Анализа - ЛЕ: Звездо, покажи сав свој арсенал!

После 10 година, црвено-бели коначно поново играју на свом стадиону против великог европског клуба.  Звездино ново рачунање времена, онај Бајагин стих и наредба: ПОДАВИТЕ ИХ! Што би рекао Момчило Бајагић, живот је кратак, а фудбалска каријера још краћа да би фудбалери Црвене звезде вечерашњи спектакл против Арсенала (19. 00) гледали кроз изанђалу фразу - немамо шта да изгубимо.

Фудбал 19.10.2017 | 18:00
Анализа - ЛЕ: Звездо, покажи сав свој арсенал!
Одмах по завршетку жреба за групе Лиге Европе, навијачи Црвене звезде почели су да маштају о једној утакмици - против Арсенала у Београду.

Јесу једнако битни дуели са БАТЕ Борисовом и Келном, али лондонске "тобџије" су оно што се чекало.

И, коначно, дошло је време за поновно гостовање славног енглеског клуба, којег су црвено-бели кроз историју већ једном надиграли - 1978. у трећем колу тадашњег УЕФА купа (1:0 у Београду, 1:1 у Лондону).

Од 19 часова на стадиону Рајко Митић, београдски и лондонски црвено-бели састаће се у утакмици трећег кола Лиге Европе.

Нема овај дуел пресудан резултатски значај, па изабраници Владана Милојевића могу растерећено, без притиска, да приступе мечу, а позитиван исход само би додатно увећао ионако већ огромно самопоуздање тима.

Колико имају вере у себе и оно што раде на тренинзима са стручним штабом, најбоље показује изјава Ненада Милијаша који је рекао да не би прихватио унапред понуђен реми, јер сви у тиму желе да се надигравају са скупоценим колегама из Арсенала, па шта буде...

Иако су гости допутовали без већине својих звезда, Арсен Венгер свакако на располагању има квалитетан тим, којем припада улога фаворита.

Тако је, међутим, било и пре 39 година.

Мало ко веровао је тада да Београђани могу до пласмана у четвртфинале, а они не само да су елиминисали Арсенал, већ су стигли до финала (у којем их је победила Борусија Менхенгладбах – 1:1, 1:0).

Странице историје писали су Владимир Петровић Пижон, Дуле Савић, Цвијетин Благојевић, Славољуб Муслин, Милош Шестић, Миле Јовин..., а видећемо вечерас има ли Звезда неко ново име које ће се годинама памтити међу навијачима.

По виђеном у досадашњем току сезоне, рекло би се да има.

Владан Милојевић показао се као одличан психолог и успео да за веома кратко време од екипе која је била у шоку због лошег вођења Миодрага Божовића, преокрета у финишу сезоне и губитка титуле, направи борце спремне да у свакој утакмици пруже максимум и претрче огромну километражу без обзира на име ривала.

Још од првог кола квалификација, па преко Суперлиге, до утакмице са Мачвом прошлог викенда, јунаци победа често су се смењивали и управо то је једно од најјачих оружја црвено-белих:непредвидивост одакле прети опасност.

Забринули су се навијачи када су чули да би Гелор Канга могао да пропусти утакмицу са Арсеналом због повреде, међутим, како се ближио четвртак, све чешће се могло чути да ће Габонац ипак заузети место у стартној постави, док је дефинитивно да Немања Милић неће моћи да помогне саиграчима. Ван строја су од раније Фримпонг, Рикардињо и Јовичић.

По изјавама претходних дана може се закључити да је Немања Радоњић решен да се истакне, а тренер Милојевић у најави утакмице предложио је да мрежу Арсенала после оца Дулета, затресе и син Вујадин Савић.

До Ричмонда Боаћија сигурно су допрле информације да се наводно Челси интересује за њега, па без обзира било то тачно или не, сјајни нападач из Гане имаће велики мотив да настави голгетерски низ. Ту је и Славољуб Срнић, о којег су се већ опекле неке противничке одбране, те капитен Мичел Доналд, па све уигранији Ненад Крстичић, затим адут из сенке Александар Пешић...

Очекивани састав Црвене звезде за ову утакмицу је: Борјан – Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић – Доналд, Крстичић – Срнић, Канга, Радоњић – Боаћи.

Подсетимо, гол против Арсенала у Лондону један је од најлепших у историји Црвене звезде, видећемо да ли је и ова генерација спремила нешто слично за тобџије.



