Ирак ”грми”: Ово је објава рата

Ирачка влада оптужила је курдске власти да из Турске доводе борце Курдистанске радничке партије (ПКК) на спорно мултиетничко подручје ирачког града Киркука.

Свијет 15.10.2017 | 19:42
Ирак ”грми”: Ово је објава рата
Ирак тврди да је тај потез објава рата, преноси Ројтерс.

У саопштењу послије састанка којим је предсједавао премијер Ирака Хајдер ал Абади и присуствовали водећи команданти војних и безбједносних снага, влада у Багдаду навела да ће се потрудити да наметне своју власт над Киркуком и другим спорним подручјима.

Портпарол Курдистанске владе Вахал Али негирао је оптужбе ирачке владе да курдске власти из Турске доводе борце сепаратистичке Курдистанске радничке партије (ПКК) на спорно мултиетничко подручје ирачког града Киркука, богатог нафтом.

"То је нетачно, нема бораца ПКК у Киркуку, само Пешмерга (војне снаге Курдистантског региона)", рекао је он.

Руководство Курда одбацило је раније захтјев ирачке владе да откаже исход референдума за независност, што је предуслов за разговоре о рјешавању спора.

Барзани и други лидери Курда састали су се како би разговарали о кризи у граду Докан и поновили понуду за мирно рјешавање спора са Багдадом.

Истовремено, они су одбацили "војне пријетње ирачких снага" против бораца Пешмерга и обећали да ће бранити територију под командом Курда, у случају напада.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бојан

16.10.2017 05:51

захватице рат и европу само полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим .

17.10.2017 15:10

Рат ти захватио куцу глупане један .

ОДГОВОРИТЕ