Велики Жељков интервју за Шпанце...

О Богдану, Гудурићу, Џексону, Томпсону, Љуљу, Вонамејкеру, ФИБА, формату Евролиге, Реалу… “Не разумем само једну ствар: Што то није рекао раније?! Шта да му је ЦСКА понудио већи уговор? Да ли би и тада говорио ове ствари”?

Кошарка 13.10.2017 | 22:45
Велики Жељков интервју за Шпанце...
Почела је нова сезона Евролиге, а човек који ће свима бити главна мета је Жељко Обрадовић. Највећи тренер у историји европске кошарке је прошле сезоне по девети пут у каријери засео на европски трон и опет поставио лествицу високо за све конкуренте. Фенербахче је по многима опет кандидат број један за трофеј Евролиге, а највећи разлог за то је наравно кошаркашки маг из Чачка.

Целој кошаркашкој Европи је занимљиво како на нову сезону гледа и каква су очекивањаЖељка Обрадовића. Занимљиво је и Шпанцима где је европске титуле доносио Реалу и Хувентуду. Зато је шпански Либертад Дигитал направио опширан интервју са Обрадовићемкоји преносимо у целости.

Да ли похвале и ласкања могу да вас успавају?

“Не, јер чврсто стојим с обе ноге на замљи. Настојим да радим једнако као што сам радио до сада. Ништа више”.

Како то постижете?

“Задовољан сам, срећан сам. Искуства могу бити добра или лоша, али су искуства која треба користити. Сваког дана када се пробудиш, мораш имати изазов испред себе. Зато сваког јутра када устанем, желим да радим и да побољшам све аспекте посла и живота. Такав сам”.

А како постижете тај однос са играчима. Чини нам се када би им ви рекли да скоче с моста, они би то и урадили.

“Не знам… Мислим да је све базирано на међуљудским односима. Од првог момента им кажем да их поштујем, да им верујем. Свима. Ако сви осећамо исто, онда је лако радити. Ја сам веома захтеван тренер, али играчи знају да све што радим, радим да бих побољшао њих и екипу. Првог дана на припремама им кажем да имају мој број телефона и да сам им на располагању 24 часа. Какав год проблем да имам, ту сам за њих јер на крају смо сви само људи. Тај однос је најважнији. Овог лета је Џејмс Нанели добио ћерку и пустили смо га да иде у Америку усред предсезоне. То су ипак најважније ствари у животу”.

Пре годину дана су многи сумњали у нови формат Евролиге. Сада почиње друга сезона. Какво је ваше мишљење?

“Бројке су овде и нико их не може оспорити. Било је више гледалаца и више интереса за кошарку у сваком смислу. Млади људи су се “закачили” за Евролигу. Појавили су се нови играчи, интересантнији од претходних. Моје мишљење је да је ово импресивно такмичење и да се сви радују новој сезони”.

Из угла тренера, какво је било ваше искуство прошле сезоне. Да ли сте нешто пропустили?

“Била је то веома важна сезона за нас. Раније је све било много предвидљивије. Али прошле сезоне, са два меча седмично, све је било другачије. Сада више немате времена за тренинге пре утакмице, за разлику од ранијег формата када сте имали по три или четири тренинга пре утакмице. У овом формату је предсезона много важнија и много је битније мислити о себи, него о ривалима”.

Како коментаришете изјаве Арона Џексона који је из ЦСКА отишао у Кину и поручио да је европска кошарка исцрпљујућа? 

“Не разумем само једну ствар: Што то ниси рекао када си играо у Европи, него када си отишао“?

Имате право…

“Врло је једноставно. Ако нешто заиста мислиш, треба то одмах да кажеш. Ја нисам код мојих играча осетио то што Џексон каже. Не верујем да би Екпе Јудо то рекао. Имали смо много поштовања један према другом и када би он имао проблем, разговарали би, а ја бих му рекао да одмори неколико дана. Ако људи мисле да сам радохолик - јесам. Захваљујући раду сам остварио све у животу. Ако се некоме не свиђа ово такмичење у којем смо, може да тражи друго које му се свиђа. Не интересује ме много шта тај играч прича, али био је толико године у Шпанији и Русији и није ништа рекао. Зашто му тек сада смета када је отишао?  Шта да му је ЦСКА понудио већи уговор? Да ли би и тада говорио ове ствари?”, запитао сеОбрадовић.

Многи клубови су значајно поменили тимове пред нову сезону. Фенербахче је остао безБогдановића и Јуда, Реал без Ноћионија и Љуља до фебруара, ЦСКА без Теодосића…

“Они су отишли, али стижу други који су дочекали шансу. Тако је то у животу. Једни одлазе, други долазе на њихово место. Нама остаје да напорно радимо и пружимо шансу неким новим, младим лицима. Нема никакву сумњу да ће Евролига опет бити занимљиво и квалитетно такмичење”.

Остали сте без најбољег нападача у Ебропи, Богдановића и без најбољег цемнтра, ЕкпеаЈуда. Мислите ли да ћете у новој сезони имати бољу или лошију екипу?

“Једино што знам је да нас чека много тешка сезона. У првом мечу предсезоне, у Задру, смо изгубили од Бамберга после два продужетка. Била ја то
јако тешка утакмица. И замислите онда колико би била тешка да је резултатски била заиста битна. Задовољан сам саставом који имам и оним што смо урадили на припремама. Имао сам проблем због играча који су се прикључили касно после репрезентативних обавеза, али опет се своди на исто. Треба напорно радити. Зато смо имали шест утакмица за шест дана. Тешко је испланирати припреме. Зато смо много разговарали, гледали видео материјал, скупљали информације… Све то помаже тренеру да види који играчи брже од осталих схватају шта се тражи од њих. Зато не треба причати о онима који нису ту, већ онима који су ту и који ће бити битни”.

Причајмо онда о онима који су ту. Не знамо да ли је Џејсон Томпсон од оних који добро разумеју ствари, али његово понашање изненађујуће. Што није увек случај са Американцима који долазе у  Европу…

“На састанку у предсезони сам га питао колико сезона је играо у НБА и он је рекао ‘седам’. И онда сам му честитао на понашању које је показао откако је дошао. Пред свима. Уживање је гледати га како ради. Радио је неке добре и лоше ствари, али му је понашање увек било добро. Надам се да ће тако наставити. Важно је да неко са толиким НБА искуством показује такву жељу да игра и да демонстрира квалитет”.

Друго велико име које се довели је Вонамејкер којег многи сматрају најбољим беком тренутно у Европи…

“Он је веома паметан момак. Сви кажу да је он добар играч, али привикавање на нови клуб, новог тренера и нови систем игре није никоме лако. Њему за сада иде добро. Верујем да ће нам он много више значити у финишу сезону када се буде ломило”.

Да ли то значи да ће Боби Диксон променити улогу?

“Неће. Видите, сви о нама сада причају на основу последња два и по месеца прошле сезоне када смо имали срећу да сви будемо здрави. Уочи плеј-офа против Панатинаикоса смо први пут сви били здрави и без повреда. Од тада је тим заиграо боље и освојио све трофеје. Али не заборављам шта је било до тада. Користио сам углавном осморицу играча и када би један од њих испао, били смо у проблемима. Зато ми је битно што ћемо у саставу за нову сезону имати већу могућност ротације. То нам је потребно јер смо видели колико су Евролига и првенство Турске тешка такмичења”.

Да ли у Марку Гудурићу видите пројекат стварања новог Богдана Богдановића?

„Не. Гудурић треба да буде Гудурић. Он је играч са талентом. Али као и сви млади играчи, сада мора да ради много. Старо је правило да ниједан играч није постао велики тренирајући само са екипом. Индивидуални рад је кључ свега. Он мора то да схвати. За то мора увек да буде времена. Пре или после тренинга. Даћу вам пример Богдана Богдановића за којег сам сигуран да ће успети у НБА. Када је отишао, пожелео сам му све најбоље јер је велики радник и много воли кошарку. Када је био у Фенербахчеу, увек је долазио пре тренинга да шутира, увек је остајао после тренинга и молио саиграче да остану и играју један на један са њим. А онда би опет шутирао. А после тога би опет играо један на један... То је кључ. За Гудурића и све остале. Гудурић разуме где је дошао, зашто је дошао и зашто смо потписали уговор са њим. Сада је све у његовим рукама. Од мене ће увек имати потребну помоћ“.

Донели сте Фенеру прву титулу у Евролиги. Сада следи сезона у којој је Ф4 у Београду. Да ли би за вас било посебно да освојите Евролигу на паркету у Београду?

„Било би добро. Иако многи сада причају о томе, далеко смо од фајнал-фора. Наравно да бих волео да моја екипа опет освоји титулу, а да то поврх свега буде у мојој земљи и граду. Али још смо далеко од тога. Идемо од меча до меча јер знамо да сви у Евролиги циљају макар пласман у Топ 8. А такође имамо и тај хендикеп што смо мета за све ривале као европски шампиони и што ће сви хтети наш скалп. Сви ће бити додатно мотивисани да победе првака. И то је прва ствар коју сам рекао играчима уочи нове сезоне. Мораћемо да имамо макар исти ниво мотивације као противници. Или ћемо бити у проблемима...“

Шта мислите о ФИБА „прозорима“?

„Врло је јасна стуација. Евролигашки клубови су се одлучили за овакав распоред. Евролига никада није терала ниједан клуб да игра у Еролиги или Еврокупу. Сви су имали право избора. Са друге стране ФИБА врши притисак на клубове и играче и прети им казнама. Прошле године су претили неким земљама да ће их избацити са Олимпијских Игара ако њихови клубови буду играли у Еврокупу. ФИБА је та због које на Евробаскету није било никога од 60 најбољих европских судија. Сви причају о сјајном турниру на Евробаскету и слажем се са тим, али су се појавили снимци који говоре о судијским одлукама на том такмичењу. Нико не каже да су судије имале нешто против појединих играча или тимова, али је било очигледно да су грешиле. А најбољих судија није било на Евробаскету јер их је ФИБА казнила. Хајде да причамо и о тим прозорима... Зашто би Евролига пуштала играче да учествују у квалификацијама ако их не пушта ни НБА. Изгубили сте 80 најбољих европских кошаркаша за те прозоре. Да ли је то квалитет такмичења који сте желели? Ко ће играти у тим „прозорима“? Ако играч потпише за клуб, он преузима обавезе да тренира и игра и не може тек тако да престане са тим без дозволе клуба. Шта ако се повреди као Љуљ?“.

Обрадовић се дотакао и одлуке да се Евробаскет игра на сваке четири године...

„Пау Гасол је учествовао на осам Евробаскета.  Сада ће неки млади кошаркаш морати да чека четири године да заигра на Евробаскету јер је ФИБА тако одлучила. Да ли је то добро за кошарку? Чак и ако се играч појави са 16 година у репрезентацији и игра 20 година за национални тим, може максимално да одигра четири или пет првенстава. А ретки су они који играју толико јер просечна репрезентативна каријера врхунског кошаркаша траје 10 или 12 година“.

Изгледа да се слажу клубови, тренери, играчи... Можете ли сви заједно да се супроставите ФИБА?

„Не знам... Ево вам пример Екпеа Јуда који ме је прошле сезоне усред финалне серије са Бешикташом питао шта мислим о тим Фиба „прозорима“. Рекао сам му да није важно шта ја мислим, већ шта он као играч мисли. Кошарка не може да се игра без играча и зато они морају да направе неко своје удружење које ће их штитити.  Они морају да одлучују, а не ја. Ја ниједном играчу нећу забранити да игра за репрезентацију. Он ће морати да донесе одлуку. Надам се да ће се за добробит кошашрке све средити...“.

Шта очекујете од Реал Мадрид у новој сезони Евролиге с обзиром да су прошле сезоне били потпуно зависни од Срехија Љуља који ће сада пропсутити већи део сезоне због повреде?

„Реал је увек Реал. Сигуран сам да ће пронаћи решење јер познајем Пабла Ласа.  Причао сам са Љуљем после повреде и покушао да га утешим. Жао ми га је јер је сјајна особа. Надам се да ће се брзо опоравити. Али Реал има квалитет и поред њега. Кампацо је јако добар плејмејкер. И поготово Лука Дончић. Љуљ је много важан, али имају опције да га замене. Немам никакву дилему да Дончић моћже да замени Љуља“.

Да ли сте били изненађени када Ноћиони није био у тиму на прошлој фајнал-фору?

„Желите да ме навучете, а? То није питање за мене. Поштујем свакога колегу, а Пабло Ласо је једина особа која има право да донесе ту одлуку и зна зашто ју је донео. Видео сам Ноћионија и Љуља у лифту после финала и питао га зашто престаје да игра кошарку. Заиста мислим да је могао да игра још... Али то је његова одлука и морам да је поштујем. Као што сам поштовао и Дијамантидисову иако је могао још да игра“.

Шта мислите о променама у Барселони?

„Дошли су нови играчи, нови тренер... Сигурно ће играти са много мотивације и глади за победама. Посебно због претходне сезпоне. Биће интересантни за гледање“. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар