Слушају ФИБА-у: Турци и Италијани позвали ЕЛ играче!

Кошаркашки савези поступају према очекивањима ФИБА па позивају евролигашке играче за квалификационе мечеве за Светско првенство 2019. године.

Кошарка 21.10.2017 | 15:30
Слушају ФИБА-у: Турци и Италијани позвали ЕЛ играче!
Од овог циклиса се уводе редовни квалификациони "прозори" током којих ће се селекције борити за велике турнире, попут такмичења УЕФА и ФИФА у фудбалу.

То је продубили јаз између ФИБА и Евролиге која је најавила да неће прекидати своје такмичење и пуштати играче да играју за репрезентације усред сезоне.

Међутим, након што су Французи и Словенци у своје тимове укључили неке звезде из Евролиге, то су учинили и Турци и Италијани.

Селектор Турске Уфук Сариџа је позвао двојицу играча Анадолу Ефеса, а петорицу из Фенербахча, који наступају у Евролиги, док су у постави Италије укупно петорица играча из Евролиге.

Сариџа, иначе тренер Бешикташа, рачуна на Доуша Балбаја и Биркана Батука из Ефеса, те Синана Гулера, Бобија Диксона, Мелија Мехметолуа, Бариша Херсека и Егеана Арна из Фенера. Он је позвао укупно 24 играча за две утакмице у новембру.

Нови селектор Италије Мео Сакети рачуна на Симонеа Фонтекија и Авудуа Абаса из Милана, Ђиђија Датомеа и Николу Метија из Фенера, те Данијела Хекета из Бамберга, за сударе за Румунијом и Хрватсом.

"Мислим да је ФИБА "прозор" током сезоне лоша идеја. Жели да их "убаци" без договора са клубовима који плаћају играче. Фенер ми није рекао да не могу да играм за репрезентацију, али имам посла за свој клуб, не могу да играм за селекцију јер би могао да пропустим утакмице у Евролиги које би могле да буду кључне за мој тим у будућности. ФИБА зарађује новац од квалификација, док играчи, које не плаћају селекције, треба да се одрекну наступа за клуб који их плаћа", јасан је став Ђиђија Датомеа.

Евролигашке играче су позвали Финци (Петери Копонен/Барселона, Сашу Салин/Уникаха), Црногорци (Дино Радончић/Реал, Марко Тодоровић/ХИмки), а проблема би могла да има и Црвена звезда због Француске (Матијас Лесор) и ЦГ (Милко Бјелица).

Квалификације за СП ће се преклопити са мечевима Евролиге 23. и 24. новембра, због чега две организације месецима воде "рат", а нико не жели да попусти како би се нашао компромис.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар