Без акциза на дневном реду

Савјет министара неће на данашњој сједници разматрати измјене и допуне сета закона који се односе на увођење намјенских акциза за изградњу ауто-путева, због чега се поново одгађа испуњавање услова из Писма намјере за наставак аранжмана са Међунродним монетарним фондом /ММФ/.

Босна и Херцеговина 19.10.2017 | 08:00
Без акциза на дневном реду
Према предложеном дневном реду, који је објављен на званичној страници Савјета министара, на сједници неће бити ријечи ни о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита БиХ о којем је на прошлој сједници одгођено изјашњавање због техничких допуна. 

У Управном одбору /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ речено је Срни да су три закона која се односе на повећање акциза упућена у Генерални секретаријат прије 10 дана и да им није познато зашто предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић ову тачку није уврстио на дневни ред. 

У кабинету предсједавајућег УО УИО Вјекослава Беванде, који је и министар финансија и трезора БиХ, рекли су да не могу коментарисати начин формирања дневног реда јер је то у надлежности предсједавајућег Савјета министара. 

УО УИО усвојио је 4. октобра Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, према којем се предвиђа повећање акциза на нафту и нафтне дервите, те биогориво и биотечност за 0,15 КМ по литру. 

Уз ове законске измјене у области акциза, УО УИО усвојио је и нацрте о измјенама и допунама Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода, те Закона о систему индиректног опорезивања. 

Сет закона о акцизама, као и измјене и допуне закона о осигурању депозита нису добили подршку у Парламентарној скупштини БиХ јер није било довољно руку ни у парламентарној већини, те је ово нови покушај да се изгласају реформски закони који су услов за наставак аранжмана са ММФ-ом и уплату друге транше у износу од око 76 милиона евра.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пензионер

19.10.2017 06:28

Да је баба Дусанка ко ње бих све просло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харач

19.10.2017 06:54

Када би могло некако да висе никада не подигну ни једну марку кредита.Нека смање своје плате и дневнице,смање возни парк и којекакве презентације,престану узимати отпремнине од 25 хиљада и сл и биће довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пумпаџија

19.10.2017 07:26

Акцизе на гориво имају потребну већину у сваком моменту, у питању су друга два подзаконска акта које блокира СНСД уз подршку усташа и шћепе из Гусиња. СНСД не жели да се нове акцизе уплачују на посебан рачун и да паре буду кориштене искључиво за цестовну инфраструктуру, жели да он и компанија са истима крпе буџет. Такође не желе законом регулисати расподјелу пдв-а и инсистирају да се и даље држе усменог договора и дијеле у омјеру: ФБиХ 64,29%, РС 32,16% и Брчко Дистрикт 3,55%. Федерација не жели даље финансирати пропали ентитет са стотинама милиона годишње, убудуће по заслугама. ФБиХ 85%, РС 10%, Брчко 5%...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пешо

19.10.2017 08:01

Н езнам само гдје си прочитао да акцизе имају вечину, кад за њих нече гласати посланици из СЗП, СББ, ДФ, СДП и независни посланици. Владајучи тројац СНСД, ХДЗ и СДА копају ногама и рукама за усвајање акциза, али тај филм нече гледати. Попусте ли ови против акциза, могу се поздравити са добрим резултатима на следечим изборима.

Name

ааа

19.10.2017 09:51

Владајућа клика у РС хоће кредите о ММФ-а, а сада су ето као против Нато-а који их је довео на власт. Фарса, само дај паре, паре, паре.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕКИ

19.10.2017 10:33

Ништа акцизе јер пропали додик сад одједном воли ММФ и њихове паре! Има Русе па нека му саљу ако га воле,али од тога нема ниста.Знају и Руси да је кримос додик унистио Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕКИ

19.10.2017 10:33

Ништа акцизе јер пропали додик сад одједном воли ММФ и њихове паре! Има Русе па нека му саљу ако га воле,али од тога нема ниста.Знају и Руси да је кримос додик унистио Рс!!!

ОДГОВОРИТЕ