Кодро главни кандидат за новог селектора БиХ

Сједница Извршног одбора Фудбалског савеза Босне и Херцеговине (ФС БиХ), на којој неће бити продужена сарадња са селектором Мехмедом Баждаревићем, биће одржана у Сарајеву 19. октобра са почетком у 12 часова.

Фудбал 12.10.2017 | 18:15
Кодро главни кандидат за новог селектора БиХ
Иако је Баждаревић изразио жељу да настави са радом на клупи националног тима чланови "фудбалске владе БиХ" неће потписати нови уговор са њим. Разлог, није испунио главни циљ из уговора који му је истекао у уторак након утакмице са Естонијом у Талину (2:1) - "пласман на Свјетско првенство идуће године у Русији".

- Џентлменски растанак са Баждаревићем -

Баждаревић ће присуствовати сједници 19. октобра, поднијети извјештај који, нема више ни најмање сумње, неће добити пролазну оцјену челника ФС БиХ. Како су неформално најавиле обје стране након тзв. радног ручка стручног штаба и првих људи Савеза у Талину, очекује се "џентлменски растанак послије три године сарадње са Баждаревићем".

Дакле, од 19. октобра ФС БиХ креће у потрагу за новим селектором А репрезентације. Циљ је изабрати га најкасније до Нове године како би селектор имао времена да кроз пријатељске утакмице од марта 2018. изврши све припреме и почне стварати јак, прије свега, дисциплинован колектив за наступ у Групи Б УЕФА Лиге нација од септембра, односно за квалификације за ЕУРО 2020 које почињу на прољеће 2019.

На приједлог Елведина Бегића, предсједника ФС БиХ, већ 19. октобра требала би бити оформљена Радна група која ће вршити преговоре са кандидатима за селектора. Сачињаваће је, највјероватније, чланови Одбора за посредовање ФС БиХ Ивица Осим, Душко Бајевић и Сеад Кајтаз, те Звјездан Мисимовић, савјетник ИО за фудбалска питања.

Прва жеља челника Савеза, тј. главни кандидат за селектора је Мехо Кодро, прослављени бх. фудбалер, тренутно веома успјешан тренер швајцарског Сервета.

Кодро је "први пик" ФС БиХ због више чињеница. Прва је што у Савезу на клупи репрезентације, прије странца, повјерење желе указати прослављеном домаћем фудбалском имену и патриоти. Друга, Кодро, некада сјајни нападач славне Барселоне, предан је тренерски радник западноевропског профила и гдје је год до сада био ангажован, инсистирао је на чврстој дисциплини, што је неопходно како би се у свлачионици БиХ промијенило понашање појединих играча. Као трећи разлог наводе одличне резултате и игру коју презентује Сервет у овој сезони, потом и Кодрине заслуге и неправду која му је нанесена у кратком мандату као селектору БиХ 2008. године.

Одбио је тада Кодро играти, под контроверзним околностима и без његовог пристанка уговорену пријатељску утакмицу са Ираном, па је био смијењен. Један је од првих који се јавно успротивио некадашњем руководству које је ФС БиХ повукло у понор и вишемјесечну изолацију у ФИФА и УЕФА.

Како сазнаје агенција "Анадолија", са Кодром је већ остварен неформални контакт и спреман је на озбиљне преговоре у којима препреке могу бити одлични финансијски услови које има у Швајцарској, али и рад у сјајном амбијенту који га сигурно неће дочекати на почетку евентуалног новог селекторског мандата.

- И Осим и Просинечки на листи жеља -

Уколико разговори са Кодром не би уродили плодом, ако би се из ФС БиХ одлучили за тренера који је оставио дубљи траг у Премијер лиги БиХ, шансу да постане Баждаревићев насљедник има и Амар Осим, некада трофејни стручњак Жељезничара. Водећи на листи жеља ФС БиХ од тренера из регије је Хрват Роберт Просинечки, селектор Азербејџана којем истиче уговор са асоцијацијом са сједиштем у Бакуу.

У спекулацијама спомињани Фарук Хаџибегић и Блаж Слишковић, очито, неће добити нову прилику на клупи БиХ, јер како истичу поједини чланови ИО, "имали су је и нису је у ранијем периоду искористили, нису одвели селекцију на велико такмичење". Слишковић је успјешан тренер Зрињског, актуелног првака БиХ, и он би, иако са минималним шансама, можда и могао бити контактиран за преговоре. То се за Хаџибегића не може рећи зато што је био у сукобу са актуелним руководством ФС БиХ, па за доскора тренера француског Валенсијана не желе ни чути.

Ни Сергеј Барбарез, из играчких дана љубимац великог броја навијача БиХ, није неко кога у ФС БиХ хоће за селектора, истичући како "до сада није имао нити један озбиљан тренерски ангажман, нити је годинама у тренерским водама".

Конкретно, може се десити да радна група, која ће бити основана, обави разговоре са више кандидата. Међутим, према пулсу у "бх. кући фудбала", Кодро је први избор, а у овом моменту противкандидати су му само Осим (по повратку из Катара посљедњих мјесеци без ангажмана), те Просинечки, којег, између осталих, желе и у репрезентацији Словеније.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар