Анализа: Колико је Русија спремна за Свјетско првенство?

Први пут у својој историји површински највећа држава на планети биће домаћин Светског првенства у фудбалу. Најбоље репрезентације ће се у од 14. јуна до 15. јула следеће године у Русији борити за најпрестижнији трофеј у овом спорту, а међу њима ће, после осам година паузе, бити и Србија.

Фудбал 15.10.2017 | 22:30
Анализа: Колико је Русија спремна за Свјетско првенство?
Наследница великог Совјетског савеза, званични носилац успеха из доба СССР (европски шампион 1960. и четвртопласирани тим на СП у Енглеској 1966) и тренутно једна од највећих светских сила, заслужила је да под вођством Владимира Путина, који је за више од 20 година колико је на власти довео у сам врх светског поретка, добије организацију једног оваквог турнира.

Процес конкурисања за домаћина светских првенстава 2018. и 2022. године почео је крајем прошле деценије, када су сви заинтересовани фудбалски савези имали месец дана да пошаљу апликацију. Првобитно, девет држава је конкурисало, али је потом Мексико одустао, док је 2010. Индонезија одбијена јер влада те земље није послала писмо подршке националном савезу.

Временом, преостала три конкурента која не припадају УЕФА су се повукла (Аустралија, Јапан и Сједињене Америчке Државе), па је било јасно да ће домаћин Мундијала, први пут од 2006. и Немачке, бити земља са 'Старог континента'.

Појединачне захтеве послали су Русија и Енглеска, док су Шпанија и Португал, односно Белгија и Холандија, желеле да заједнички организују светску смотру фудбала.

Управо је Путин био један од покретача иницијативе да 'Зборнаја' коначно угости најбоље селекције света, наредивши тадашњем председнику ФС Русије Виталију Мутку да учини све како би добили домаћинство турнира. Мутко, који је гарантовао да је држава спремна да издвоји 10 милијарди долара, предводио је делегацију коју су чинили извршни директор савеза Алексеј Сорокин, као и Александер Ђорђадзем директор планирања и операција за понуду домаћинства Мундијала.

"Развој фудбала је један од основних разлога за доделу права домаћина Светског првенства државама, које и даље имају простора за напредак и подизање лествице када је у питању развој фудбала и спорта", рекао је Путин. 

Као заштитно лице кампање узет је Андреј Аршавин, некадашњи репрезентативац и члан Зенита и Арсенала, а Русија је у октобру одустала од 2022. и два месеца касније јој је званично додељено домаћинство Светског првенства 2018. 

Другог децембра Извршни комитет Светске фудбалске федерације (ФИФА) коју је чинило 22 представника гласало је за избор и Русија је победила у другом кругу. У првом кругу гласања добила је девет гласова, испред Шпаније и Португала, док је у другом резултат био 13:7. 

Међутим, ни овај процес није могао да прође без контроверзи, пошто је, у оквиру велике истраге Сепа Блатера и корупционашког скандала у којем се нашао, Русија оптужена да је била у "дослуху" са ФИФА и да је имала предност приликом додељивања домаћинства. Исти случај је и са Катаром који ће организовати Светско првенство четири године касније. 

"Руска понуда је била отворена и транспарентна, потпуно у складу са најбољим међународним праксама и имала је потпуну подршку руске владе", стоји у саопштењу Организационог комитета, који је подржала Москва. 

"Русија није била у дослуху ни са ким. То је потпуна лаж. Заслужено смо добили Светски куп", рекао је Мутко, који је у међувремену постао министар спорта и вицепремијер.

Инфраструктура

Још током Мундијала у Бразилу Путин је навео да ће власти урадити све што је потребно како би цео свет видео "незаборавну прославу фудбала и истинско руско гостопримство", а то је потврдио укидањем виза за све учеснике.

"Русија планира да оде корак даље у организацији Светског првенства. Усвојили смо федерални закон којим се регулише визни режим и омогућава странцима који помажу организацију Мундијала, али и спортистима, тренерима, навијачима и фудбалским званичницима да пре почетка и за време турнира у Русију уђу без виза".

Почетни план био је да се такмичење одржи на 16 стадиона у 13 градова – три објекта би била реновирана за Светско првенство, док би Русија добила 13 нових, савремених фудбалских стадиона.

