КСС уз ФИБА: Клубови и репрезентације? Могуће је!

Кошаркашки савез Србије заједно са још осам федерација подржао став кровне организације. Савези инсистирају да је изводљиво организовати паралелна такмичења клубова и националних селекција.

Кошарка 21.10.2017 | 22:45
КСС уз ФИБА: Клубови и репрезентације? Могуће је!
Док се ближи новембар и почетак квалификација за Светско првенство у кошарци 2019, однос ФИБА и Евролиге неповратно одлази ка тачки на којој је сваки договор немогућ.

Последица тог сукоба је да ће се утакмице најјачег клупског такмичења ван САД дефинитивно преклапати са мечевима репрезентација у новембру и фебруару.

Кошаркашки савези Француске и Словеније тако су већ саопштили шире спискове "А" селекција за те мечеве, у које су уврстили и играче из најјачих клубова, учесника Евролиге.

У припреми за новембар, ФИБА је у четвртак окупила националне федерације чији клубови учествују у Евролиги. Представници савеза Немачке, Грчке, Израела, Италије, Литваније, Русије, Србије и Шпаније и Турске састали су се у Француској и издали заједничко саопштење у шест тачака, које је подржала и француска асоцијација.

Саопштење, објављено након састанка, преносимо у целости:

1. "Кошаркашка породица мора да остане уједињена и да ради заједно и солидарно на заједничком циљу. А, то је промоција кошарке".

2. Такмичења клубова и репрезентација могу да се током године одржавају паралелно, што се догађало до 2003. године, као и сада - у другим спортовима.

3. Осуђујемо одлуку компаније 'ЕЦА' (која руководи Евролигом) да одбије померање утакмица за два дана, као комерцијални напад на репрезентације, који угрожава њихово постојање и угрожава њихове шансе да се квалификују за Светско првенство и Олимпијске игре. Национални тимови остају 'локомотиве' светске кошарке.

4. Примили смо писану потврду 'ЕЦА', упућену Европској комисији, да клубови сигурно не би био у прекршају ако не би извели на терен играче који су у репрезентацијама, у складу са њиховом регулаторном дужношћу под надлежним правилима ФИБА или кошаркашких савеза. Такође, апелујемо на 'ЕЦА' да поштује оно на шта се обавезала у новембру 2016. године, изменом евролигашког календара, који ствара очигледну препреку пуштању играча.

5. Подсећамо клубове који учествују у националним првенствима да имају онолико права колико и обавеза. Осуђујемо сваки директан или индиректан притисак д клубова или играча.

6. Наставићемо да обезбеђујемо најбоље могуће услове за играче репрезентација.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар