Могу се европски таласи узбуркати

Ако се Каталонија одвоји од Шпаније, таласи ће се узбуркати широм Европе, вероватно и између Срба у Бањалуци и Бошњака у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 14.10.2017 | 08:21
Могу се европски таласи узбуркати
То је изјавио високи представик за БиХ Валентин Инцко и истакао да то треба да изазове забринутост.

"Дејтонски споразум не дозвољава одвајање од БиХ", рекао је Инцко.

Као високи представник ће, каже, одржати цјеловитост БиХ, са унутрашњом подјелом земље која тренутно постоји. 

Према његовм ријечима, након каталонског референдума о независности преовладава бојазан од домино-ефекта и поплаве сепаратистичких покрета широм нашег континента. 

Инцко је у интервјуу за аустријски Ное изјавио да председник Републике Српске Милорад Додик види доста паралела између Каталоније и тог ентитета у БиХ. 

"Каталонија показује како функционише механизам одвајања, а Додик је веома заинтересиран за то", рекао је Инцко у интервјуу за аустријски Ное. 

Упитан зашто Каталонци имају мање подршке, Инцко каже да ЕУ и даље блок. 

"Не видим да државе планирају самосталне акције јер је велики страх од могућих последица. Каталонци имају симпатије, али не на политичком нивоу, већ у невладиним организацијама, неформалним и друштвеним покретима. Већ постоје читаве карте европских региона који желе да се осамостале и увек се ту спмиње и Јужни Тирол. Али, постоји и страх од непроцјењивих последица када неко покрене лавину", казао је високи представник. 

На питање да ли Европа треба да постане Европа регија, Инцко је рекао да је он сјајан заговорник те торије, али, како је додао, само без промјене граница. 

"Зато што је природно да Северни Тирол расте заједно с Јужним Тиролом, Херцеговином и Далмацијом, али без промјене границе. Реч је о регионалном, културном и економском повезивању", рекао је Инцко. 

Говорећи о незадовољству региона који желе да се одвоје, Инцко каже да за то сигурно постоје економски разлози, пореска политика, култура. 

Централне власти, како је рекао, према томе често немају слуха. 

"Слично је било и у Аустро-Угарској монархији. Осећате се напуштенимн. На примеру Каталоније лијепо је што је отворена за друге, за Шпанце, Африканце, грађане ЕУ. Каталонци не кажу: Каталонија само Каталонцима. Напротив, сви су добродошли", рекао је Инцко.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

РС треба сто пре да прогласи независност

14.10.2017 06:25

РС треба сто пре да прогласи независност.Економија пропада ,људи се масовно одсељавају а свему томе је узрок БИХ однсосно замрзнути сукоб који је после орузаног настављен да се води политицким средствима.Сто пре неависност и прикљуценбје Србији .То је спас за Србе западно од Дрине

ОДГОВОРИТЕ
Name

сњегота

14.10.2017 06:36

Може подржавам тај твој став, само још додај да су Бошњаци и Латини криви за стање у Рсу . И наравно за сваки случај треба насут горива у тракторе и све добро провјерит далеко је Београд.

Name

Ре

14.10.2017 06:38

ФБиХ треба сто прије да се одвоји од пропалог, покраденог и на присјацки стап сведениг енитета рс. Послије це сав тај јад и цемер купити неко за 1 КМ.

Name

Лажно Име

14.10.2017 06:40

Како РС пропада кад је највеца економска сила на Балкану и шире. Хахахаха Иди мало под туш после штале,смрди кроз тастатуру. :)

Name

Ре

14.10.2017 06:41

Није ни Србија луда да прима нехљебовице и лопове да изгубе и оно мало сто имају.

Name

@Турски унук

14.10.2017 06:43

Ти треба да се јавиш доктору за накриво насађене и задужиш кесу шарених бомбона. Успут га питај да ти одвали коју шамарчину иза ушију...

Name

мистер x

14.10.2017 06:46

Па иди јаране тамо па се прикљуцуј.А и своје опанке успут понеси тамо, и не врацај се висе никад овамо.

Name

Зашто

14.10.2017 06:52

Зашто је крива ФБиХ за Додиково уништавање економије у РС? Јесу ли Бошњаци или Хрвати опљачкали РС? Па добар дио буђета РС се пуни од ПДВ који уплати ФБиХ, па само кантон Сара уплати дупло више од РС!

Name

Питам

14.10.2017 07:00

Добро да и прогласи РС независност, а шта са Брчко дистрхтом, коме оно припада или је ту граница ?? Како спојити онда два дијела РС-а , тунелом или мост направити , био бих исти случај као Неум...

Name

ре

14.10.2017 07:03

Треба мислити и корак даље господине који предлазес одвајање РС-а из БиХ. Шта сутра, чије је Брчко ? Коју валуту имаш? Какве залихе имаш? Списак је поприлично дуг,

Name

пц - стечајни ентитет

14.10.2017 07:12

Треба расписати референдум али нема пара за штампање листића, пууу, неда се па јел ти бога.

Name

'ре незавусност

14.10.2017 07:26

Е нека си им рекао.Его Ти је прогласи И спроведи.

Name

ЗА РС ...

14.10.2017 08:26

Ха,ха,ха,ха,ха... Какав си ти морон !

Name

РЕ : РС треба

14.10.2017 08:34

Ко ти причао те бајке ?

Name

Ре

14.10.2017 17:06

Мајмуни видите да вам И инцко казе да је бивса беиха подијељена.цуј ста казе.сацува це цјеловитост беиха иако је подијељена изнутра.босње јел вам сад јасно.

Name

Брате

14.10.2017 06:25

Па нисмо ми Дивљаци, као ови из Спаније и Каталоније..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

14.10.2017 06:49

Ако оде каталонија засто неби српска.

Name

ГЛУПОСТ

14.10.2017 06:49

@РС треба да се одвоји сто прије@ Реци ми ста цес да добијес када се одвојис,,,ко це да те призна ако се одвојис! Ја бих исто волио самосталну РС,,,,,,ал то онда знаци рат са онима који недају да се одвојимо,,,,ста онда ко це ици у рат,са циме цемо да ратујемо,,,са вилама,,,,,ово сто имамо 3000-4000 специјалаца,они це да само слузе за заститу врховног руководства! Цовјеце ми немамо пара да отворимо јавну кухињу а камо да радимо несто друго Ста це бити ако се припојимо Србији,хоце ли Бања лука да постане несто као и јузни дио Србије,који су данас једни од најсиромаснијих опстина тако и најнеразвијенијих ,,,хоцео ли да постанемо као Пирот или Лесковац,Врање Неписите оно ста је тренутно неостварљиво! Да би урадио самосталност,морас да будес економско развијени ентиет да би урадио самосталност,то це доци једног дана,,,ал док је лопова у дрзави ,,,ниста од тога!

Name

Ре

14.10.2017 09:14

Па не мозе да се одвоји,нити се мозе поредити Каталонија и РС.Даyтон казе РС је саставни дио БиХ,ван тога не постоји.УН то такодје неби дозволио.Осим тига био би рат јер Босњаци као и многи Срби и Хрвати неби то дозволили,бранили би БиХ.РС је вец одавно подијељена на 2 дијела која се никад не могу спојити.Брцко никада неце то дозволити нити мозе бити пролаза кроз Дистрикт.Па ви добро размислите о свему а не само лупетати.Једноставно РС би нестала као и РСК.

Name

подрињац

14.10.2017 06:31

Отели сте Косово.По истом рецепту сви имају то право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.10.2017 06:33

Ниси тако прицао кад се Југославија растурала фукаро једна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

14.10.2017 06:34

ЗИВЕЛА КАТАЛОНИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и правда

14.10.2017 06:44

Добро су нам познати разлози због којих пропада економија и људи одлазе из РС-е. Стати у крај лоповима и криминалцима, стрпатии их у затворе, одузети покрадено. Ништа више није потребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

14.10.2017 07:09

Сви могу да се овоје још данас, и цигани у босни могу тражити свој ентитет и добити ће га, само 113% ентитет НЕ МО ЖЕ!!! Не може из једног јединог разлога, Америка и НАТО желе да муче Пекија, Драгутина и Перу из Добоја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за индојанац

14.10.2017 07:58

Стварно си генијалац,свака ти цаст.

Name

Мрзим босну за индијанца

14.10.2017 17:11

Видим како се ви лозите да вам је босна јединствена а цовјек лијепо казе да је подијељена. Који си ти хајван

Name

Цекај цекај

14.10.2017 07:17

Само мало, кад се БиХ одвајала од Југе, ви Срби рекосте да смо након тога заслузили све сто нам се десило. Укратко, јел то знаци да ако се ви одвојите па ми вама направимо исто, да сте заслузили? Тј. јесте ли свјесни да радите исту ствар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2017 17:13

Проблем је сто ви нисте за то способни без неција помоци са стране.ви би то вец покусали ал немате муда.

Name

Видимо

14.10.2017 07:24

Овако ја видим ту цијелу слику зашто РС, у саставу БИХ - пропада. Већ уназадјена индустрија пољопривреда и рударство 90-тих је изложена прво Ратом потом убијањем и протјеривањем радника у истим привредним гранама, десетковањем наставних кадрова због националне припадности. Уз све то дошло је до не улагања у све ово што сам набројао крајем 90 и све до данас. Све се распродало и распарцало да би се покриле рупе и добили кредити којима се покрива буџет. Велики удио, можда и највећи је дијаспора јер та грана привреде и тај новац стоји за изравног зиранта за нове кредите. Отуд управо жеља за исељењем и уцестрвовањем у тој грани привреде. Рачуница је ту веома јасна. Даље, кад имате овакву ситуацију, безвезе је чак и Додика оптуживати јер није он политиком уништио и отјерао младост... То се ради дуги низ година можда стратески, уз арогантост, нерад, бахатост, лијеност, не комуникативност, и неодговорност. Ове задње ствари мислим да су одлике било ког политичара на овом подручју. А ја вам нудим рјесење: "Ма ниже се република, државности, предсједника, застава химни и осталих срања - то вас и даље засљепљује. Та вам институција ништа не даје за право вам узима све чак и дјецу у иностранство шаље поступцима. Фокусирајте се на локалну заједницу и јачање исте (ништа одозго неће доћи и дзаба се залити) брините се локалним развојем и запослењем јер нема висе јаких Држава, већ опстина. То вам је рецепт, а ви сад гурајте на коју страну хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

14.10.2017 07:29

Овај ухљеб и манипулант Инцко, чија је једина сврха да оваквим изјавама повремено мути воду, и овде манипулише. Зато би било добро да нам тачно каже гдје је дефинисано што збори, којим чланом ДМС се онемогућије дисолуција државне заједнице БиХ? Добро, можда ДМС није предвидио ту могућност (дисолуције), али није предвидио ни преуређење државне заједнице БиХ, тј укидање државотворних административних јединица (Српске и фед.БиХ), а те поруке за преуређењем имамо свакодневно из федералног Сарајева, које овај смутљивац и слични ухљеби и не примјећују. Такође ту убацује "дежурног негативца" Додика (којим се обавезно бави у свакој изјави) како је ето заинтересован за механизам одвајања и како то ради Каталонија. Ајде, шта рече? Зна да малоумна свјетина пада на овакву причу, но Додик је овдје неважан, и само је персонификација за ове (нас) из Српске који само вребају да мало роваре и крену у сецесију. Како год, догађаје у Каталонији ваља пратити, они ће имати рефлексија као што ће имати отимачина од Србије највреднијег дијела територије, Српска треба гледати себе, властити интерес и добробит својих грађана. А ове смутљивце попут овог Инцка не треба узимати за озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.10.2017 07:58

Читај дејтонски МИРОВНИ споразум, ово МИРОВНИ подвлачим.

Name

Милорад

14.10.2017 07:40

Е мој Инцко!!?? Види се да си предуго овдје и исти си као ови које би требао позатварати у затвор!! Мозе се цитав свијет одвојити, овдје висе никог није брига ни за сто. Какве буре, какве олује, не сањај и не стаси ти овај јадни, напацени и преморени народ, празном пуском. Боље ради оно за сто си постављен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.10.2017 07:43

Треба да се отцјепи од БИХ за то је већина народа , али треба и извршити темељне припрема и припремити се за сваку врсту сценарија и ону нормалну цивилизовану и ону ненормалну дивљачку јер знамо са ким смо у БИХ , па треба бити спреман на све . Знају муслићи да цијепање БИХ је њихов нестанак и покушаће да то спријече , али нас не занима нихово мишљење и куда ће они , наше је право да се осамосталимо . Само нажалост и њих ће велики број са нама , бар они свијесни и паметни који су спремни да прихвате српску државу као своју јер и сад тако осјећају само што још многи јавно несмију да иступају . Чист доказ је велики број муслиманске интелигенције , богатих сарајлија , естраде , људи из културе и јавног живот већ има имовину у Србији или је у фази куповине . Кад један Дино Мерлин купује стан у БГ све је јасно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

за РС

14.10.2017 09:52

Само си заборавио да треба обавезно техницки преглед на трактору изврсити.

Name

приједорцанин

14.10.2017 10:15

Јеси наиван Боже драги...де мало проходај и прочитај несто друго а не само сто ти рпски портали дају па ћеш видјет у којој си заблуди...јадан си ти и сви који тако мисле...нема стари једном фашиста увијек фашиста...

Name

Па

14.10.2017 08:07

Одржат ће цјеловитост БиХ са унутрашњом подјелом хахаха е јеси га успјео свака ти част. Забринут Инцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

14.10.2017 08:09

Ма наравно,..Р.С. као Каталонија. Богата, просперитетна...највисе пуни БХ будзет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

14.10.2017 08:13

Изгледа да су планирали ново прекрајање граница на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац 100%

14.10.2017 08:32

Жеље су једно а могућности су друго. РС је пропала економски И политицки. Упоредјењем са Каталонијом је смијешно . Каталинић хоће да се одцијепе зато сто су НАЈБОГАТИЈИ ДИО ШПАНИЈЕ и сто неће да финансирају оне који мање раде и доприносе. Друго ! РС је створена етничким чишћењем и ратним злочинима . Ко ће то признати и дозволити? РС. Је такодје из два дијела. Четврто ! Србија вас не жели . Неће нико биједе и милијарде дуга које треба преузети. Србија је узела већ себи шта је хтјела. А вас је оставила напустила да живите како живите.Кад би вас Србија и анектирала отворила би сама себи велики проблем у вези Војводине и Сандзака. Да не дуљим . Млатите празну сламу. Будите сретни сто имате федерацију која вам колико толико пуни буџет и у којој не знан ни ја колико Срба ради . Окрените се послу и раду. Не знате водити један ентитет а камо ли државу . Србија је још већа биједа него федерација . Јужни дио Србије је у qрзу..Биједа већих размјена. Оваквим ставовима и дјеловањем против БиХ сами себи највише штетите . Али очигледно сте поглупи да схватите чињенице или вас незанимају ? Али на вама је . Какве посијете такве це те и убрати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

14.10.2017 09:13

Ти си једино 100% блентав.

Name

Ре босанац пропали

14.10.2017 18:10

Јесте ви јаки.немојте лагат сами себе ко сто лазете да сте нација.па сто се буните сто се ми оцемо одвојит.нисте нас могли силом натјерат да зивимо у некој васој беиха па оцете вако.неце да мозе.

