ЛЕ: С каквим тимом долази Арсенал у госте Звезди?

Неки повређени, неки поштеђени, шанса тројици жутокљунаца! Венгеру је битнија утакмица за викенд против Евертона.

Фудбал 17.10.2017 | 20:45
ЛЕ: С каквим тимом долази Арсенал у госте Звезди?
После скоро 10 година и Бајерна, европски великан гостује Црвеној звезди на Маракани. Арсенал је тема број један међу звездашима, долазак славних Тобџија изазива еуфорију, стадион је распродат, трибине ће бити крцате... Доза спектакла коју доноси Арсенал баца у сенку такмичарски значај утакмице.

Уласком у групну фазу Звезда је направила велики успех, а после жреба је стидљиво почела да тиња нада о пласману у нокаут фазу. Бод против БАТЕ Борисова и поготово победа у Келну су распламсале ту наду, али сада предстоји најтежи део после - два меча заредом против Арсенала.

Све осим нула бодова у том двомечу би био успех за црвено-беле. Арсенал је тренутно први фаворит Лиге Европе, најјачи тим у такмичењу и јасно је какве су Звездине шансе против Венгерове екипе. Ни многим другима не би биле много боље...

Али нада увек постоји, а како се меч примиче, тако и међу звездашима расте оптимизам да би Милојевићев тим ипак некако могао да „чапне“ бод Тобџијама, а непоправљиви сањари маштају о једној залуталој лопти у мрежи Арсенала и мирној мрежи Борјана. На крају то је само фудбалска утакмица, а чуда у фудбалу су могућа.

Међутим, најпоштеније је рећи да у овом мечу неће много тога зависити од Звезде, да Арсенал неће бити импресиониран пуним трибинама пред којима игра сваке недеље и да је кључ за коначни епилог меча састав који ће извести Арсен Венгер.

Ако би Арсенал изашао са најјачих 11, Звездине шансе скоро да не би постојале. Али, врло је јасно да Венгер нити може, нити хоће да на стадион Рајко Митић изведе најјачи тим. Са шест бодова досад и зицерима у реваншима против Звезде и БАТЕ Борисова, Арсенал је једном ногом у нокаут фази и циљ је практично остварен.

Зато Венгер може да калкулише пред гостовање у Беграду и зато ће извести комбиновани састав са неким битнијим играчима, али и неколицином другопозиваца и омладинаца којима ће гостовање на Маракани бити шанса да се изборе за минутажу и докажу Професору. Још се не зна које играче ће Француз довести на мегдан Звезди, али неке контуре тима се већ назиру. Арсенал сигурно неће изаћи са најјачом поставом која у иделаној ситуација изгледа овако:

Чех - Кошћелни, Мустафи, Монреал - Бељерин, Казорла, Џака, Колашинац - Озил, Лаказет, Санчез

Од 11 стартера, тек један, можда двојица или највише тројица би могли да изађу на мегдан београдским црвено-белима. Што је опет фудбалска сила са каквом Звезда одавно није имала посла јер „резервисти“ су играчи попут Жируа, Мертезакера, Волкота, Оспине... СамоЖиру вреди више од целог тима Звезде.

За почетак, повреде су те које су одлучиле о неким стартерима Арсенала. У Београд сигурно неће допутовати дуже времена повређени Санти Казорла. Неће бити ни команданта одбране Шкодрана Мустафија који лечи повреду мишића, а повређен је и КалумЧејмберс. Пораз у Вотфорду није био једина лоша вест са те утакмице за Венгера. Због обновљених повреда терен су морали да напусте Лоран Кошчиелни и Дани Велбек. Опоравио се Франсоа Кокелан, али га Венгер скоро сигурно неће ризиковати у Београду. Тобџијама је много важнији меч у недељу на Гудисон Парку и зато поред повређених, против Црвене звезде неће играти ни неки који ће бити поштеђени због гостовања Евертону.

Извесно је да ће Венгер одморити најскупље појачање у историји Александра Лаказета, првог голмана Петра Чеха, бекове Сеада Колашинца и Ектора Бељерина, везисте ГранитаЏаку и врло вероватно Месута Озила. Шансе су 90 одсто да они неће ни допутовати у Београд иако је Озил ван форме, па би му лакша утакмица можда и пријала. Међутим, логичније је да га Венгер одмори за Евертон.

Против Вотфорда минулог викенда, Венгер је под изговором лакших повреда играо без најбољег играча Алексиса Санчеза и везисте Арона Ремзија. Повреде су биле оправдање, с обзиром да двојица поменутих психички нису били у стању да играју после тешких удараца које су доживели са репрезентацијама у финишу квалификација. Зато је мала вероватноћа да ћемо на Маракани видети Алексиса Санчеза, док је нешто већа да ће играти Велшанин. Ипак, шансе да они паузирају су много веће него да ће играти.

У недостатку повређених и поштеђених, Венгер ће њихова места попуњавати као што је то чинио и у досадашњем делу Лиге Европе.

На голу ће сигурно бити колумбијски репрезентазтивац Давид Оспина. Штоперски трилинг ће највероватнији чинити Начо Монреал, Роб Холдинг и Пер Мертезакер. Питање је само у којој формацији ће Венгер извести тим Арсенала. У досадашњем делу сезону је то углавном било 3-5-2 или 3-4-1-2. Мада, постоје најаве да ће против Звезде играти у систему 3-4-3.

За шта год да се одлучи, Венгер ће по боковима указати шансу двојици омладинаца којима је и до сада пружао шансу у Лиги Европе. Десног спољњег би требало да игра Рис Нелсон, а левог Ејнсли Мејтленд-Најлс. Ни један од њих двојице није у понедељак играо за У-23 тим Арсенала против Сандерленда што је за многе доказ да их је Венгер чувао за Београд, јер је реч о стандардним члановима младог тима.

Нелсон има 17 година, до сада је био стартер против БАТЕ Борисова и ушао је у игру против Келна. Био је и у првој постави против Донкастера у Лига купу. Дакле, Венгер га полако уводи у сениорски фудбал...  Ејнсли Мејтленд-Најлс је две године старији од Нелсона и игра уз леву аут линију. Одиргао је свих 90 минута против Келна и БАТЕ Борисова, цео меч против Донкастера и уписао и минут на терену ротив Вест Брома у Премијер лиги.

Ако систем буде 3-5-2, што је вероватније, то оставља још три места у везном реду. Двојицу задњих везних и једног офанзивног. За Мохамеда Елненија је резервисано једно од два места задњег везног. Друго би могао да попуни још један играч младог тима -Џо Вилок. Има 18 година, није класичан тркач, али му је дефанзива боља страна од офанзиве. Ни он није играо за У-23 тим против Сандерленда, а до сада му је Венгер пружио шансу као стартеру у Белорусији и са клупе против Донкастера.

Што се тиче позиције офанзивног везисте, на њој ће скоро сигурно играти Џек Вилшир који се летос вратио са позајмице, али Венгер га је скоро па прецртао. Иако је Енглез здрав и без повреда после дужег времена. У Премијер лиги није уписао ни минут, одиргао је целе утакмице против БАТЕ Борисова и Донкастера, ушао против Келна, а повремено је играо и за У-23 селекцију.

У формацији 3-5-2 најистуренији ће бити Тео Волкот и Оивије Жиру који би против Звезде требало да представљају и највећу снагу Арсенала. Изгубили су улоге стартера у Премијер лиги, али су то и даље играчи врхунске класе. Жиру је у свих осам премијерлигашких дуела улазио са клупе, док је Волкот пет мечева преседео на клупи и три пута ушао у игру. Међутим, у Лиги Европе су ударне игле Тобџија. Волкот има два гола и асистенцију, Жируједан гол.

Ако Венгер заигра у формацији 3-4-3 биће то знатно офанзивнији Арсенал у којем место стартера губи млади Вилок, а ускаче Алекс Ивоби. У том случају, везни ред би требало да игра у ромб формацији са Елненијем као јединим деструктивцем, а Ивоби и Волкот ће бити класична крила.

То је највероватнији тим Арсенала, али и даље постоје шансе да се неке ствари промене, да неки играчи добију поштеду, а да некима буде пружена шанса да поправе форму. Постоје шансе да заиграју Ремзи и Алексис Санчез, али оне нису велике...

За Звезду није свеједно који тим ће извести Венгер и у зависности од тога, расту и шансе српског тима. И даље, Жиру и Волкот остају као највећа претња, а искуство и квалитетиМертезакера, Монреала и Оспине у последњој линији енигма коју треба решити.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар