Анализа и најава: Почиње Евролига!

Кандидати за титулу, могуће пријатно и непријатно изненађење. . .  И где је ту Црвена звезда? Може ли Звезда до Топ 8 и како ће Гудурић одменити Богдана? Пет месеци од последње евролигашке утакмице почиње ново издање најјачег кошаркашког клупског такмичења у Европи у које Црвена звезда улази реновирана, а шампиони из претходних година без неких кључних играча, али са истим амбицијама.

Кошарка 12.10.2017 | 15:45
Анализа и најава: Почиње Евролига!
Исти формат, исти систем, исти циљ и три нова имена у елитном друштву... Евролига поново куца на врата свих искрених кошаркашких поклоника! Фенербахче у сезону улази са намером да одбрани шампионски пехар и постане тек трећи клуб у овом веку после Макабија (2004, 2005) и Олимпијакосу (2012, 2013) којем је тако нешто пошло за руком. На путу ће се и овог пута наћи Црвена звезда, Ефес, миланска Олимпија, Басконија, Бамберг, московски ЦСКА, Барселона, Макаби Тел Авив, Олимпијакос, Панатинаикос, мадридски Реал, Жалгирис и Уникаха, Валенсија и Химки као повратници у најјаче клупско такмичење на Старом континенту.

После дугих припрема за нову сезону, бројних промена у редовима свих учесника Евролиге, јасно се намеће неколико питања.

КО СУ КАНДИДАТИ ЗА ТИТУЛУ?

Без сумње и ове сезоне - ЦСКА Москва и Фенербахче. Сви остали могу, а и не морају да буду на завршном турниру у Београду.

Бранилац шампионског пехара јесте остао без Богдана Богдановића и Екпеа Јуда као јако важни шрафови у систему Жељка Обрадовића, отишао је и Перо Антић, али су доведена страшна појачања! Николо Мели и Џејсон Томпсон као замене за Јуда, а Марко Гудурић иБредли Вонамејкер да попуне Богданово место. Ту је и миљеник турске публике Синан Гулер, који би својим искуством требало да погура тим напред у дефанзивном и организационом смислу. Даља анализа и није потребна, јер када задржите Веселог, Слукаса,Диксона, Датомеа, Калинића и њима додате поменута имена - све мање од борбе за титулу било би равно шоку.

Армејци се налазе у години великих изазова. Време Милоша Теодосића је иза клуба, евролигашка титула није одбрањена. Доведен је Серхио Родригез и он је међу реткима који заиста могу да уђу у Теодосићеве ципеле и одмени га на прави начин. Али пред искусним Шпанцем је време поновног доказивања у европској кошарци.

А заједно са Нандом де Колоом мораће да одведе ЦСКА најмање до финала. Добра ствар за тим је та што је Димитрис Итудис мало освежио састав - Вил Клајбурн би требало да буде опција више у нападу, Лео Вестерман ће бити Родригезова замена, док би Отело Хантер требало да унесе додатну чврстину у рекет првенствено својим дефанзивним квалитетима.

ПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ?

Мада треба видети и шта ће да направи Барселона, док су Армани и Валенсија кандидати из сенке, први пик је - Химки! Готово углас се може чути мишљење да би прошлосезонски финалиста ВТБ лиге могао да направи прави бум у елитном такмичењу. Доведен је Јоргос Барцокас који је минулог лета озбиљно засукао рукаве и направио, бар на папиру, озбиљан посао. Рашчистио је „труло корење“ и чини се направио здрав систем. На располагању ће имати нападачки потентан састав, са одличном дозом одбрамбеног квалитета, док ће једино бити интересантно видети како ће се ствари одвијати у рекету. Остале позиције су тип-топ.

Алексеј Швед ће и даље бити алфа и омега екипе и неко око кога ће се вртети цела игра Химкија, с тим што би овог пута требало да има озбиљну подршку - Џејмс Андерсон иТомас Робинсон као тандем са завидним НБА искуством, Тајлер Ханикат као хиперактивни атлета и интересантног дефанзивца, који би заједно са Чарлсом Џенкинсом могао да унесе страшну енергију у тим. Стефан Марковић ће имати фантастичан избор саиграча које би требало да разиграва, Марко Тодоровић и Малколм Томас би требало да држе контролу рекета, док ће староседелац Сергеј Моња бити „лепак“ који би требало да држи екипу на окупу.

Дефинитивно екипа чије би игре требало испратити током сезоне.

НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ?

Копља се ломе између два шпанска клуба - Басконије и мадридског Реала. Макаби не можемо да сврстамо у ову групу јер Понос Израела одавно не личи на себе из најславнијих дана.

Клуб из Виторије је овог лета остао без практично свих најважнијих играча - Адама Ханге,Кима Тилија, Шејна Ларкина, Јаке Блажича, Чејса Бадинџера... Јесу доведена занимљива имена попут Џејсона Грејнџера, Марселиња Уертаса, Мета Џенинга и Јаниса Тиме, остали су Токо Шенгелија и Јоханес Војтман, ту је и тренерски почетник и прекаљени ас Пабло Приђони. Али, у овом тренутку Басконија не изгледа као тим који има добар баланс између стартне петорке и замена на клупи. Неколико „мачки у џаку“, плус тренер који је тек на првој станици у каријери... Све би то могло озбиљно да заталаса Басконију ове сезоне.

Реал Мадрид је овог лета направио тек минималне корекције. Доведени су Огњен Кузмић иФабијен Козер, док је Чејс Рендл принудно решење после тешке повреде Серхија Љуља. И баш ту лежи велики проблем. Љуљ је држао све конце у својим рукама годинама уназад, то место требало би да попуни атрактивни Факундо Кампацо, с тим да је разлика у квалитету јасна и очигледна. Биће ту Лука Дончић да стиче озбиљно искуство у години када га чека и излазак на драфт, вероватно и селидба у НБА, али ће Љуљов изостанак бити тешко надокнађен. Проблем би могла да представља и старост екипе (Рејес, Руди, Керол, Ајон...) понајвише због ритма утакмица на оба фронта.

ГДЕ ЈЕ ТУ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА?

Црвена звезда се после можда и најбоље евролигашке сезоне у клупској историји суочава са никад тежим и већим изазовом. Потпуно реновиран тим, млади тренер без икаквог европског искуства, а на терет играчима биће и жеља многобројне публике да се клуб пласира на завршни турнир... Ипак, реалност је другачија. Овај млади тим требало би све мисли да баци на Јадранску лигу и одбрану титуле, а да Евролига послужи као учионица за каљење и стицање искуства. Не треба се „гађати“ бројкама и предвиђати колики су Звездини лимити, јер се и прошлог октобра предвиђао неславан излазак у Европу, па је на крају четвртфинале измакло, народски речено, за длаку.

Ове сезоне треба бити реалнији и истаћи да ће свака победа носити додатни подстрек да се иде што даље, а пораз искуство за даљи развој. Било како, Црвена звезда се налази пред никад већим изазовом.

Много турбуленција се десило пред почетак сезоне у којој ће Београд бити домаћин фајнал фора. Ротације у играчком кадру и на клупама нису заобишле ниједан од 16 клубова који ће се ове сезоне други пут у лигашком формату такмичити да докажу да су најбољи у Европи и преузму то звање од Фенербахчеа.

Колико су за љубитеље кошарке у Србији биле радосне вести да се српска кошаркашка колонија у НБА повећава одласцима наших играча преко океана, тако је и Евролига изгубила неке од најбољих играча из претходних година.

То су пре свега Богдан Богдановић и Милош Теодосић који су водили ЦСКА и Фенербахче до евролигашких титула у претходне две сезоне.

Међутим квалитет самог такмичења неће опасти, а амбиције шампиона из 2016, односно 2017. године остају непромењене – титула.

Место у доигравању ће обезбедити осам најбољих, а међу претендентима за то место је и сада већ редовни учесник Евролиге, Црвена звезда.

Нови тренер, нова екипа, може ли Звезда међу Топ 8?

Звезда такмичење у Евролиги почиње у петак утакмицом против Жалгириса у Каунасу. Како се одмицало од краја прошле сезоне и почеле да пристижу вести о одласку Џенкинса, Митровића, Симоновића, Кузмића, Јовића и Гудурића тако је расла и забринутост за резултате које је ово језгро екипе постигло у минулој сезони.

Уз све то, проблеми са довођењем играча због блокаде ФИБА и неисплаћеног Гала Мекела, стварали су додатну главобољу за управу Звезде која је ипак успела да „скоцка“ екипу, односно да комплетира слагалицу.

Од доигравања их је након 16 победа прошле године делила још само једна. Али баш у тој кључној утакмици су изгубили од Дарушафаке па су Турци ушли међу осам, а Звезда је за длаку остала "испод црте".

Док је трајала Звездина серија победа од седам узастопних када су падали и каснији учесници фајнал-фора Реал, ЦСКА и шампион Фенербахче сви су већ видели црвено-беле у четвртфиналу Евролиге. Месец и по дана је требало тиму Дејана Радоњића (од 20. децембра 2016. до 3. фебруара 2017.) да доживи пораз у најјачем такмичењу.

Само два месеца пре почетка те серије, штуцаве партије и неуиграност ни светлосним годинама далеко нису наговештавали такав епилог па би слично издање српског шампиона на крају регуларног дела такмичења овог пута мало кога изненадило.

Звезда више нема континуитет на клупи, отишао је после четири и по године Дејан Радоњић, заменио га је Душан Алимпијевић, а у АБА лиги му за сада иде добро. Три уводна кола и три победе.

Тим после одласка Луке Митровића има и новог капитена, а траку је преузео "полицајац" Бранко Лазић који ће командовати одбраном екипе. Дошао је Тејлор Рочести који ће по свему судећи вући конце у нападу, а доминантно присуство Огњена Кузмића у рекету покушаће да замени Матијас Лесор који се показао неколицином атлетских потеза до сада у АБА лиги.

Вратио се Марко Кешељ и ветеран са НБА искуством Перо Антић, а дошао је и Џејмс Фелдин који је за сада показао потенцијал да ће се добро уклопити.

ЦСКА после Теодосића

На различитим јутјуб каналима се лако проналази гомила „хигхлигхтс“ материјала у којима Милош Теодосић дели лопте иза леђа, кроз ноге, између играча и када то нико не очекује. Највећи део тих лопти је подељен за претходних шест година колико је српски плеј играо у ЦСКА из Москве.

Разбио је „малер“ освајањем Евролиге прошле календарске године и после неколико неуспеха у завршници отворио себи пут да иде преко Атлантика.

Сада у Лос Анђелес Клиперсима пуни поентерску статистику Деандре Џордана, а његов ЦСКА се са Серхијом Родригесом припрема за поход на трофеј у ЕЛ.

Више него достојну спољну линију у организацији игре попуњава и Лео Вестерман, јер је и Ерон Џексон напустио клуб.

Ћаћо Родригес је у Реалу и шпанској репрезентацији више пута показао колико уме да буде опасан и на шуту и на продору и по потреби повратним лоптама, док Вестерман добро намешта пик енд рол ситуације. Из створених вишкова ће наставити да профитира и Нандо Де Коло који је остао у екипи. Клупа је остала иста па се тешко могу очекивати промене у приступу игри.

Једино ће можда са Родригесом и Вилом Клајбурном бити више трчања у контрама уместо дугих додавања, али се суштина неће много мењати. Кајл Хајнс је добио и појачање у рекету у коме је Отело Хантер у Реалу често био права дефанзивна сила. ЦСКА Евролигу почиње од утакмице против Армани Милана у четвртак.

Московљани ни овог пута не рачунају ни на шта друго осим титуле, али се пита и човек који је заокружио најуспешнију сезону једног турског клуба у историји – Жељко Обрадовић.

Богдановић међу "Краљевима", Јудо у Јути, Гудурић на испиту

Тежак задатак ће бити пред доскорашњим младим играчем Црвене звезде да на прави начин одмени Богдана Богдановића у жуто-црном дресу.

Марко Гудурић је овог лета стекао и репрезентативно искуство играњем на Евробаскету на коме је Србија дошла до финала, али се напредак од момка рођеног 1995. године тек очекује.

Одласком Богдановића и Екпеа Јуда који су прошле сезоне носили екипу и у нијансама одлучивали ко ће бити МВП финала, Фенербахче неће имати пред собом лак задатак.

На место плејмејкера је дошао искусни Синан Гулер, ту је сада и Бредли Вонамејкер, а Џејсон Томпсон је из Шандонга превалио пут да би попунио центарско место у тиму из Истанбула. Остао је и Јан Весели који ће сада вероватно имати још више минута у игри.

Као и у случају ЦСКА, Фенербахче је већ сада пројектован као учесник Ф4 у Београду, мада не треба заборавити да ни Фенер није деловао идеално много пута током прошле сезоне. Ипак, били су најбољи када је највише требало, што нису радили у годинама пре тога.
Фенербахче прву утакмицу игра против повратника у Евролигу и тима Немање Недовића, Уникахе из Малаге у четвртак.

Реал један од фаворита, Кузмић на паркету

Реал Мадрид у своју евролигашку сезону улази дуелом против Анадолу Ефеса од 19 часова.

Европски "краљеви" су такође међу најужим фаворитима за освајање трофеја и овог пута. Купили су од Звезде Огњена Кузмића после добре сезоне у Црвеној звезди и рачунају да ће обављати добре дефанзивне задатке у екипи.

Питање је само колико ће простора Кузмић добијати на паркету, а више минута у игри би му добро дошло због роле у Звезди која је некадашњег играча Голден Стејта и препоручила за Реал Мадрид.

Отишли су им Дрејпер, Хантер и Ноћиони, а велики пех је свакако и повреда Серхија Љуља који је не тако давно доживео тешку повреду колена. Појачао их је између осталих Фабијен Козер. Реал Мадрид можда неће бити први после првог дела такмичења као прошле године када им је један од ретких пораза нанела Звезда, али ће свакако појачавати ритам како сезона буде одмицала.

Швед у трансу и "двојица" Срба у одбрани

Занимљива екипа за гледање би требало да буде и Химки. Алексеј Швед који је одиграо Евробаскет као у трансу, Чарлс Џенкинс и Стефан Марковић као врсни дефанзивци, с тим што су поуздани и у организацији напада уз долазак Тајлера Ханиката и још неколицине играча на вишим позицијама чиниће ову екипу веома опасном ако уђе у нападачки ритам.

Томас Робинсон би такође могао да се на центарској позицији покаже као право појачање, а некадашњи пети пик са драфта изабран испред Дејмиена Лиларда би повратак у НБА можда могао да тражи добрим играма у Европи на сличан начин као што је то урадио Екпе Јудо.

Са оваквим саставом би за Химки доигравање требало да буде релативно лако оствариво само је питање како ће све то уклопити Јоргос Барцокас који са клупе даје завршну реч.

Где су остали и не отписујте Атињане

Барселона

Разлога да сумњају у резултате Химкија можда имају навијачи Барселоне која је после низа успешних година прошле сезоне са Барцокасом проживљавала бродолом у Евролиги. Иако је екипа пред почетак прошле године деловала сасвим достојно доброг пласмана, завршили су на 11. месту и одлучили да је време за промене.

Отишао је Барцокас, а промењено је и доста играча. Тим се појачао Томасом Ертелом чиме је Анадолу Ефес изгубио на креативности у нападу, дошао је Адам Ханга из Басконије да затегне одбрану, а стигли су Раким Сандерс, Серђи Мартинес, Кевин Серафан, док је на клупу сео Сито Алонсо.

Макаби

А од оних екипа у којима проблеми опстају нешто дуже ту је Макаби. После обећавајућих ангажмана Маика Цирбеса, Квинсија Милера и још неколицине играча чинило се да ће "Понос Израела" успети да се врати након стрмоглавом пада претходних сезона.

То се за сада није десило, па Макаби не делује ни као сенка екипа која је 2014. у финалу Евролиге победила фаворизовани Реал Мадрид.

Хоће ли им Норис Кол као звучно појачање из НБА на челу са Невеном Спахијом помоћи да побољшају резултат из претходне године? Врло могуће јер 10 победа и 20 пораза истини за вољу није тешко престићи.

Макаби се појачао и из Звезде довођењем Џоне Болдена, дошао је и Алекс Тајус па ће бити интересантно видети колико далеко могу да стигну. Квинси Милер и Маик Цирбес више нису у екипи, али је уз наведена појачања стигло још неколико играча који их могу одменити.

Олимпијакос и Панатинаикос

Грчке великане Олимпијакос и Панатинаикос никада не треба заборављати. Чак и када не играју идеално, могу да буду врло опасни. Оли се појачао између осталих Јанисом Стрелнијексом који је имао солидно репрезентативно лето, али и Џамалом Меклином.

Отишао је Мет Лоџески, али је Олимпијакос још једном један од оних тимова на које бисте смели да уложите новац да ће проћи макар до другог дела такмичења, а тамо... па познато је колико добро умеју да одиграју у нокаут фази и нарочито на једну утакмицу. Само томе не треба подсећати рецимо навијаче ЦСКА.

Када је реч о Панатинаикосу, атински „зелени“ не памте по добром Богдана Богдановића. Он их је прошле сезоне уништио у три утакмице у којима су од Фенербахчеа добили „метлу“ са 3-0 у серији, али се тада Фенер просто испоставио као прејак јер је екипа била добро укомпонована.

И Паната претходних година донекле тражи своју игру и препознатљиве резултате, а сада би у томе требало да им помогну придошлице у виду Лекавичијуса, Адетокумба, Лоџеског и Вујукаса. Тим је ослабљен одласцима Бурусиса, Фоциса, Мајка Џејмса и Деметриса Николса, а један од момака, Џејмс Фелдин је појачао Црвену звезду.

Анадолу Ефес

Владимир Штимац је већ почео да се исплати Анадолу Ефесу. Српски центар већ у првим утакмицама нове сезоне игра добро за свој нови тим у који је дошао из Бешикташа, али Ефес с друге стране показује да на почетку не штима све како би требало.

Колико ће турски тим који је прошле сезоне „на мишиће“ изгубио од Олимпијакоса 3-2 играти боље тек треба видети. Потенцијала свакако има, дошли су уз Штимца, Круно Симон и Едо Мурић, али и неколицина потрошача лопти. Екипа ће са Лидом, Меколумом, Броком Мотумом и Џошом Адамсом нападати барем топ 8, што без Коркмаза, Османа, Ханиката, Грејнџера и Ертела неће бити нимало лак задатак.

Басконија

Пабло Приђони на месту тренера Басконије – чекајте, како, зар није доскора играо у НБА? Управо ово питање се поставља управи клуба јер је човек врло брзо по изласку из патика ускочио у тренерске ципеле и води екипу која је прошле године са Хангом у екипи била јако добра у Евролиги.

Ханга, Шејн Ларкин и Чејс Бадинџер више нису ту, а отишао је и златни Словенац са Европског првенства Јака Блажич, али се екипа појачала Јанисом Тимом, Марселињом Уертасом, Џејсоном Грејнџером, Метом Џенингом и другима, а можда је највеће изненађење повратак у живот још једног „пензионера“, Карлоса Делфина.

Валенсија

Још један шпански представник у елитном такмичењу је и Валенсија која се у Евролигу враћа после неколико сезона проведених у Еврокупу. Отишли су Сем Ван Росом, Пјер Ориола и Ромен Сато, али и тренер Педро Мартинес. Мартинеса је заменио Ћус Видорета, али тим нема превеликих амбиција па може да буде опасан јер из прикрајка вреба своје место у осам најбољих.

Уникаха

Нешто више амбиција гаји Уникаха Немање Недовића која је повратак у Евролигу изборила освајањем Еврокупа прошле сезоне. Учинак Драгана Милосављевића као једног од поузданих шутера ван линије 6.75 у европским такмичењима и самопоуздање које је протеклих година на беку показивао Немања Недовић дају за право тиму из Малаге да гаји лепе амбиције.

Јесу их напустили Оливер Лафајет, Кристијан Ејенга, Омић, Фог и Смит, али су дошли Сасу Салин, Шермадини, Милосављевић, Огастин и још неколицина играча који лако могу да погурају екипу бар до топ 8.

Бамберг

Лука Митровић се полако привикава на Немачку и Бамберг у који је дошао из Звезде. Против Волтер Тајгерса је био најбољи у својој екипи на терену са 16 поена, али је такмичење у Бундеслиги једно, а Евролига нешто сасвим друго. Митровић своју прву сезону у елитном такмичењу ван Звезде почиње у екипи која је прошле године била 13. Квинси Милер, Рики Хикман и Данијел Хекет звуче као добра појачања уз Митровића, али не треба заборавити да и Хикман и Хекет имају поприлично утакмица у својим ногама па ће Андреа Тринкијери бити принуђен да им дозира минутажу.

Жалгирис

За Жалгирис је велико питање шта ће урадити ове године. Право из финала Евробаскета дошао је Васа Мицић, али су отишли неки од момака попут Јавтокаса, Сеибутиса, Вестермана и Мотума па ће Жалгирису бити тешко да дође до најбољих осам екипа на континенту. Мицичу ће на том путу помагати и нови играчи као што су Ди Бост, Брендон Дејвис, Вајт и Тупан.

Армани Милан

За крај, остаје екипа која је прошле године имала најгори пласман упркос обећавајућем прелазном року током лета 2016. године. Симоне Пјаниђани је заменио Јасмина Репешу на клупи Армани Милана који нема начина да више иде доле у Евролиги осим ако не игра такмичење.

Промењен је читав састав и направљен радикалан рез. Гаудлок, Даирис Бертанс, Мицов, Кори Џеферсон и Артурас Гудаитис покушаће да поправе горак укус у устима навијача клуба из престонице моде коју Армани тешко може да понови, како у Италији против Венеције, тако и у Европи.

Евролига, прво коло:

Четвртак:
19:00 ЦСКА – Армани
19:00 Ефес – Реал
20:00 Бамберг – Макаби
20:00 Олимпијакос – Басконија
21:00 Уникаха – Фенербахче

Петак:
19:00 Химки – Валенсија
19:00 Жалгирис – Звезда
21:00 Барселона – Панатинаикос

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар