Пажња - Говори бивши НБА шампион!

Невероватно ко је све играо АБА лигу! Због Вилијамса и Џенкинса сам почео да гледам Евролигу! Одушевљен сам српским тимом! „Омиљени саиграчи: Двејн Вејд, Шакил О'Нил, Удонис Хаслем, Квентин Ричардсон, Стеф Кари, Монта Елис, Нејт Робинсон, Демијан Лилард, Ник Јанг и Спенсер Хејвс“. Какав списак. . .

Кошарка 23.10.2017 | 14:30
Пажња - Говори бивши НБА шампион!
После уводна четири кола Игокеа је без сумње најпријатније изненађење Јадранске лиге. Чини се да је тренер Драган Бајић коначно посложио коцкице како треба, али много има и у томе што офанзиву тима из Лакташа предводи некадашњи НБА шампион - Дорел Рајт.

Убедљиво најбољи играч Игоса био је и први гост сајта Јадранске лиге, где је одговарао на питања навијача. Између бројних тема дотакао се прича о НБА лиги, плановима, погледу на АБА лигу, европској и регионалној кошарци уопште, најбољим саиграчима са којима је играо, кога обожава од Срба, зашто воли српску репрезентацију...

Навијаче је, наравно, одмах интересовало - откуд бивши НБА шампион у Игокеи, упркос томе што је могао да добије богатије уговоре у најјачим европским лигама или Кини?

„Изглед НБА лиге се драматично променио. Тимови гледају како да развију пуно младих играча на минималним уговорима уместо плаћања проверених ветерана, уколико имају и мале шансе за освајање титуле, без обзира на шансе за улазак у плеј-оф. За мене није било изгледних ситуација да уђем у НБА лигу и време је брзо пролазило. Кад се појавила могућност да играм за Игокеу у АБА лиги, поскочио сам и прихватио оберучке ту могућност, знајући, да је то сјајна прилика за доказивање мојег потенцијала“, каже Рајт.

Да ли је ваша жеља да остварите повратак у НБА лигу или планирате да наставите играњем у Европи у наредним годинама?

„Волео бих да се вратим у НБА и да заиграм на највишем нивоу светске кошарке. Али отварам врата и за моју европску каријеру. У овом тренутку сам фокусиран на играње овде и осећам се добродошлим у Европи. И даље имам довољно снаге за играње игре коју волим и која ми значи све“.

Какви су ваши утисци о АБА лиги и Евролиги? Какав вам се чини квалитет АБА лиге?

„Засад је готивим. Сјајно такмичење у којем има пуно младих талената. Тек скоро сам почео да пратим Евролигу, гледајући пријатеље попут Бобија Брауна, Екпеа Јуда, Маркуса Вилијамса и Чарлса Џенкинса“.

Да ли уживате у игрању у АБА лиги?

„Да, уживам. Имам врхунске саиграче и стручни штаб. Цела организација Игокее ми је сјајно примила и показала како ме цени“.

Колико играча из АБА лиге сте познавали пре доласка у Игокеу?

„Не много. Направио сам малу истрагу и видео да су моји пријатељи попут Маркуса Вилијамса и Чарлса Џенкинса играли АБА лигу. Такође, ту је играо и мој пријатељ Френк Робинсон“.

Да ли сте гледали репрезентацију Србије? Ако јесте, ко је ваш најдражи играч у тој екипи?

„Нисам био у могућности да их гледам како играју. Погледао сам њихов састав и рекао сам само: 'Вау!' Много талентованих играча имају. Сигурно ћу их сада пратити детаљније, кад играм ту“.

Шта вам значи чињеница да играте у лиги са територије одакле долазе овогодишњи финалисти Евробаскета?

„Засад ми је овде супер. Сваког дана сазнајем нове ствари о европској кошарци. Имате баш невероватну традицију кошарке“.

Који је ваш најдражи играч са простора некадашње Југославије?

„Морам да кажем да је то 'мој момак' Владимир Радмановић! Заједно смо провели сезону у Голден Стејту. Био је добар саиграч и имао је добру каријеру у НБА лиги“.

Да ли сте видели Луку Дончића како игра? Да ли мислите да може бити изабран као први избор на НБА драфту?

„Наравно, неколико пута сам га гледао. Он је врхунски млади играч и има светлу будућност. Једва чекам наредни драфт где ће учествовати он, Бегли, као и Портер Џуниор“.

Много актуелних НБА играча се афирмисало у АБА лиги, попут Николе Јокића, Бојана Богдановића, Немање Бјелице, Горана Драгића, Дариа Шарића, Николе Вучевића… Ко од њих вас је највише импресионирао у НБА лиги?

„Вау, нисам знао да су сви они играли у АБА лиги. Имао сам прилику да играм кратко време заједно у Мајамију са Гораном Драгићем. Прави је такмичар и тврд као противник. Остали ови млади играчи имају прилику да направе велике ствари у наредној сезони. Једва чекам да их све гледам у наредној сезони“.

Шта знате о страственим навијачима екипа из АБА лиге, попут навијача Партизана, Црвене звезде, Задра, МЗТ Скопља?

„Погледао сам видео снимке страсти коју навијачи на овим просторима доносе на утакмицама. Веома сам узбуђен што ћу играти овде. Волим да играм пред гласним навијачима. Натерају те да играш најбоље што можеш. То ме подсећа на играње пред навијачима Голден Стејта. Гласни, дивљи и најбољи у НБА“.

Да ли вас је одушевио неки играч из АБА лиге до сада?

„Допао ми се момак из Цедевите (Џанан Муса). Млад, талентован играч, који игра са много самопоуздања. Рекао сам му да уколико настави да напорно ради, има огроман потенцијал да направи велику каријеру“.

Какав је осећај играти са Двејном Вејдом?

„Шест и по година смо провели заједно и било је изузетно. Увек су ме одушевљавале ствари које је радио на терену. Стварно је талентован. Много сам научио од тог човека на терену и ван њега. И даље смо блиски пријатељи и увек ћу му бити захвалан што ме је са мојих 18 година увео у НБА кошарку“.

Ко је најтежи играч за чување у НБА лиги?

„Најтежа тројица за чување - Коби Брајант, Кармело Ентони и Кевин Дурант. Уф! Само покушајте да зауставите те играче, нека вам је са срећом“.

Ко вам је био идол?

„Моји родитељи. Они су ми усадили те радне навике и менталитет у смислу - нема изговора“.

Који је ваш омиљени тим?

„Стварно немам омиљени тима. Уживао сам у сваком граду где сам играо. Имао сам ту срећу да сам играо пред ставрно изузетним навијачима и поред одличних играча“.

Да ли сте се консултовали са неким америчким играчем пре доласка у АБА лигу? Шта су вам рекли о лиги?

„Да, причао сам са Маркусом Вилијамсом, Бобијем Брауном и Чарлсом Џенкинсом. Сви су ми испричали да се ради о врхунском такмичењу и саветовали ме нека дођем и покажем шта знам“.

Ко је био у вашој досадашњој каријери ваш омиљени саиграч?

„Омиљени саиграчи: Двејн Вејд, Шакил О'Нил, Удонис Хаслем, Квентин Ричардсон, Стеф Кари, Монта Елис, Нејт Робинсон, Демијан Лилард, Ник Јанг и Спенсер Хејвс“.

Да ли вашем брату Делому предвиђете бољу каријеру у НБА лиги од вапе и шта сте му саветовали како би успео?

„То нам је свакако циљ. Увек сам желео да мој мали брат буде бољи од мене, или да се бар осећа бољим. Има могућности и шансу да покаже свету какав је. Читав живот је био потцењен, буквално као такав је рођен. Рекао сам му нека буде професионалан и нека постане звер“.

Какав је осећај бити лидер тима, као што сте ви у екипи Игокее?

„Засад сјајан. Много саиграча је познавало мене и моју каријеру и пре него што сам стигао овде. Добар је осећај помагати ове играче са саветима. Они такође мени помажу да постанем бољи. Срећан сам што су ме прихватили оберучке. Стварно нема ничега бољег него имати саиграче које ти штите леђа на паркету“.

Да ли су људи у земљама АБА лиге фанатичнији према кошарци него у САД или је обрнуто?

„Не бих тако рекао, а-ха-ха. Мислим да сви много волимо кошарку“.

Колико сте о овом простору знали пре доласка у Игокеу и да ли сте имали некакве предрасуде?

„Ништа нисам знао. Направио сам неко мало истраживање на Гуглу и био сам спреман на свој нови дом, упрскос томе што нисам тачно знао шта ме очекује. Учим и упознајем нове ствари свакога дана“.

Да ли мислите да Кливленд може да освоји НБА лигу? Шта мислите о томе што Вејд и Џејмсопет играју заједно?

„Да, могу! Поред Вориорса они су ти који имају највише шанси. Биће тешко, али сад имају играче који су способни да то ураде. Драго ми је што су опет успели да окупе стару екипу“.

Ко вам је омиљени НБА играч свих времена?

„То је лако. Мајкл Џордан“.

У свом првом наступу за Игокеу играли сте против Будућности. Какво је ваше мишљење о том тиму?

„Добра екипа! Имају много добрих играча. Кајл Гибсон је мој добар другар. Много добрих партија смо одиграли овог лета у Дреw лиги. Добро су и добро вођени са клупе“.

Да ли сте пробали традиционална балканска јела попут чевапћића и пљескавице? Како вам се чини?

„Да, пробао сам пар ствари. Не могу да се сетим имена, али волим да истражујем нове укусе и хране. За сад је било одлично, А+“.

Који вам је био најдражи играч у Мајамију?

„Двејн Вејд“.

Који је ваш омиљени тим, не рачунајући кошарку?

„Далас Каубојс, Торонто Репторс и ЛА Доџерс“.

Да ли је адаптација на нову околину и стил кошарке за вас тешка сад кад сте у Игокеи? Колико вам се свиђа Бањалука?

„Највећи проблем са прилагођавањем ми је то што морам да спустим лопту на под пре него што кренем напред. Али скоро сам већ освојио тај први корак да ми буде природан. Бањалука је засад за мене била добра. Изашао сам на ручак и вечеру и у куповину. Стварно је прелеп град“.

У чему више уживате? У постизању поена или у додавањима?

„Пре свега волим да побеђујем. Када победите, статистика и није претерано важна. Моји саиграчи и тренери су ме учили да погађам, али и да организујем игру. Видети саиграче како постижу поене ми доноси велико задовољство“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тнт

23.10.2017 13:17

зато радници Интеграла,Нискоградње и Калдере немају плате да би теби било пара,10 година се резни црнци смјењују и купе паре а радници без плате.

ОДГОВОРИТЕ