Јавни сектор у БиХ за двије секунде потроши једну просјечну плату

На једном од градских тргова, Сарајлије је данас дочекала несвакидашња појава. Гомила новчаница од 200 КМ, укупне вриједности 40. 953. 600 марака. Толико, за само један дан, из буџетских средстава буде потрошено за потребе јавног сектора. Годишње та цифра достиже готово 15 милијарди КМ.

Босна и Херцеговина 11.10.2017 | 21:46
Јавни сектор у БиХ за двије секунде потроши једну просјечну плату
У центру главног града Босне и Херцеговине хрпа од 40 милиона КМ. Новчанице су лажне и илуструју дневну потрошњу јавног сектора у Босни и Херцеговини. Ријеч је о буџетском новцу различитих нивоа власти. Из Фондације ЦПИ поручују да требамо постати свјесни да је то је новац грађана.

"Као што смо одговорни са свој кућни буџет и расподјељујемо наша кућна средства, тако смо исто одговорни и за државни буџет, будући да га ми и пунимо.

Када уђемо у општину и када смо са неким административним радницима, ми морамо знати да смо ми ти који тим административним радницима дајемо плату. А не да их стављамо на неки трон, гдје смо ми у њиховој служби и молимо да нам се нешто заврши", поручује Емина Гљива, Фондација ЦПИ.

У једној секунди, јавни сектор у БиХ потроши око 450 КМ, а овако изгледа количина новца која се потроши за само један. То је новац који се углавном прикупља из пореза које плаћају грађани БиХ, а сами грађани кажу како се тај новац најмање троши за задовољење њихових потреба.

АНКЕТА:

- Странке троше новац како њима одговара. Народ је у ауту што се тиче те релације.

- То се краде, то се луксузира, то се отима. То се ставља у касе, а народ нек гладнује, нек буде биједан. Ја са 200 КМ живим.

- Те паре политичари троше на скупа аута, на проводе, на ручкове, на своје приватне животе. Праве себи луксузне хотеле, виле. (Шта од тога остаје грађанима?) Ма ништа, само да плачу.

Учешће грађана у креирању буџета, намјени средстава али и контроли потрошње буџетског новца је минимална, готово занемарива, тврде у ЦПИ Фондацији, која већ готово деценију анализира домаће буџете. Грађане желе охрабрити да више користе своје право да утичу на расподјелу новца који сами одвајају за различите буџете.

"Свака општина има свој буџет, сваки град, сваки кантон има свој буџет. Ти се буџети објављују, постоје расправе о усвајању буџета. Не треба им бити свеједно.

Сљедеће године кад опет буду избори, требају обратити пажњу на то ко је како управљао новцем, а не само ко им је симпатичнији или мање симпатичан", каже Зоран Иванчић, Фондација ЦПИ.

Јавни сектор за двије секунде потроши једну просјечну плату у Босни и Херцеговини, а да би просјечна пензија била потрошена није потребна нити једна секунда. 

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цупс

11.10.2017 20:17

Људи рјесавајмо се клосара и нерадника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрелац

12.10.2017 03:27

Ниста ми не моземо промијенити док се не промијени устав и закон и док не отпусте трецину радника из јавне управе који су висак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

12.10.2017 06:13

Их кад би ми дали једно 10 секунди.xаxаxааа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

12.10.2017 14:24

Лијеп потез, треба ову акцију провест у сваком граду, мозда би се људи поцели и бунити излазит на улице,, ко зна, мислим да вецина људи незна и није свјесна на који нацин финасира дразаву,

ОДГОВОРИТЕ