Протест малинара у Братунцу

Три стотине малинара затражило је на данашњем мирном протесту у Братунцу да се хитно организује састанак са шведским власником хладњаче "Бос агро фуд" из Поточара код Сребренице, са којим би разговарали о откупној цијени, те поновили своје захтјеве да откупна цијена овогодишњег рода овог воћа буде 2,5 КМ, а купине једна КМ за килограм.

Република Српска 13.10.2017 | 22:29
Протест малинара у Братунцу
Предсједник Удружења малинара из општина Братунац, Сребреница и Милићи "Виламет" Љубиша Алемпић рекао је на скупу да узгајивачи не одустају од ових цијена и обавијестио произвођаче овог воћа шта је руководство удружења предузело у претходна два и по мјесеца да би дошло до корекције цијене од 1,9 КМ за килограм малине, колико је већина хладњачара плаћала овогодишњи род.

Он је истакао да је захтјев малинара да се хитно организује састанак са шведским власником хладњаче "Бос агро фуд" из Поточара код Сребренице, једним од највећих откупљивача овог воћа у БиХ и највећем у средњем Подрињу.

Произвођачи желе да са њим разговарају о цијени малине и тај захтјев су данас предали у ту хладњачу, али и општину Братунац, а доставиће га и општинама Милићи и Сребреница.

"Сматрамо да власник те хладњаче није упознат са стањем на терену, откупном цијеном и условима откупа малине и да то локални менаџмент прикрива и манипулише информацијама. Желимо да разговарамо са власником и да ријешимо питање откупне цијене за ову годину или да наредних година бојкотујемо ту хладњачу", изнио је Алемпић став Управног одбора овог удружења.

Он је појаснио да је за данас била предвиђена протестна шетња од Братунца до хладњаче "Бос агро фуд" у Поточарима код које су жељели мирно изразити незадовољство, али да нису добили одобрење полиције због угрожавања безбједности саобраћаја и због забране окупљања у близини Меморијалног центра у Поточарима, поред којег се налази ова хладњача.

Због тога су након обраћања у Братунцу, истицања захтјева и транспарената, представници овог удружења захтјев за састанак са шведским власником предали у хладњачу у Поточарима, а остали учесници су се, мада незадовољни, мирно разишли.

Алемпић је рекао да ће ово удружење у сарадњи са општинама и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске пронаћи рјешења за дефинисање цијене и услова откупа малине за наредне године и изнио увјерење да шведски власник није упознат о стању и да због тога желе да са њим разговарају о цијени и будућој сарадњи.

Члан Управног одбора "Виламета" Никола Симић рекао је да није истина да је ниска цијена малине на тржишту, што тврде у "Бос агро фуду", који диктира овогодишњу цијену у средњем Подрињу.

"Да је то тачно не би цијена малине у сусједној Љубовији у Србији била 160 динара или око 2,5 КМ, а и неке мање хладњаче из Братунца и Сребренице плаћале су малину по 2,1 или 2,3 КМ по килограму", појаснио је Симић и позвао произвођаче да бојкотују хладњачу у Поточарима.

Узгајивач малине Горан Николић из Реповца код Братунца каже да се малинарством бави око 2.000 породица у братуначкој општини и да је због ниске цијене општина Братунац изгубила око два милиона КМ, које су требале стићи на ово подручје и побољшати платежну моћ становништва, а тиме и промет и зараду осталих дјелатности.

Он је навео да је забиљежио лични губитак око 9.000 КМ у односу на прошлу годину због лоше цијене малине која је, како је истакао, ове године била изузетног квалитета.

Сенад Јусић из Поточара се вратио из иностранства и иако је инвалид, уложио је 65.000 КМ властитих средстава за подизање плантаже малине желећи, како је рекао, да зарађује за живот и да омогући и другима да радећи на плантажи зараде.

"Ове године сам ангажовао 35 сезонских радника за одржавање малињака и бербу и забиљежио сам губитак. Имао сам бербу са једног хектара, а малињак сам проширио на 1,5 хектар с циљем да достигнем три хектара, али одустајем од те намјере због овакве цијене и односа према произвођачима", рекао је Јусић.

Он је истакао да у овој регији сви имају користи од малине, али да ће малинари престати да улагажу годину или двије те запитао шта ће онда хладњачари.

"Произвођачима је боље да једну годину не обрађују малињаке и не беру малину и да тако покажу да се мора вредновати њихов труд те жеља да својим радом обезбјеђују егзистенцију" , поручио је Јусић.

Он је затражио од институција да заштите малинаре и позвао хладњачаре да се, како је навео, уразуме и да прихвате реалну цијену малине не мислећи само на свој интерес и екстра профит до којег на овај начин желе да дођу.

"Хоћемо преговоре са власником из Шведске", "Нас сте уништили, кога планирате 2018. године", стајало је између осталог на транспарентима које су малинари истакли на данашњем протесту.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рашо

13.10.2017 14:44

Малине на свјеском тржишту брука немају је коме продати колико је имаУбудуће осигураш род и цијену рода и мирно спавашАко не продаш осигурање плати .то сви раде у свијету.

ОДГОВОРИТЕ