О мосту писао Јункеру, Звиздићу

Изградња Пељешког моста трајно је рјешење хрватског и европског територијалног дисконтинуитета код Неумског коридора при чему ће легитимни интереси Босне и Херцеговине остати нетакнути, написао је хрватски премијер Андреј Пленковић предсједнику Европске комисије те званичницима у БиХ.

Регион 19.10.2017 | 12:01
О мосту писао Јункеру, Звиздићу
У писму Жан Клод Јункеру Пленковић је извијестио о свему што је Хрватска предузела у вези с пројектом цестовног повезивања с Јужном Далмацијом.

Пројект се реализује уз консултације с Европском комисијом и у дијалогу с Босном и Херцеговином, подсјетио је.

Поновио је да Хрватска има право изградити мост на својој територији те да ће притом сва права и легитимни интереси Босне и Херцеговине као обалне државе остати нетакнути.

Подсјетио је на важан финансијски допринос ЕУ која с 357 милиона евра финансира досад највећи и најважнији инфраструктурни пројект у Хрватској.

Додао је да је у току јавна набавка и избор извођача.

Одговарајући на ранија писма предсједавајућем Савјета министара Босне и Херцеговину Денису Звиздићу и замјенику предсједавајућег Савјета министара Вјекославу Беванди, Пленковић је подсјетио на дијалог који Хрватска води с Босном и Херцеговином још од 2005. године о изградњи Пељешкога моста.

Постигнуто је разумијевање о томе да Хрватска има право изградити Пељешки мост на свом државном подручју, уз поштивање права Босне и Херцеговине на нешкодљив пролаз, напоменуо је.

"На тим су темељима утврђени и технички параметри моста који ни на који начин неће осујетити уживање свих права и легитимних интереса Босне и Херцеговине на мору", наводи се у саопштењу.

Пленковић је још једном потврдио подршку коју Хрватска пружа Босни и Херцеговини на њеном путу према европским интеграцијама те изразио пуну спремност за даљњи развој односа уз међусобно уважавање, поштивање мјеродавних правила и начела међународнога права.

Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бруталлy хонест

19.10.2017 10:27

Немој да нам икако помажеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

19.10.2017 12:43

БиХ ће бити као Палестина ограђена жицом.

Name

Ре Мајор

19.10.2017 12:58

Да је нећеш ти оградити?Пробај..

Name

Ре Мајор

19.10.2017 15:22

Дајте људи не лупетајте.Какве висе зице.Нек граде и постују друге и ста је висе проблем.

Name

Зао Мајор

19.10.2017 14:39

Шта ти паметујес глуп си.

ОДГОВОРИТЕ