Фирмама Српске пријети опасност

Одређени број предузећа у Српској ове године очекују велики пословни проблеми и пријети им опасност да буду угашена.

Република Српска 16.10.2017 | 09:01
Фирмама Српске пријети опасност
Генерални извјештај о кредитном бонитету предузећа који је за прошлу годину први пут урадила Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) показао је да постоји велика вјероватноћа да ће нека предузећа ове године отићи у стечај или ликвидацију или ће имати блокиране рачуне.

За ова предузећа у АПИФ су установили да спадају у несигурну зону и да их у овој пословној години очекује „штетни догађај“.

У АПИФУ нису открили колико предузеће је имало лош пословни рејтинг, само су истакли да је оцјена кредитном бонитета урађена за све пословне субјекте на  подручју Српске, који послују у области индустрије, трговине и услуга.

''Извјештај о бонитету је нова услуга у АПИФ и коју ћемо у наредном периоду више промовисати и с обзиром на то можемо бити задовољни коришћењем информација из овог извештаја'', казали су у овој агенцији.

Додали су да извјештај о бонитету користе предузећа како за личне потребе односно за своје пословање, тако предузећа која су се интересовала  за саму оцјену других предузећа, те банке које су на тај начин провјеравале своје клијенте.

''Извјештаји  о бонитету могу пружити јасне информације које се могу искористити као заштита при склапању пословних уговора, те код доношења пословних одлука. Такође, оцјена кредитног бонитета се прибавља при учешћима у поступцима јавних набавки који имају прецизирану потребу за оваквим типом извјештаја'', истичу у АПИФ.

Основни смисао је да извјештај о кредитном бонитету пружи довољан обим информација који би омогућио да се ризик при доношењу пословних одлука сведе на најмању могућу мјеру и пружи довољно информација како би се донијеле праве пословне одлуке.

Стручњаци оцјењују да кредитни рејтинг фирми опада јер се привреда налази у тешком положају - све теже наплаћују потраживања и све је мање нових улагања.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, истиче да је домаћа привреда већ презадужена, они који су могли да дигну кредит, док остали нису кредитно способне.

''Банке су усмјерене према фирмама које редовно враћају кредите, па им нуде повољне каматне стопе које су повољније од каматних стопа Инвестиционо развојне банке, али је проблем што су те камате опет веће него у европским земљама'', истиче Благојевић.

Обавезе привреде веће од 16 милијарди КМ

Укупне обавезе привреде у 2016. години износиле су 16,3 милијарди КМ и повећане су за 7,9 одсто у односу на годину раније.

Дугорочне обавезе износе 6,2  милијарде КМ и повећане су за 4,7 одсто, а краткорочне обавезе износе 10, 9 милијарди КМ и веће су за десет одсто у односу на претходну годину.

Највећи проблем привреде РС је лани била неликвидност, односно немогућности измирења обавеза.

Извор: Блиц

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Турбоскара

16.10.2017 07:30

Сто би рекла Зељка јаци смо од Хрватске и Словеније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

16.10.2017 07:52

И за ово по Зељкици имамо план "Б" :)

Name

цццц

16.10.2017 08:55

План Б - Бјези у Србију од прогона истразних органа.

Name

влада

16.10.2017 09:50

Одлицно, ускоро следи јаукање, активирање хипотека, недостак хране у фризидеру и надамо се конацно отрезењење народа РС да су светиња наса дјеца а не нека РС за коју се боре ови лопови који је пљацкају и једино ини имају интереса од ње.

Name

Ре

16.10.2017 18:54

Зато се и боре,да уведу акцизе ,да на народној грбаци ресе гузице .

Name

Титаник Сторy

16.10.2017 07:43

Сада долази на наплату наса "реформаска агенда". Сасвим изненада се појавио и "План-Б" од насе Зељке, али ста је са планом А?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Влада,

16.10.2017 18:50

Једва цекам те банкроте ,за нас нема на селу проблема јесте да радимо 10 -12 цасова дневно ,а за ове сто су напустили оранице ,и јос кукају :покрепајте или се хватите мотике или трактора, свака опстина даје субвенције на пољопривреду 'господо пола Семберије необрађено несмес у њиву заци травурина скоро метар ,појединци би све несто муфте ,па неке фирмице (са дрзавним новцима ) и накрају пропало "које пропао :пропала опстина република дрзава, и готово ,тако се праве банкроти.

Name

Уедбд

16.10.2017 08:14

Прво су пукли ситни предузетници а сад це крупнији играци. Нема пара нема трзиста, народ се расели. Дзаба приватни посао кад само слузис систему да напуни будзет и то подијели на плате и пензије. Бјезите одавде, не будите слуга система него радите за своју породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$$$

16.10.2017 11:14

Ланцана реакција, спирала пропадања, једно вуце друго. Нема сумње да тотални колапс слиједи, и то брзе него сто многи мисле.

Name

Ми Нецемо Безати,

17.10.2017 07:20

Чекамо банкрот ових лоповцина, да видимо резултат, да цовек умре од смеха ,какви тупани.

Name

Дон Кихот

16.10.2017 08:20

Па шта онда прича "бајана "предсједница владе...коме маглу продаје...кога више лажемо:-"Дођу, тако, времена, када памет зашути, будала проговори, а фукара се обогати!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

16.10.2017 08:23

Гарант је крива Федерација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крива него ста

16.10.2017 10:08

Намјенска индустрија ФБИХ (све фирме босњацке): за девет мјесеци 280 милиона промета, 14 предузеца, константно повецање производње. Нови производи пуска, пистољ, РПГ, самоходна хаубица,...ускоро јос нових производа,...

Name

битно је да се неће угасити НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо

16.10.2017 08:23

Зато фирме које се баве прањем новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо раде одлично и то под покрићем министарства финанција Републике Српске... Новоматиц је заједно са Додиком и Владимиром Делићем регистровао двије фирме за прање новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо којима је примарна дјелатност прање новца и утаја пореза... НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо штити и чува ЈОВО РАДУКИЋ који ради у министарству финанција Републике Српске,значи министарство финанција Републике Српске се бави заштитом Додиковог прања новца...АПИФ и Пореска Управа несмију да помисле на ове и овакве фирме али ће се изивљавати на сиротињи раји и њиховим киосцима... институције Републике Српске су криминализоване и служе заштити прања новца које нам предсједник ради годинама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вучић

16.10.2017 08:34

Поштујемо и волимо РС !!! Све до задњег цента којег још у чарапама кријете а и још висе. А који ће мо вам узети . Јер знамо да ако вам обећамо ( рекао сам обећамо ) да ће те се оцјепити и припојити Србији спремни да све дате. Чак и гаће о штапу. Зато не брините! Обећавати ће мо и даље док могоднемо. Ви нама паре ми вама обећања . Поштено!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друже

16.10.2017 11:00

Имаш пиво од мене.

Name

Арy

16.10.2017 12:14

Сто би рекла Зељка":Фактицки имамо велике проблеме"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увек Су Рекли,

16.10.2017 12:52

како досло тако осло,

ОДГОВОРИТЕ