Срби и даље без конститутивности

Ванредна сједница Скупштине Херцеговачко – неретванског кантона (ХНК), на којој се требало расправљати те усвојити амандман о конститутивности Срба у кантону, није одржана због недостатка кворума.

Босна и Херцеговина 17.10.2017 | 15:57
Срби и даље без конститутивности
Предсједавајући Скупштине ХНК-а Шериф Шпаго је рекао како даљње активности по овом питању пословник није регулисао.

„Ако се на овом питању буде инсистирало, они који траже да се настави расправа требају приложити најмање шеснаест потписа одборника који прихватају дневни ред. Кворум за одржавање сједнице је шеснаест од тридесет  одборника, а за усвајање одлуке потребно је двадесет од тридесет њих. Без обзира на добру вољу једног дијела одборника, данас се нису створили услови за усвајање дневног реда а поготово не за усвајање амандмана“ рекао је Шпаго.

Представник Координације удружења повратника Срба у Мостар Душан Голо је рекао како се ради о политиканству и предизборној кампањи.

„Не може се крити иза те чињенице, борити се за своја права на вишим нивоима, тражити нешто за свој народ, а истовремено та права ускраћивати другим народима. Ми не видимо нити један рационалан разлог да се амандман не усвоји“ рекао је Голо.

Клуб Хрвата у Скупштини ХНК-а је јуче најавио како неће учествовати у раду данашње ванредне сједнице те сједницу су назвали “ лицемјерном иницијативом СДП-а који је кроз више изборних циклуса показао шта мисли о конститутивности народа у Босни и Херцеговини”.

„Ми се залажемо за конститутивност Срба и инсистирати ћемо на политичком договору и консензусу о овом питању. Амандмане је потребно донијети у редовној процедури и кроз свеобухватну измјену кантоналног Устава“ наведено је у саопштењу Клуба Хрвата Скупштине ХНК-а.

Српски народ нема статус конститутивног народа у ХНК-а као и у још три кантона у Федерацији Босне и Херцеговине.

(Вијести.ба / Мостарски.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

србин

17.10.2017 14:10

Ма нема ништа од констутивности срба гдје су хрвати вечинаПрост разлог само га нико не износи а сви га знајуХрвати упиру и мисле да че кад тад устројити Херцег Босну и у том случају им би констутивност срба задала проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

17.10.2017 15:39

Па засто никад ни један србин или институције Српске нису улозиле апелацију уставном суду??? Зато сто их ти Срби не интересују. Кантонални устав је треце разредни у хијарајхији устава.

Name

РЕ.србин

17.10.2017 16:39

Устројит це они само оно сто виси преко, све сањар, до сањара...мањина која нестаје брзином свјетлости, немој бити дијете.

Name

Сњегота

17.10.2017 19:13

Па зар није Додик дао Цовицу право да заступа Србе.

Name

Српске будале

17.10.2017 15:36

Само су Срби луди.Па ова одлука иде у корист само онима који глуме мултиетницност /цудан израз мулти етика/ БиХ,а не српски народ.Ко се то прави будала Милорадееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све ОК

17.10.2017 18:28

Цовиц обецао Мили да це то бити ријесено,прије 7 година.Сад тренутно немају времена стим се зајебавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

17.10.2017 20:50

Овакве ствари мора ријесити Инцко. То му је посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2017 00:36

Посао је и оног који се буса у прса да је први у срба и којег су назалост многи бирали. Кад неце он да казе ниста сто би се Инцко с тим замајавао. Да се Баја бар потруди да то ријеси онда би се могло тразити да ОХР реагује али то му је.задња рупа на свирали

Name

Решење

18.10.2017 12:58

Па зар је ово могуће! Нека Српски,Додиков, соко обезбједи констуитивност,ваљда је човић овлаштен за србе!

ОДГОВОРИТЕ