Сјећања - видео: Како је Кежман срушио БиХ...

На данашњи дан прије 12 година, на београдској "Маракани" одиграна је квалификациона утакмица за пласман на Свјетско првенство 2006. године у Њемачкој између тадашње Србије и Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Фудбал 12.10.2017 | 20:45
Сјећања - видео: Како је Кежман срушио БиХ...
Изабраници селектора Илије Петковића забиљежии су минималну побједу поготком Матеје Кежмана у седмом минуту и изборили наступ на Мундијалу.

Лопту је у казненом простору добио Огњен Короман, прослиједио је до Игора Дуљаја, који је центрирао на петерац високом Николи Жигићу, а он је спустио у "мат" позицију Матеји Кежману - 1:0.



Тај погодак осигурао је "плавима" пласман на Свјетско првенство у Њемачку испред селекције Шпаније, која је била друга на табели Групе 7 са два бода мање.

Ратни сукоби деведесетих година у бившој Југославији, кумовали су понашању навијача на Маракани, која је непријатељски дочекала око 1.000 навијача екипе Блажа Слишковића.

Летјели су ка навијачима БиХ разни тврди предмети, топовски удари, чак и столице, али је полиција реаговала и испразнила дијелове јужне и источне трибине, а гостујуће присталице повукла више ка горњем дијелу "кавеза".

Укупно 17 навијача, што домаћих, што гостујућих, повријеђено је на "Маракани" током меча СЦГ - БиХ. Шест особа претрпјело је теже, а 11 лакше повреде.

Најнеобичније виђење разлога пораза БиХ на "Маракани", дао је тадашњи нападач БиХ Елвир Болић, који сматра да је меч био "сумњив".

"Никад ми није јасно како смо изгубили од Србије и Црне Горе у Београду. Немам доказе, али утакмица на 'Маракани' ми је јако сумњива. Знате шта се дешавало у то вријеме. Доста тога је било нелогично. Преко ноћи је заиграо Сергеј Јакировић. И то цијелу утакмицу момак одигра, а Звјездан Мисимовић је био на клупи, Сергеј Барбарез играо позади. Боли ме то и данас, јер знам да смо имали одличну екипу", рекао је Болић на 10. годишњицу пораза од СЦГ.

На самој утакмици, Сергеј Барбарез је тражио прекид због хулиганских испада на трибинама, али је арбитар то одбио. "Желио сам да скренем пажњу судији на дешавања на трибинама. Ипак, он је само рекао како је то надлежност делегата".

Стријелац побједоносног гола за Србију и Црну Гору Матеја Кежман је заплакао послије утакмице...

"Ово је чудо! Наша нација је ово заслужила. Доказали смо колико смо озбиљна екипа. Хвала свима, хвала селектору. Цијеле квалификације смо одиграли без трунке егоизма, а вјерујте и у Њемачкој ће тако бити и нећемо имати само споредну улогу", изјавио је Кежман послије тријумфа над БиХ.

У тиму плавих био је и Немања Видић, који је рекао да је "посљедњих седам минута меча било најтежих у његовом животу".

СЦГ: Јеврић, Дуљај, Видић, Гавранчић, Крстајић (капитен), Надј, Дјордјевић, Короман, Вукић, Жигић и Кежман.

БиХ: Хасагић, Берберовић, Мусић, Спахић, Бајрамовић, Миленковић, Јакировић, Болић, Грлић, Барбарез, Салихамиџић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кал

13.10.2017 05:59

Кад је читава Маракана тукла 10 БиХ навијача са полицијом заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробари Милици

13.10.2017 09:36

А ти си био тамо па знам.Коњу глупи полиција је спасила оне пизде иако су максимално провоцирали нас из Републике СРПСКЕ.