ФИФА: Србија пала за шест позиција! Пад и БиХ!

Фудбалска репрезентација Србије, упркос пласману на Мундијал у Русији, назадовала је на најновијој ФИФА листи за шест места и сада је 38. селекција света.  Нова ФИФА ранг листа, Србија пала за шест места! Ирци нас прескочили, једине наде су нам Грчка и Нови Зеланд! Скупо нас је коштао пораз од Аустрије, мале шансе да ће се Орлови на жребу за Мундијал наћи у трећем шеширу.  Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине пала је за четири позиције на најновијој листи ФИФА и тренутно је 40. селекција свијета са 744 бода.

Фудбал 16.10.2017 | 12:45
ФИФА: Србија пала за шест позиција! Пад и БиХ!
Србија, која је овог месеца поражена од Аустрије (3:2) и победила Грузију (1:0), што је било довољно да избори директан пласман на Светско првенство из Д квалификационе групе УЕФА, има 41 бод мање у односу на прошлу листу – 748.

Испред "орлова" су селекције без пласмана на СП Бугарска, Парагвај и ДР Конго, а одмах иза Аустрија (скок од 18 места), Босна и Херцеговина и Нигерија.

Интересантно је да је Велс назадовао само једну позицију у групи у којој је Србија отишла на Мундијал, а Република Ирска у директном судару угасила им наду. Управо су Ирци напредовали за осам места и сада су 26. на свету.

"Змајеви" нису успјели у квалификацијама за Мундијал 2018. године изборе пласман у Русију, па се тај неуспјех одразио и на новој листи Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) објављеној у понедјељак.

Изабраници вјероватно бившег селектора Мехмеда Баждаревића су у односу на претходну листу пали за четири мјеста и заузимају 40. позицију са 744 бода.

Од осталих селекција из бивше Југославије, Хрватска је остала 18. са 1.013 бодова, Црна Гора је назадовала за чак 17 мјеста, те је 54. (640 бодова), док је Словенија лошија у поређењу са претходном листом за 13 позиција. Од данас су ”зелени” 68. репрезентација свијета (524 бода), док је Македонија скочила за 18 мјеста и сада је 85. (410 бодова). Косово је на 183. мјесту (67 бодова).

На челу ФИФА листе је Немачка, други је Бразил, трећа Португалија, а иза су Аргентина, Белгија, Пољска, Француска, Шпанија која се вратила међу најбољих десет "скоком" од три места, Чиле и изненађење јужноамеричких квалификација Перу.

Следећа ФИФА листа биће објављена 23. новембра, одмах после баража када ће се знати сви путници за Русију.

ФИФА Топ 10:

1. Немачка 1.631 бод
2. Бразил 1.619
3. Португал 1.446
4. Аргентина 1.445
5. Белгија 1.333
6. Пољска 1.323
7. Француска 1.226
8. Шпанија 1.218
9. Чиле 1.173
10. Перу 1.160

Светска кућа фудбала је јутрос објавила нову ранг листу репрезентација, а она је посебно битна јер ће утицати на састав шешира на жребу за Светско првенство у Русији.

Подсетимо, састави шешира се одређују на основу пласмана на ФИФА ранг листи, а репрезентација Србије се по тренутном стању ствари налази у четвртом шеширу и једина је европска селекција у њему. Орлови су по коефицијенту први у последњем шеширу и скок за једно место би их одвео у трећи шешир и омогућио им лакши жреб за Русију.

Наша репрезентација је на новој ранг листи пала за шест позиција и тренутно се налази на 38. месту. Упркос пласману на Мундијал после победе над Грузијом, Србија је доживела пад због пораза у Аустрији. Да су Орлови победили Аустријанце у Бечу, били би боље позиционирани и са већим шансама за место у трећем шеширу пред жреб. Овако, прескочила их је Република Ирска која је у последња два кола савладала Грузију и Велс.

Чак и ако прођу бараж као неповлашћени, Ирци ће бити боље пласирани од Србије и заузети место у трећем шеширу. Боље пласирани су и остали ученици баража попут Италије, Хрватске, Швајцарске, Данске, Шведске и Северне Ирске. Само је Грчка слабије пласирана што значи да би њен успех у баражу могао да погура Србију у трећи шешир. Друга нада за Србију је да Нови Зеланд у баражу елиминише Перу. Ако прођу Грци или Новозеланђани Србија може у трећи шешир.

 Али, реално, шансе за то су мале... Поготово у случају Новог Зеланда.

Већ се зна да је порви шешир са носиоцима попуњен и да су у њему Русија као домаћин, и Немачка, Бразил, Португалија, Аргентина, Белгија, Пољска и Фрамнцуска по коефицијенту. Сигурни у другом шеширу су Шпаније, Енглеска, Колумбија, Мексико и Уругвај. За преостала три места су по пласману фаворити Швајцарска, Перу и Италија. Наравно, ако прођу бараж. Потом по коефицијенту следи Хрватска, али и она мора да прође бараж и да се нада да ће испасти један од трилинга Перу - Швајцарска - Италија да би скочила у други шешир. Другом шеширу се надају још Косатрика и Исланд, али њима баш морају да се погоде резултати баража и да фаворити испадну. Сигруни у трећем шеширу су Тунис, Иран и Сенегал. Под условом да Сенегалци теоретски овере пласман на Мундијал с обзиром да су јако, јако близу.

У четвртом шеширу су сигурни Јужна Кореја, Панама и Саудијска Арабија и победник баража између Хондураса и Аустралије. Сигуран је и бољи из групе где се за прво место боре Мароко и Обала Слоноваче, а врло вероватно је у четвртом шеширу и Јапан који гаји само теоретску наду да мође у трећи шешир. Попут Србије, Нигерија се нада да ће Грци и Нови Зеланд изненадити у баражу. 

На основу ове ранг листе биће одређен положај селекција у "шеширима" за жреб група на Светском првенству 2018. Србија је тренутно у четвртом, а за "скок" у трећи је потребно да се испуне два од три потенцијална услова – пласман Грчке на СП кроз бараж, неуспех Сенегала у афричким квалификацијама и тријумф Новог Зеланда против Перуа у интерконтиненталном баражу.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

16.10.2017 10:51

Реално.

ОДГОВОРИТЕ