарство одбране.

Свечаном дочеку министра Шојгуа присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, помоћник министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Руски министар одбране ће у Батајници присуствовати Приказу оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017".

Предвиђено је да Шојгу положи вијенац на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику на Новом гробљу.

У поподневним сатима он ће у Храму Светог Саве разговарати са патријархом српским Иринејом.

На Батајници ц́е данас бити све оно најбоље и најквалитетније што Србија има из домена армије. Врхунски програм очекујем од најатрактивније акро групе на свијету „Стрижи“, каже Бориша Мандиц́, пилот инструктор и предсједник Удружења надзвучних пилота.

Мандиц́ је рекао да Србија има чиме да се похвали, а посебно истиче „мигове“ који су стигли недавно из Русије и који ц́е бити приказани. Пилот инструктор који је летио на „миговима“ каже да га вријеђа када му неко каже да је Србија добила руски отпад.

„Људи мисле да је небо изнад нас луфт. Није тачно. То је богатство, то треба да се штити, чува“, каже Мандиц́.

Поред наоружања Војске Србије, којим су опремљене јединице, биц́е приказан и дио из производног програма домац́е намиенске индустрије.

Летец́е око 30 хеликоптера и авиона, међу којима и авиони „орао“, „галеб 4“, „ласта“, хеликоптери „газела“, „ХТ-40“, најновији хеликоптер „ХТ-49“...

Данас ц́е бити представљен и српски „војник будуц́ности“. Ријеч је о Пројекту 1.500 — пројекат опремања јединица најсавременијим наоружањем и војном опремом.

„То значи да су наши војници опремљени опто-електронским средствима, наоружањем и заштитним средствима, да представљају војнике 21. века и да идемо раме уз раме са свим осталим јединицама света“, рекао је генерал Војске Србије Жарковиц́ и објаснио да је ријеч о војницима у црној униформи, са специјалним наочарима.

Та опрема јединицама омогуц́ава да ноц́у може да гледа исто као и дању. То је најновије што до сада нисмо имали у нашем наоружању, истакао је Жарковиц́.

Програм ц́е трајати два сата, од 12 до 14 часова, а капије су отворене у девет сати. Из центра Батајнице до аеродрома је организован аутобус, а грађанима се саветује да не покушавају својим возилима да дођу до аеродрома јер ц́е пут бити блокиран.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АР

20.10.2017 09:43

Кад це полетјети мигови докле це мо гледати у празно небо Треба то мало испробати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ар,

20.10.2017 12:26

има ко брине за такве ствари ,не секирај се ти.

Name

ре забринути

20.10.2017 14:28

Ако сте данас гледали програм обиљежавања ослобођења Београда, могли сте видјети, између осталог и налете МИГ-29 којима су пилотирали српски пилоти. Очито да вам се гадило гледати то, па сада напрдујете и просипате демагогију.

Name

РЕ 'ре ар

20.10.2017 14:36

ТО би Ти ДА БАС ВОДИС врло високу политику.

Name

РУСКИ ИНТЕРЕС

20.10.2017 14:54

БОЉЕ ДА СУ 2 НОВА КУПИЛИ НЕГО 6 СТАРИХ . ЗА КОЈУ ГОДИНУ ЦЕ ИХ БАЦИТИ ДОК РУСИ УЗМУ ЈОС КОЈУ ДЕСЕТИЦУ МИЛИОНА ЗА ПОПРАВАК.

ОДГОВОРИТЕ