Name

Зоки

14.10.2017 08:33

Само јаке економско финанциске земље могу да буду самосталне и неовисне,а ове насе земље су биједа у зиве од кредита каква осамосталења па ми немоземо у заједницкој БиХ да зивимо као људи иако се ПДВ купи на цијелој БиХ и дијели на РС и ФБиХ па немоземо и тако на здраву грану,а камо сами.Неко хоце да има своју приватну Дрзаву и Народ као робове који це за њх радити,да би они лијепо зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Негатив

14.10.2017 08:40

Може се,, узбуркати " само у Б. Луци и Брчком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.10.2017 09:23

Србин сам из РС. Одвајање Српске заговарају само криминалци из режима палећи неписмене крезубе будале само да се не прича о тешком животу и трагедији у коју нас је угурао режим. Моји синови неће ратовати ни за какву самосталност као што сам је био будала па ратовао з аОбрвана и њему сличне, да не набрајам ове сада , поготово некрунусаног Криминалца Над Криминалцима. Моји синови су побјегли, боље рећи отјерао их је из њихове земље Овај који би тада побјегао авионом који је већ спакован за ту прилику. Ето пусте среће да нас окупира нека страна сила па већ ако смо робље да нисмо робље Његово. Гаде ми се, повраћам када их видим на тв. Буквално , повраћам, зло ми је када их видим на тв, мада избјегавам да гледам дневнике, полит емисије, али засмрди Клошарац, наказна Мајкићка, Стевандић и остали фујфујфуј нечастиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

14.10.2017 09:37

Људи сједи те мирно, није ово Каталонија, а неце и њима успјети.За то треба подрска из свјета они је немају, мислите да це РС имати.РС је опљацкана огољена народ нема појма ста се десава бар вецина, знају да не мају готово ниста. Опет Босњаци то не смију дозволити јер просли би као Палестици. Нато је ту и тези да нас стави под један кисобран свидало се то нама или не тако нам је РС та је могла прогласити не зависност она неби усла у Дејтон који нам је јарам вима око врата.На крају Босна нам је свима потаман сто се тице простора треба дати сансу свима да зиве и боре се за своју будуцност један је зивот страсно је кратак моји пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

14.10.2017 09:47

У задње вријеме, Инцко лупета као и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКО И НЕКО

14.10.2017 09:59

Чуј ентитет РС пропада у саставу Бих а стварност је друга пропада од пљацкаских похода власти у спрези са медјународним криминалцима а да нема БИХ давно би пропао. Не мозе РС из БИХ без обзира на Дејтон коме се не свидја оде као хиљаде дјеце које су политицари истјерали у Аустрију Њемацку..... Мислите да Вас Србија зељно оцекује дрази су им Сандзак и Војводина коме се не свидја у БИХ пут под ноге избор је велик пустите идиоти напацени народ нико не прица о економијо послу и цудите се ова дрзава мала се са правим истински добрим људима мозе поставити на ноге али без ових идиота којо је сад воде и њихових полтрона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОС

14.10.2017 10:05

Неки дан Стипе Месиц казе:"У слуцају референдума у РС-у,одмах коридор прекинути,онда остаје пар сати посла и то је то."Узимате ли ви то за озбиљно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.10.2017 10:29

Раде у свему се слазем с тобом. И ја сам своје синове отјерао у бијели свијет. И никада висе пуска у моје руке, ни за кога и ни за ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

14.10.2017 11:07

Р.Српску можете "одвојити"од Ф БиХ само ако буде финансијски јача. Веће пензије, плате, бољи живот од Ф БиХ. Питате ли се драги моји Срби шта би било аа Војводином, Рашком...Радите, запошљавајте омладину, маните се шупље приче. Држава је скупа и прескупа за гологузане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.10.2017 11:52

Хаха није сала узбуркаце се у бања луци И Сарајеву пар куд це биједа све сама биједа И гурају овај народ у јос вецу биједу Сједите И ријесавајте зивотна питања.