Семберске воде богате рибом

Наш суграђанин, спортски риболовац Љубиша Јовић, синоћ је на периферији града, у такозваним Шљункарама, упецао штуку тешку 15-так килограма.

Република Српска 18.10.2017 | 13:13
Семберске воде богате рибом
Што је још интересантније, искусни рибар каже да овај прелијепи али неискоришћени локалитет, крије многобројне капиталце, а подијелио је са нама још неколико занимљивих риболовачких прича.

Ко би рекао да се на 10-так минута од центра Бијељине, крију примјерци рибе тешки и преко 50кг…Тако нам приповиједа риболовац који ова језерца, али и бројна друга мјеста за пецање одлично познаје, па му треба вјеровати. Сав озарен каже да је у предвечерје овог Михољског љета имао срећу да ухвати грабљивицу, капиталца од 15 килограма.

"Овдје близу заобилазнице око Бијељине сам вараличарио. Штуке иначе нема већ 10 дана, због ниског водостаја. Да би штука била активна вода треба да буде још метар дубља. Бацали смо удице и кедере као мамце на све стране. Мада ја само вараличарим, баш мени се посрећило да се ова штука упеца на варалицу. Било је мало тешко извући је, али сам некако успио".

Ова прелијепа језерца, настала извлачењем шљунка, до скоро су била прекривена смећем. Сада се на срећу одржавају, али да би се њихови туристички, риболовни и бројни други потенцијали у потпуности искористили потребно је још много труда.

У нади да ће неко за то имати слуха, искусни алас нам прича да вода обилује капиталним примјерцима, па је тако већ постала легенда да је сом од преко 50, а у риболовачким причама и 100 кг, преврнуо чамац којим су се рибари возили пецајући језером.

"Овдје видимо често, када је облачно вријеме у предвечерје, и зна то цијела Бијељина, два тостолобика од више од 2 метра. Не знамо тежину, али их лијепо можемо видјети како пливају, поготово са полароидним наочарима", каже Јовић.

Поред бројних лабудова који су се овдје настанили у посљедње вријеме, бабушки и шарана од више од 20 кг, након поплава вода је у ова језерца донијела и дринску рибу, као што је клен, а неко је извачио чак и по ког буцова. Све то овај локалитет чини све привлачнијим за риболовце, па и друге љубитеље природе.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зворник

18.10.2017 11:37

Свака част на улову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим

18.10.2017 16:47

Бистро . Доброје да има видео запис билаби риболовацла .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

19.10.2017 06:15

А , као није " риболовацка" да има 15 кг.Та стука има стомацину али килаза мозе бити до 10 кг .