Ипак, како то обично бива, временом су организатори тражили оптималан број објеката, па је после више скраћивања листе одлучено да ће се 21. по реду Мундијал играти на 12 стадиона у 11 градова – Москва, Санкт Петербург, Калињинград, Казањ, Нижниј Новгород, Самара, Волгоград, Саранск, Ростов на Дону, Сочи и Јекатеринбург.

Русија ће на стадиону 'Лужњики' свечано отворити Мундијал дуелом у оквиру групе А, на истом месту ће бити одржано и финале месец дана касније, док је једна од највећих занимљивости везана управо за Јекатеринбург.



Реконструкција'Централног стадиона' у граду на западу Русије, који је изграђен 1957, учињена је из два наврата и трајала је читавих 10 година, али је непосредно пред СП направљена највећа измена. "Архитектонско чудо", како су га многи назвали, првобитно није испунило ФИФА стандарде по броју места за гледаоце, пошто је имало капацитет од 27.000.

Због тога су организатори Мундијала морали да сруше део објекта како би изградили додатну трибину, па су подигли капацитет на 45.000 места. Гледаоци ће имати утисак као да утакмицу прате са огромног екрана, пошто ће дешавања на терену бити уоквирена кровом, али и бочним ивицама.

Да све буде још занимљивије, привремена трибина која се налази потпуно ван стадиона, биће срушена након што се првенство заврши.

У Волгограду се за потребе првенства се реконструише аеродром и сви терминали које ће кориситити навијачи и посетиоци ће бити потпуно оперативни од априла следеће године, непосредно уочи такмичења. У складу са захтевима ФИФА, капацитет ће бити 1.450 путника по сату.

Отварају се нова аутобуска станица, али се прави и потпуно нова саобраћајница која ће ићи уз обалу како би повезала све градове у тој регији. На тај начин ће, кажу из организационог одбора, и плаже бити доступне свима.

"Волгоград је град на Волги и зато је важно да инфраструктура омогућава људима да дођу до реке. То је сврха ове обилазнице", поручио је Мутко 

Нови пут ће олакшати долазак и до 'Волгоград арене' која ће бити изграђена до краја године и имаће капацитет 45.000 места, а тренутно је у фази постављања подлоге. Унутар региона се већ припремају и базе за националне тимове. 

Током Купа конфедерације који је освојила Немачка, акутелни светски шампион, 'Зборнаја' је приказала четири стадиона – 'Крестовскиј' стадион, 'Казањ арену', московску 'Окритје арену' и 'Олимпијски стадион Фишт' у Сочију. 

Комитет ФИФА за инспекцију стадиона на челу са Крисом Унгером, обавио је прву званичну посету Русији у октобру 2014. и био задовољан учињеним на стадионима у Санкт Петербургу, Сочију и Казању, као и на оба московска. 

Али…

Проблеми

"Ако се опустимо, нећемо завршити посао до краја", рекао је Путин приликом овогодишњег обиласка, када је установљено да се касни са радовима на неким објектима. 

Путин, који је почетком септембра означио и почетак званичне турнеје трофеја намењеног победнику, уверио се да ситуација неколико месеци пре почетка није баш тако сјајна како се очекивало. Председник Русије није био задовољан јер су кашњења очигледна, али верује да ће све бити готово на време. 

"Ова одлагања нису критична, није ништа страшно, али како сам увек говорио – најтеже је решавати проблеме у последњем тренутку", додао је. 

Павел Колобков, прослављени руски мачевалац, а сада заменик министра спорта, открио је да највише проблема има око изградње стадиона у Самари, капацитета 45.000 места. Процес је испресецан одлагањима који су утицали на распоред, па је тако компанија за иградњу у августу саопштила да се касни пуних 30 дана, али да нема потребе за паником. 

"Постоје кашњења у различитим фазама изградње у Самари. Направљен је план и свакодневно се прати шта је на стадиону урађено", истакао је Колобков. 

Такође, већ се сада разматра о "последицама" које доноси ницање тако великих објеката – у неким градовима домаћинима не постоје прволигашки клубови, због чега је потребно направити добар и одржив финансијски план. 

Антон Аликханов, гувернер Калињинградске регије, замолио је Путина да држава "барем неким регионима" обезбеди финансијска средства, како би могли да задрже изузетно скупе стадионе. 

"За Калињинград, у којем за сада не постоји клуб који игра у Премијер лиги, одржавање стадиона од 35.000 места је поприлично тешко", навео је Аликханов.

Расизам, хулигани, допинг, Крим…

Целокупан организацијски борд био би презадовољан да су споменути проблеми једини са којима су се сусретали и са којима се сусрећу током процеса припреме. Током Европског првенства у Француској власти су даноноћно водиле борбу са хулиганима, три дана смо били сведоци крвавих пирова са улица Марсеја, па постоји оправдани страх да ће се они поновити у 11 руских градова.

"Уље на ватру" додао је британски "ББЦ" који је на свом другом каналу емитовао документарни филм под називом "Руска армија хулигана" (Руссиа'с Холиган Армy) у којем је хулиган под надимком "Убица" Васили, вођа навијачке групе 'Гладијатори' московског Спартака, наводно открио да су нереде у Француској организовале руске власти из Кремља.

"Било је чланова специјалних јединица међу хулиганима које је послао Владимир Путин да освоје Европу", рекао је Васили, а на његову причу се надовезао други хулиган Денис, вођа групе 'Орел месари'.

"Постоје одређене тактике уличне борбе које вежбамо често приликом туча у градовима".

"ББЦ2" је у опису документарца назначио како је у питању "шокантан осврт на руске 'фирме' – од разбојника који су терорисали Марсеј, до следеће генерације која се спрема за Светско првенство 2018. године и организује бруталне туче по шумама".

Међутим, уочи објављивања филма "Убица" је за "Раша тудеј" казао да су његове речи погрешно интерпретиране.

Из Руске амбасаде у Лондону истакли су да су шокирани филмом највеће медијске компаније у Великој Британији и додају да је циљ сејање страха у британском друштву.

"Филм под називом 'Руссиа'с Холиган Армy' који је објављен на другом каналу ББЦ је шокантан јер представља домаћина Светског првенства 2018. у таквом светлу. Стиче се утисак да је циљ да се сеје страх у британском друштву и упозоре навијачи да не путују у Русију", стоји у саопштењу амбасаде.

Према њиховим наводима, филм је заснован на "дорађеним снимцима" сукоба "насилних руских навијача" у Марсеју.

"Креатори са канала који финансира влада урадили су све како би дискредитовали Русију и предстојећи Мундијал 2018. година", стоји у саопштењу, уз назнаку да је слично учињено и пре неколико година, пред Зимске олимпијске игре у Сочију 2014.

Као резултат сукоба, УЕФА је казнила Русију са 150.000 евра и упозорила је да ће бити избачена са такмичења уколико се проблеми наставе, док је Енглезима такође припрећено дисквалификацијом због навијачког насиља, али Европска кућа фудбала их није формално казнила.

Руске власти темељно се припремају за долазак страних навијача, сваку утакмицу на првенству обезбеђиваће велики број оклопних снага, уведене су високе новчане казне за учеснике било каквих сукоба у близини стадиона, а током Купа конфедерација испробан је нови систем за контролу и праћење хулигана.

"На том турниру испробан је систем под називом 'Фан ИД'. Он нам омогућава да идентификујемо људе на утакмицама и биће коришћен током Светског првенства", рекао је Андреј Закаров, заменик шефа руске полиције, а потом и открио на који начин ће покушати да смање насиље у градовима, обично појединаца или група у алкохолисаном стању.

"У центру Москве, где ће бити већина навијача, имаћемо посебну јединицу Московске полиције коју смо назвали туристичка полиција. Наши официри који ће бити ангажовани у тој јединици добро говоре стране језике и моћи ће присутнима да објасне која су правила понашања".

Ни председник ФИФА Ђани Инфантино није превише забринут због хулигана, али би могао да буде уколико на површину избије оно што је са наведеним уско повезано – расизам.

Руси су у више наврата показивали да им ова врста нетрпељивости није страна и човек по имену Рафал Панковски, доктор на челу УЕФА центра за мониторинг, истог тренутка када је ова земља добила домаћинство, оптужио је Руски фудбалски савез да не санкционише расистичке песме на трибинама.

У марту 2015. генерални секретар савеза Анатолиј Воробјов изјавио је да не иде "све тако глатко" у борби против "вируса званог расизам", док је Вјачеслав Колошков, некадашњи потпредседник ФИФА, додао потпуно супротно – "много се урадило на том пољу и певање и имитирање мајмунских звукова не би требало сматрати расизмом".