Систем је ресетован, сат навијен, почело је ново рачунање времена. Бар на Маракани. Од Бајерна до Арсенала прошло је тачно десет година. Много, баш много. Довољно да један велики клуб промени културу понашања и да се задовољи бочицама славе. И да буде понизан према другима. Да признаје како је тај неко много бољи. Како је богатији. Како је срећнији. Али почело је ново Звездино рачунање времена

А с новим временом иду и нова правила понашања. Или стара, како вам воља. Звезда је изашла из љуштуре просечности оног тренутка када је завршена шестоминутна судијска надокнада у реваншу са Краснодаром. Митоманији склони навијачи клуба са Маракане рећи ће вам да се да Звезда вратила тамо где јој је природно место, да је узела само оно што јој припада. А то су овакве утакмице са Арсеналом.

Лепо је што се пре вечерашњег спектакла причало о прошлости, том дуелу из 1978. године који је од Душана Савића направио култног лика, а од Бранка Станковића српску (или југословенску верзију) Валерија Лобановског. Међутим, као што се патриотизам не сипа у трактор, тако и духови славних времена не могу да зауставе екипу Арсена Венгера.

Шта то Звезда може да понуди данас што није у претходних десет година? Какав то тренерски маневар може да изведе Владан Милојевић и постане личност првог реда у Србији?

Можда је ова Црвена звезда играчки много, много скромнија од овог Арсенала који је кренуо пут Београда. Међутим, сигурни смо да је једнако храбра. Иако није галамџија, нити даје изјаве које звече Владан Милојевић је Црвеној звезди уклонио канцер лажне скромости. Чиста је то филозофија, али тренер црвено-белих је оним аристократским ставом и речима („Нико није бољи од мене док се не докаже супротно“), допринео да играчи српског вицешампиона препознају пуно значење Бајагиног стиха „Јер овај живот је кратак, да прозуји за час“.

Фудбалска каријера је још краћа да би вечерашњи спектакл у оквиру трећег кола Лига Европе (19 часова) играчи Црвене звезде гледали кроз изанђалу фразу - немамо шта да изгубимо. То раде само играчи којима је каријера обична равна линија. Или који су досегли зенит. Многи од Милојевићевих адута су тек полетели ка озбиљном фудбалу и добро је што у најави меча није било инсистирања на квалитету дружине Арсена Венгера.

„Никада нећу да заборавим како је Владан Милојевић био убеђен у тријумф над Краснодаром у Београду. Причао је пре меча да ћемо да их подавимо. Видели сте шта се десило. Пребили смо и надтрчали Краснодар“, рекао је недавно генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић.

Ефекат бумеранга, чак и потцењивачки коментари јавности, ако крене и заврши се по злу, у оваквим ситуацијама су увек могући. Међутим, играчи Црвене звезде су добили прву, психолошку битку - сами са собом.

Нема понизности. Има гордости.

„Дајте, нека дође дај Бељарин. Даму бацим пешкир у лице, играо сам против сличних играча. Да ме чека двобој са Данијом Алвесом исто бих тако резоновао“, поручио је Немања Радоњић.

Још директнији је био најсикуснији Ненад Милијаш.

„Не бих се задовољо бодом, мада би нам он пуно значио у наставку такмичења. Ако бисмо прихватили тај реми, значи да нисмо играли, односно да бисмо себи ускратили шансу да их победимо. Арсенал јесте фаворит, али су такође људи од крви и меса“.

Звуче ове речи Звездиних играча готово једнако оптимистично као она Џајићева реченица у марту 1991. године како ће црвено-бели победити Бајерн и у Миннхену и у Београду. Поново ту долазимо до улоге Владана Милојевића који је за ових сто и кусур дана на клупи клуба са Маракане показао да има велику моћ убеђивања. Његова је заслуга што црвено-бели не потцењују себе патетичним причама о Арсеналу из другог филма и друге галакасије. Мада то Тобџије суштински јесу.

Уосталом, ова генерација је победила Спарту на култној Летни, елиминисала Краснодар, славила на тлу Немачке... Против Арсенала Милојевић ће морати да направи сублимацију најбољег из Звездине игре са поменута три меча.

Дакле, Канга ће морати да буде у свом најбољем моду, Срнић као осица да тражи простор између линија Арсеналовог тима, Боаћи и полушансу да претвара у гол, да Ле Талек и Вујадин Савић буду најбољи експонати сјајне тимске одбране.

Сви појединачи квалитети и соло паритуре требало би да буду прозиводе мисли фудбалера Црвене звезде о томе како вечерас неће бити само пуки статисти. Још само да то пренесу на терен у удаве Арсенал.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар