Угинуло хиљаде младих пингвина

Хиљаде младунаца пингвина угинуло је од глади на Антарктику због неуобичајено дебеле ледене коре која је присилила њихове родитеље да храну траже на већим удаљеностима.

Свијет 14.10.2017 | 21:54
Угинуло хиљаде младих пингвина
Француски научници од 2010. године проучавају колонију од 18.000 парова Аделие пингвина на источном Антарктику и открили су да су само два млада пингвина преживела задњу сезону парења почетком 2017. То су приписали већим површинама леда на мору који се задржао до лета, што је значило да су одрасли пингвини морали да путују даље како би пронашли храну, док су младунци умирали чекајући, пише Хина.

Јан Роперт-Кодер, научник из истраживачке станице у близини колоније пингвина, казао је да су на то подручје утицале промене околине повезане с распадом ледењака Мерц.



"Услови су такви да ће се то догађати чешће због распада ледењака Мерца 2010., што је променило конфигурацију мора испред колоније", рекао је за АФП. Али, потребно је да се поклопе и други фактори попут температуре, смера и јачине ветра и неотварања природних отвора на леденој кори у близини колоније.

Он је додао је да се чини да ће предстојећа сезона бити боља за птице што се тиче ледене коре, али "на жалост, никад не знамо како ће се завршити".



КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ

Аделие пингвини који се хране углавном малим рачићима досад су добро пролазили на подручју источног Антарктика. Њихов се број смањивао у подручјима у којима су климатске промене изазвале нагомилавање путујућег леда који смањује животни простор, док је истовремено загревање мора утицало на њихову храну.

Пре четири године иста колонија која је тада бројала 20.196 парова није имала ниједно младунче. Дебели слојеви леда у комбинацији с топлијим временом и кишама после којих је следио нагли пад температуре резултирали су тиме да су се сви млади смрзли.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Добој

14.10.2017 21:00

Фала богу да једном имаге неку вијест досадили сте и богу и народу јебе вас миле ноцна мора вам је ал ја гласам опет за њега како вам он јеба матер посто је мој идол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДоБОТ

15.10.2017 01:00

Ти боту СНСД си људска неписмена ништарија.Ти си невјерник јер да јеси и да си пусмен знао би да се Бог пише великим словом.Своју злобу и простаклук просипај у својој породици и неизлази у јавност.

Name

Нешо

15.10.2017 07:21

Баш ми је драго да ти је идол. Теби и таквим као ти, крезавим и полуписменим људима који не виде даље од дневника РТРС-а и треба да је идол. Уживај у својој глупости.

Name

Марко

15.10.2017 05:25

Само дебили попут овог из Добоја и гласају за Додика. Јадни сте и биједни.

ОДГОВОРИТЕ