"Председник Блатер је уложио много напора да би се суочио са друштвеним проблемима и ми се надамо да ће припреме за шампионат додатно допринети том задатку, попут борбе са наркоманијом, расизмом и другим изазовима са којима се сусрећемо", навео је Путин једном приликом. 

Међутим, велика опасност лежи у томе како и колико ће се сами играчи осећати угроженима – најдрастичнији пример виђен је пре неколико година, када су током дуела ЦСКА и Манчестер ситија, домаћи навијачи вређали Јају Туреа. 

Звезда енглеског клуба и репрезентације Обале Слоноваче је на каснијој конференцији за медије позвао све тамнопуте фудбалере да бојкотују Мундијал у Русији. 

Ни ту није био крај оптужбама – допинг скандал у којем су учествовале влада и Руска антидопинг агенција покренуо је низ петиција за одузимање Светског првенства, власти су критиковане и због мањка толеранције према ЛГБТ популацији, као и двема не баш пријатним темама – пада малезијског авиона МХ17/МАС17 за чије обарање је оптужена Русија, као и читаве ситуације око присвајања Крима и уплитања у украјински грађански рат. 

Управо је присвајање овог полуосртва Руској федерацији учинило да нас двојица америчких сенатора подсете на не тако давне, али црне дане фудбала на овим просторима. Ден Коутс и Марк Кирк написали су заједничко писмо тадашњем првом човеку ФИФА Сепу Блатеру и тражили од њега да спречи одржавање СП, као и само учешће Русије, баш као што је то био случај са Југославијом, која је због међународних санкција била суспендована са ЕУРО 1992. и Мундијала две године касније.

Учесници

После више од годину дана квалификација позната је већина репрезентација која ће учествовати на Светском првенству, а споменули смо да је међу њима Србија. 'Орлови' су као први у групи, испред Републике Ирске, Велса и Аустрије, завршили групу Д, притом остваривши шест победа, уз три ремија и само један пораз.

Наша селекција је на путу до Русије постигла 20 и примила 10 голова, и потпуно заслужено прекинула низ од осам година без великог такмичења. Последњи пут екипа коју је тада водио Радомир Антић такмичење на Мундијалу је завршила у групи, па се сада очекује можда и корак више.

"Годину и по дана смо заједно, радили смо напорно све време и мислим да смо заслужили пласман. Успели смо, поносан сам на њих, јер је ово њихов успех, они сада улазе у историју. После толико година смо на Мундијалу. Ако будемо играли као на почетку квалификација, можемо да очекујемо нешто. На Светском првенству су најбоље екипе", рекао је селектор Славољуб Муслин.

За сада, познато је да ће широм најпространије земље света, осим домаћина Русије, Србији друштво правити Бразил, Иран, Јапан, Мексико, Белгија, Јужна Кореја, Саудијска Арабија, Немачка, Енглеска, Шпанија, Нигерија, Костарика, Пољска, Египат, Исланд, Португал, Француска, Уругвај, Аргентина, Колумбија и Панама.

Осталих шест учесника биће одређено баражима који ће бити организовани до краја године – из европских квалификација "карту" за Русију тражиће другопласиране екипе које чине носиоци Швајцарцка, Италија, Хрватска, Данска, као и Северна Ирска, Шведска, Грчка и Република Ирска, а жреб је заказан за 17. октобар.

Прве утакмице баража играће се између 9. и 11. новембра, а реванши су на програму од 12. до 14. истог месеца. Отприлике у истом термину на програму ће бити међународни плеј-оф у којем се састају Перу – Нови Зеланд, односно Аустралија – Хондурас.

Полако улазимо у завршницу циклуса и 21. Светско првенство је "одмах иза ћошка" – многе екипе су малтене спремне, организатор није још, али не треба сумњати да ће 14. јуна почети спектакл који ће на 32 дана потпуно зауставити планету.

"Много се ради на популаризацији фудбала и СП, мислим да ће бити једно од боље организованих јер много пажње посвећују припреми. Стадиони су нови, веома лепи, надам се да ће бити сви спремни на време Мундијал", закључио је капитен Србије Бранислав Ивановић.

До встречи в России!



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар