Живков ''зид'' у Грчкој! Не могу да му дају гол!

Само један гол из игре на осам утакмица, друга одбрана лиге, цена скаче на 600. 000 евра! Некадашњи голман Партизана блиста и у другој сезони у дресу Ксантија.

Фудбал 19.10.2017 | 22:30
Живков ''зид'' у Грчкој! Не могу да му дају гол!
Србијо, не брини за голмане!

Владимир Стојковић је потврдио класу с прелаза из лета у јесен како у Партизановом, тако и репрезентативном дресу, Предраг Рајковић прави бравуре у Тел Авиву, Марко Дмитровић је стандардан у Еибару, нова тинејџерска сензација Миле Свилар ће се ускоро прикључити Орловима, а страховит узлет чувара мреже са нашег подневља потврдио је и - Живко Живковић.

У опреми Ксантија, некадашњи првотимац црно-белих је „дохватио“ форму каријере. Брани као никад раније. Боље него лане, кад су га локални навијачи прогласили најбољим појединцем клуба. Колико је импресиван најбоље се види по податку да је тек минулог викенда, у ремију са доскорашњим лидером АЕК-ом (1:1) први пут матиран из игре од почетка сезоне. А прошло је укупно осам утакмица (седам у првенству, једна у купу).

„У седам кола чак пет пута су ме ваше колеге из грчких медја, што из најтиражније Газете, што из ТВ Новаспорт, проглашавали најкориснијим играчем утакмице“, рапортира за МОЗЗАРТ Спорт Живко Живковић, трипут биран у идеалан тим кола тамошње Суперлиге.

Посебно импресиван био је у судару са најјачим тимовима. Олимпијакосу је бранио скоро све, а укротио је неколико зицера и другом атинском великану, АЕК-у, у недељу вече, а само неколико минута му је недостајало да опет сачува нулу.

„Умало да и ово издржимо. Имали смо предност 1:0, али су нам у другом полувремену искључена два фудбалера и једноставно нисмо успели. Радује ме, ипак, што смо дисциплинована екипа и што стварамо велике проблеме овима из врха. Олимпијакос нам је дао гол после корнера, Левадијакос из пенала, а АЕК нас је при пут матирао из игре. То показује какав смо бедем изградили позади. Друга смо најчвршћа одбрана лиге, одмах иза ПАОК-ове“.

Погледајте најзанимљивије детаље са утакмице Ксанти - АЕК...



Имајући у виду начин на који брани, не чуди што су током преноса појединих утакмица тамошњи комнтатори збуњени. Један се питао „како је то велики клуб, какав је, на пример, Олимпијакос, пропустио прилику да ангажује голмана Ксантија?“.

„Пријају похвале. Не кријем да је летос било контаката са клубовима водеће четворке, али мене то не оптерећује. Први циљ ми је да подигнем ниво одбрана у односу на минулу сезону. Стварно сам срећан у Ксантију, пронашао сам мир и задовољство, осећам као да сам тек почео да играм фудбал. Као сам сам се поново родио. Уговор ми важи до лета 2019. и нема разлога да журим, а ако дође понуда којим би били задовољни и клуб и ја онда бисмо размотрили све опције. Ксанти ми је сјајна одскочна даска за наредну дестинацију у каријери. Кад за то дође време“.

После оваквих партија можда Живко Живковић има право да се нада повратку у репрезентацију у коју га је пре две и по године звао тадашњи селектор, Радован Ћурчић.

„Сваком играчу је сан да брани своју земљу. Селектор је тај који бира, наравно да бих волео да се нађем у државном тиму, али морам да признам да је Стојке ту неприкосновен са више од 80 мечева за Орлове, да имамо сјане Рајковића, Јовановића, Дмитровића, колико видим и Лукач блиста у Турској... Тежак је избор на селектору, а на мени је да наставим с добрм издањима за Ксанти, па ако буде...“

С обзиром да је највише захваљујући његовим одбранама екипа Милана Раставца први врху табеле (пето место), питали смо Живка какве су амбиције Ксантија за ову сезону.

„Без еуфорије и заношења. Идемо од утакмице до утакмице. То нас је и довело у ову позицију, тренер Раставац  је имплементирао нове идеје, екипа их прихватила, види се напредак и ако овако наставимо Ксанти може да се бори за излазак у Европу, што би био успех вредан пажње“, оценио је Живковић, уз захвалност навијачима на подршци.

КОЛИКО КО ЗАРАЂУЈЕ И КАКО ОПИСУЈУ ЖИВКА

У истраживању популарног грчког сајта цонтра.гр Живко Живковић је описан на следећи начин:

„Против АЕК-а је још једном доказао какав је голман. Многи који су га гледали уживимо сматрају да је био најбољи у претходној сезони у Грчкој. Летос није имао званичну понуду од четири водећа клуба, иако су сви великани купила по голмана. Олимпијакос је довео Протоа, ПАОК Реја, Панатинаикос Диудиса, а АЕК Цинотаса.

Затим су објављење годишње плате чувара мреже у тим клубовима:
Олимпијакос: Прото (550.000 евра), Капино (500.000)
ПАОК: Гликос (450.000), Реи (400.000)
АЕК:  Анестис (150.000), Баркас (150.000)
Панатинаикос: Влачодимос (120.000), Диудис (100.000).

Зато и наслов:

„За једног Прота можете да доведете шест Живковића“.

Па објашњење:

„А дечко је дошао без обештећења и плаћен је само 85.000 евра по години, пошто га је открио Јанис Пападимитру и убедио председника клуба да га доведе“.

Према процени грчких колега, Живко Живковић ће наредног лета вредети око 600.000 евра, на име обештећења.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар