Откривена чувена Ћилибарска соба?

Ц́илибарска соба би могла да буде сакривена у једној од пец́ина Рударских планина на југу Саксоније, недалеко од Дрездена, саопштили су „Дејли мејлу“ тројица немачких истраживача.

Свијет 17.10.2017 | 09:00
Откривена чувена Ћилибарска соба?
Леонард Блуме, Гинтер Екард и Петер Лор започели су потрагу за Ц́илибарском собом након што су добили информације од „поузданог извора“ да се легендарна соба налази код Дрездена. Лор је уз помоц́ радара скенирао тло пец́ине Принца и открио шупљине које личе на бункер.

„На зидовима смо нашли трагове од челичних каблова који су коришц́ени за спуштање терета на дубину. Према подацима георадара, под пец́ином се крије систем тајних тунела“, тврди Екард.

Прво помињање те пец́ине датира још из 1455. године, али нема никаквих података у архивама о времену Трец́ег рајха. Према мишљењу истраживача, то говори да су информације биле уништене.

У прилог теорији да се Ц́илибарска соба налази у пец́ини Принца говори чињеница да се недалеко од ње налазила железничка станица у којој је у априлу 1945. године био примец́ен воз из Кенигзберга, каже Лор.

Он такође сматра да се у пец́инама можда налази и благо Вилхелма ИИ, последњег владара Немачког царства. Тренутно истраживачи траже новчана средства за наставак истраживања.

Раније су пољски археолози саопштили да би Ц́илибарска соба могла да буде сакривена поред замка у граду Пасленку. До таквих су закључака дошли после истраживања околне територије уз помоц́ георадара и томографа.

Немачка војска је 1941. године однела Ц́илибарску собу из дворца у Царском Селу и пренела је у Кенигзберг. Ц́илибарски пано је тада смештен у Краљевски замак у престоници Источне Пруске.

Приликом повлачења Вермахта на пролец́е 1945. године, Ц́илибарска соба је нестала без трага. Као могуц́а места на којима би благо могло да буде сакривено спомињу се Калињинградска област, Немачка, Пољска и Чешка.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар