Исланд је на СП због система једног Сомборца!

"Док Исланд придаје важност сваком клинцу, у Црној Гори се не ради на прави начин у млађим категоријама. Зато су "рибари" на Мундијалу, а ми имамо само таленат", испричао је тренер Будућности Драган Кажић.

Фудбал 12.10.2017 | 23:10
Исланд је на СП због система једног Сомборца!
Исланд живи фудбалски сан, та поносна земља од 330.000 становника од 2013. године ствара сензације које одјекују. Пре четири године су играли бараж за Светско првенство 2014. и испали од Хрватске, лета 2016. године су се борили на историјском Европском првенству и у четвртфиналу су пружили руку Француској, а лета 2018. ће учествовати на историјском Мундијалу.

Смело и одважно, јер Русија је круна једног темељног рада и система који влада у земљи где нема незапослених, где нема трзавица, где се живи један - савршен живот.

Резултати су почели да долазе када је Швеђанин Ларс Лагербек преузео "рибаре" 2011. године. Пронашао је копчу играчима, направио атмосферу, одабрао игру у формацији 4-4-2, извео на прави пут младу селекцију Исланда која је учествовала на првенству Европе 2011. године на челу са Гилфијем Сигурдсоном. Селекцију је од Лагербека преузео Хаимир Халгримсон званично 2016, упркос томе што му помаже још од самог почетка.



Да би резултати уопште дошли, побринула се држава - пре петнаестак година министарство спорта је наредило да се широм земље направе врхунски терени - са правом и вештачком травом, покривени и отворени, као и да се улаже у образовање тренера.

Али, сви знамо да се морао негде и некада поставити темељ, јер не играју терени фудбал. А за темељ се побринуо Сомборац Велимир Веља Шаргић. Поставио је систем како треба да се ради у млађим категорија. Тај систем је донео садашње резултате.

"Почетком деведесетих година на прави начин су постављене ствари што се тиче млађих селекција. То је поставио Велимир Веља Шаргић из Сомбора. Радио је преко десет година тамо и поставио је темеље система. Исланд је почео да води бригу о сваком клинцу, јер је популација мала. Веља је направио систем у коме ће један тим да има три екипе - А, Б, Ц",изјавио је црногорским медијима тренер Будућности Драган Кажић, који је седам година радио на острву, а чак три сезоне је сарађивао са актуелним селектором Исланда у екипи ИВБ.

"А екипа је најбоља, Б је микс играча који не могу да играју у А екипи и годину дана млађих, док је Ц екипа млађа две године. Свака екипа има по 12 чланова, тако да један тим има 36 играча и сви имају минутажу. То је нешто сасвим друго ако упоредимо са нашим просторима, где у петлићима имамо 20 клинаца, а играју њих само 14-15".

Веља Шаргић је дефинитивно имао велики утицај на исландски фудбал, али имали су га и други људи са простора бивше СФРЈ, међу којима је и Кажић.

"Успех до кога је дошао Исланд је направљен на основу рада са млађим селекцијама. Доста тренера са простора бивше Југославије је дошло да ради на Исланд, Лука Костић који је играо за Осијек је био пет година селектор младе и омладинске репрезентације. Оставио је траг", навео је црногорски тренер. 

Извор: мондо.ме

Коментари / 0

Оставите коментар