Сто дана рада Владе Србије

Влада је упорна да решава наслеђене проблеме, чак и кад делује да се они не могу решити, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић у Крушевцу где је представила резултате првих 100 дана рада Владе.

Србија 14.10.2017 | 16:07
Сто дана рада Владе Србије
Ана Брнабић је током обраћања рекла да је током претходних 100 дана Влада показала да Србија може храбро да настави путем који је трасирала претходна Влада, односно да иде напред.

Одлучено је да извештај о раду буде поднет у Крушевцу баш зато што је данас потписан уговор са "Чехословак групом" о куповини крушевачког "14. октобра", што је, каже, најбољи показатељ да Влада послове завршава.

"Влада је упорна да решава наслеђене проблеме, чак и кад делује да се они не могу решити и да је у стању да обезбеди бољи живот грађанима у свим деловима наше земље", истакла је Брнабићева.

Према њеним речима, Влада Србије успешно је наставила јачање фискалне стабилности.

"Јавни дуг је додатно смањен и крајем септембра износио је 65,4 одсто БДП-а. Само у 2017. јавни дуг је смањен за 7,6 одсто БДП-а у односу на крај прошле године, што је око милијарду евра", напоменула је премијерка.

Брнабићева је подсетила да је Социо-економски савет усагласио повећање минималне цене рада на 143 динара што је, каже, значајно за 350.000 запослених који примају минималну зараду.

"Србија је напредовала 12 места на глобалној листи конкурентности Светског економског форума и сада је на најбољој позицији у последњих 10 година", истакла је председница Владе.

Појачаном активношћу спречена је кандидатдура Косова за чланство у Унеску и Интерполу, рекла је Брнабићева.

"Влада је утврдила 42 предлога закона од којих су изгласана три системски важна – о пољопривредном земљишту, основама система образовања и васпитања и о високом образовању. Још 39 закона је у скупштинској процедури", нагласила је премијерка.

Брнабићева је истакла да је укинута обавеза послодаваца да оверавају здравствене књижице, чиме су смањени трошкови привреде, али и државе. "Тиме смо уштедели више од 500.000 сати годишње чекања на шалтерима и више од 1,5 милиона евра годишње", рекла је премијерка.
Инвестира се и у образовање: Од овог септембра су информатика и рачунарство обавезан предмет од петог разреда, наставници су обучени, уведен је електронски дневник.

За 100 дана седам нових уговора за 2.778 нових радних места

У првих 100 дана рада владе закључено је седам нових уговора са инвеститорима, вредних 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђно 2.778 нових радних места, навела је председница владе.

Подвукла је да су директне стране инвестиције у седам месеци 2017. године порасле у односу на лани 19,9 одсто.

Такође, у првих осам месеци ове године Србија је остварила раст спољнотрговинске размене већи од 13 одсто, извоз је порастао за исти проценат, а истовремено број новозапослених је 5,5 одсто већи у односу на претходну годину.

Једна од најважнијих вести је, нагласила је, да је Европска комисија изузела једино Србију из антидампинг мера за извоз челика, што значи да ће Србија без антидампинг царина моћи да извози челик у ЕУ, чиме ће Железара у Смедереву имати бољу позицију у односу на друге произвођаче.

"То је и сигнал и кинеским инвеститорима, али и европским партнерима, да је Србија кредибилан и поуздан партнер", истакла је Брнабићева и додала да је то постигнуто захваљујући овој, али и претходној влади, председнику Србије и адвокатском тиму.

Премијерка је рекла да су се остварили услови за повећање плата и пензија од јануара. 

"Бићемо лидери у дигитализацији пољопривреде"

Направили смо јасан пут ка правном оквиру који ће нам дати простор да идемо напред у дигитализацији друштва, рекла је премијерка.

Она је одговарајући на питање Тањуга да ли је време за нов правац реформе који подразумева јачање предузетништва, иновација и образовања, рекла да су за то постављени сви услови те да јој је изузуетно драго због тога.

"То подразумева да смо усвојили предлог закона о електронском пословању и тренутно је на расправи у скупштини, завршили смо предлог закона о електронској управи, завршили јавну расправу и после консолидације свих предлога кренућемо у званичну процедуру", навела је премијерка. То је, поновила је, правни оквир, а до краја године очекује да буду усвојене измене закона о девизном пословању.

Посебно је истакла завршетак центра за дигитализацију у пољопривреди у Новом Саду, поручила да ће се резултати тога тек видети, те да ће то Србију ставити у центар дигитацизације у пољопривреди не само у Европи, него у свету.

"То су фасцинантни људи који су европски прваци, који су добили европске награде, мислим на институт ‘Биосенс', а имаћемо још огледних добара како би наши људи могли да виде све предности дигитализације у тој области", навела је Брнабићева.

Поменула је на том плану и студентски центар за иновације у Нишу, јер, како је навела, жеља је да Ниш поново буде центар електронске индустрије.
Осим тога, тај центар је практично крај прве фазе изградње научно-технолошког парка у Нишу, додала је Брнабићева и подсетила да већ имамо такав парк у Београду, да је почела градња у Новом Саду, а да се планирају слични објекти у Крагујевцу, Краљеву...

Како је приметила, ако су успели људи у Србији да без подршке државе учине да се ИТ индустрија најбрже развија, 10 одсто годишње, "можете да замислите шта ћемо успети наредних година, а за то имамо јасан план".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лепа Моја,

14.10.2017 15:13

најлаксије је продати ,пробајте несто набавити продајете ми дедовину и оцевину .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крусевац

14.10.2017 18:56

Знам да је Крусевац био потпуно пропао за вријеме власти демократа. Сада се полако све враца у нормалу. Права ствар за грађане Крусевца ресење за 14 октобар.