Москва формирала Владу у Приштини?

Страх од "руског утицаја" на Балкану отео се контроли до те мјере да је формирање косовске владе приписано - Русији.

Србија 19.10.2017 | 12:17
Москва формирала Владу у Приштини?
Влада Рамуша Харадинаја на Косову формирана је посредовањем званичног Београда и Москве, а кључну улогу у томе су имали Александар Вучић, Хашим Тачи и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли. То су главни акценти анализе љубљанског Међународног Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС), о политичким приликама на Косову и Метохији.

У даљој анализи тог института нема додатног објашњења на који начин је то Москва конкретно утицала на формирање косовске владе, осим што се Пацоли означава као "руски човјек".

Таквим ставом, Косово је стало раме уз раме са осталим владама балканских држава које су "оптужене", и то без доказа, да су настале под утицајем Русије. Косово које је годинама под директним, нескривеним и свакодневним утицајем Сједињених Америчких Држава и западних центара моћи.

Чему служе такве манипулације?

Што се Косова тиче, Бехљуј Бећај, политиколог из Приштине, каже да је његова процјена да је тамошња влада састављена — случајно. Утолико прије сматра да су овакве процјене мање битне од чињенице да је влада Косова авантуристичка, на челу са премијером авантуристом.

"Та влада је неозбиљна, а ја не мислим да озбиљни људи дају допринос да се направи неозбиљна влада. Независно да ли је неко имао мотив да буде повезана са Москвом, Београдом или не знам са ким. Проблем је у томе што је ово влада појединаца и условљавања.

Што се мене тиче, лакше је објаснити ситуацију у односу на Београд, јер Вучић може да повуче својих десет посланика, него у односу на Русију", објашњава Бећај.

Влада на Косову, додаје он, до те мере је нестабилна да је довољно да јој зафали један човјек у парламенту и да остане без могућности да изгласа било који закон.

"Ја не мислим да би неко из међународне заједнице, односно, неко из Русије, позвао било кога и рекао: ’Ајде сад…‘ Уосталом, каква би то озбиљна држава састављала такву владу, која не може да буде сигурна ни да ли ће јој сљедећа сједница бити успјешна или не?!", пита се Бећај.

Ссаговорник објашњава да је помињање Беџета Пацолија као руског човјек проистекло због чињенице да је он некада имао пословне везе са Русијом и Борисом Јељцином, те се сада тај однос из деведесетих година прошлог вијека само "преноси" на садашњост и евентуално на будућност.

Чињеница јесте да је Пацоли омогућио стварање ове владе, али наш саговорник не види разлог да се он сматра "руским човјеком" јер је својевремено реновирао Кремљ.

"Што се мене тиче, мислим да је за нас предност да имамо бизнисмене који сарађују са људима од утицаја било гдје, па чак и у Русији, Кини, коме то може да смета", мишљења је Бећај.

(Спутњик)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Како се лаже

19.10.2017 10:44

Запад је толико банкротирао да више не могу да сакрију своја злодјела иза полуистина него морају да прибјегавају ОЧИГЛЕДНИМ лажима. Погледајмо, ко тврди ове глупости. ИФИМЕС на својм сајту (хттп://www.ифимес.орг/ен/абоут-ус) тврди да њиме управљају: "Др Цраиг Т. Смитх" (предсједник; бивши политички директор у Бијелој кући!), предсједници су Др. "Зијад Бећировић" и "Бакхтyар Аљаф", директори(ица) за евро-медитеранску дипломатију и међукултуралне односе је аустријанка "племићке" крви "Цамилла Хабсбург-Лотхринген", предсједник ИФИМЕС савјетничког одбора је "Будимир Лончар" (бивши министар спољних послова СФРЈ; иначе Хрват) а почасни предсједник је "Стјепан Месић", бивши предсједник Хрватске. Све саме слуге запада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

19.10.2017 11:11

Који то Србин није слуга запада ?

Name

Како се лаже

19.10.2017 12:12

(1) Постоје Срби који су продали нацију за вечеру, који се издају за Србе али раде против интереса Срба као народа. Има их у политици, у медијима, у тзв. "невладином сектору", у спорту, у науци, у култури итд. Они су добровољно слуге запада. (2) Срби као народ су ПРЕТВОРЕНИ у слугу запада, али не својом вољом него зато што су нас Срби из претходне тачке довели дотле. Срби би најрадије да буду свој на своме, без утицаја са стране. Тако је било до сада у историји, зато смо се и дизали против империја (османске, аустроугарске, њемачке, НАТО).

Name

Мали Србо

19.10.2017 13:48

Кад се лазе овако се казе, поранијо Краљевицу Марко прије зоре на цетрнес дана из вилдзана запали дувана а из луле кафу присркује, па оседла вранца бијелога, оседла га седлом по трбуку а заузда уздом испод репа па окрену стрмо узастрану. Колико овдје у мом тексту има ријеци да нису лазне толико запад прца истину.

ОДГОВОРИТЕ