Акција "Драгон" изведена и у БиХ

У периоду од 9. до 13. октобра 2017. године на подручју 27 држава ЕУ, те Норвешке, Шведске, Молдавије, Македоније, Босне и Херцеговине, Србије, Колумбије и Сједињених Америчких Држава (ДЕА) проведена је оперативна акција кодног назива ''ДРАГОН''.

Босна и Херцеговина 17.10.2017 | 16:32
Акција "Драгон" изведена и у БиХ
Операција ''ДРАГОН'' је четврта у серији заједничких акција које проводе чланице ЕУ, ЕУ агенције и партнери под окриљем Еуропола и уз подршку Еуројуста, Фронтеxа и Интерпола, а која је усмјерена на борбу против међународног и организованог криминала.

Оперативна акција ''ДРАГОН'' је на терииторији Босне и Херцеговине проведена у периоду од 11. до 13. октобра 2017. године. Током акције оперативне мјере агенција за провођење закона су биле усмјерене на откривање и сузбијање незаконитих миграција, као и других криминалних активности које прате незаконите миграције као што су кријумчарење незаконите робе, трговина људима, кривотворење докумената, а не занемарујући спречавање и расвјетљавање других кривичних дјела у области организованог криминала.



У Босни и Херцеговини координатор операције је била Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ - одсјек за сарадњу са Еурополом, гдје је био успостављен Координациони центар за Босну и Херцеговину у којем су учествовали представници агенција за провођење закона из БиХ. Поред Дирекције у операцији су учествовали припадници 16 агенција за провођење закона и то: Државна агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција БиХ, Служба за послове са странцима БиХ, Федерална управа полиције, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Полиција Брчко дистрикта БиХ, МУП-ови кантона Федерације БиХ.

Током реализације оперативне акције, агенције за провођење закона у Босни и Херцеговини су лишиле слободе 56 лица, те укупно контролисале 39.461 лице, 9.138 возила, 6 возова, 427 аутобуса, 850 камиона и 670 локација.Такође су заплијењена 4 возила, 7 мобилних телефона, 0,702 килограма дроге, 112 килогрмаа духана/цигарета, новац: 49.000 РСД, 2.900 УСД, 13.500 ЕУР, те 2 СИМ картице и 2 банковне картице. Агенције за провођење закона су иницирале 5 нових истрага а које се тичу илегалних миграција, кријумчарење дроге и цигарета.

Током реализације оперативне акције „ДРАГОН“, између полицијских агенција у Босни и Херцеговини остварен је висок степен комуникације, координације и сарадње. Такође је остварена сарадња са другим државама учесницама операције, при чему је рализован велики број захтјева за међународну размјену информација.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ се захваљује агенцијама за провођење закона у БиХ и иностранству које су учествовале у припреми и реализацији ове оперативне акције, те истиче спремност за континуирано подузимање даљњих мјера и радњи из њене надлежности у циљу сузбијања свих кривичних дјела из области организованог криминалитета, саопћено је из ове полицијске агенције.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар