Анализа - ЕК: Руска пречица ка ЕЛ, Мута челичи ''црно-бијеле''

У уторак је почело ново издање Еврокупа, где су се након једносезонског егзила вратили клубови из Турске, Италије, Француске и Србије коју представља бивши првак "Старог континента" Партизан.

Кошарка 11.10.2017 | 12:15
Анализа - ЕК: Руска пречица ка ЕЛ, Мута челичи ''црно-бијеле''
Друго по рангу европско клупско такмичење, својеврсно предворје Евролиге, и ове сезоне ће представљати пре свега алтетнативни пут ка месту у елити за богате руске клубове који у домаћем првенству не могу да парирају ЦСКА и Химкију. 

Главни конкуренти Русима у последњих десетак године били су Шпанци, који би ове сезоне могли бити у другом плану, бар гледајући имена екипа. 

Уочи почетка 16. издања Еврокупа фаворит за освајање је руска Локомотива Кубањ, шампион из 2013, коју предводи Саша Обрадовић, а други је њен ривал из домовине УНИКС Казањ, још један бивши првак (2012). 

Из другог плана ће своју шансу вребати осетно појачани минхенски Бајерн српског селектора Александра Ђорђевића, никад се не сме отписати турски Галатасарај, те Дарушака и Зенит. Адути Шпаније биће Гран Канарија, БИлбао и Андора.

Партизан без амбиција – стицање искуства једини циљ

Вишегодишња финансијска криза учинила је своје, Партизан у нову европску сезону улази скоро без икаквих амбиција. Тренер Мирослав Николић је одмах јасно ставио свима до знања да ће наступе у ЕК користити пре свега са стицање искуства и челичење младих играча. 

Николић на располагању има једну од најмлађих екипа у такмичењу, са просеком од тек 22,5 година, који би био и мањи да га не "ваде" 30-годишњи Новица Величковић и 28-годишњи повратник Марко Чакаревић. 

"Моја је обавеза да гурам ову децу. Много ми је важно да они полако улазе у игру, па ћемо видети колику ће минутажу да заслуже. Битно је да стекну што више искуства за следећу годину. То је мој циљ. Добиће минутажу сви, да се докажу. Сви су под дугорочним уговорима, чак и странци", говорио је Николић уочи нове сезоне. 

Осим младог, буквално новог тима, испред Партизана је и изузетно тешка Група Ц. Ривали су већ поменути први фаворит такмичења Локомотива, потом Билбао, Лијетувос Ритас, АЛБА и Лимож. Даље иду четири тима, црно-бели ће шансу да траже у окршајима са Немцима и Французима, али би пласман у Топ 16 представљао изненађење. 

"Навијачи и новинари ће морати да покажу стрпљење и да ми сви заједно верују. Партизан има армију навијача, мораће да ме истрпе прву годину јер тек у другој можемо да јуримо резултате и успехе", јасно је тренер Паризана најавио шта се може очекивати од црно-белих. 

Судећи по отварању сезоне у АБА лиги, навијачи ће заиста морати да буду изузетно толерантни, а главни адути црно-белих ће бити Американци Патрик Милер и Најџел Вилијамс-Гос. 

Значајан допринос очекује се од талентованог шутера Вање Маринковића, док ће велики фокус бити на младим узданицама Тадији Тадићу и Марку Пецарском. Од њега се посебно очекује да буде "икс-фактор", а на то ће умногоме утицати долазак неког искуснијег центра који би га растеретио притиска уз менторску улогу.

Група Ц: "Локоси", ветерани, клинци и шампиони Европе

Локомотива је преко лета такође реновирала екипу, стигло је осам нових имена, ту су чак седморица странаца, а у цетру пажње су доласци плеја Џоа Рагланда, шутера Тревора Лејсија и Криса Баба, те центра Брајана Квејла. Обрадовић је задржао и најбољег играча из прошле сезоне Мардија Колинса, па је циљ у новој само један – титула.

Лијетувос Ритас је такође променио скоро комплетан ростер у односу на прошлу сезону, а у наредној се за литвански тим слободно може рећи да је амерички. Ту су чак шесторица кошаркаша из САД, а кључни адут тренера Римаса Куртинаитиса биће искуство. Њега доносе 32-годишњаци Артурас Јомантас и Бен Магден, потом 33-годишњи Лукас Маврокефалидис, те 38-годишњи Миндаугас Лакаускис.

Билбао се такође узда у искуство, носиоци игре шпанског тима биће 34-годишњи Белгијанац Аксел Ервел и 38-годишњи Шпанац Алекс Мумбру. Екипа из Баскије је протеклих година бележила солидне резултате у Европи, два пута је играла полуфинале и једном финале ЕК, па се и у наредној сезони очекује бар друга фаза такмичења. У дресу Билбаа видећемо и двојицу српских играча, Василија Вучетића и Дејана Тодоровића, који игра запажену ролу на почетку сезоне.

АЛБА је једна од екипа којој би Партизан могао да парира, јер је немачки тим бар на папиру слабији него прошле сезоне. Искусни стручњак Гарсија Аито (71) није довео достојне замене за Драгана Милосављевића (први тројкаш ЕК прошле сезоне) и Елмедина Кикановића, попут Николића се фокусирао на младе снаге предвођене крилом Маријусом Григонисем и центром Денисом Клифордом, уз неколико искуснијих играча без већег реномеа. То би требало да донесе доста простора за младог српског плејмејкера Стефана Пена, који је стигао на позајмицу из Барселоне.

Највећа непознаница биће француски Лимож који је променио буквално целу екипу. Из тима од прошле сезоне остао је само један играч, Фрејус Зербо. Стигло је десет нових кошаркаша, махом Американаца, а нови је и тренер Кајл Лилинг. Од бившег шампиона Европе се очекује пре свега брза, експлозивна игра без превеликог фокуса на одбрану, што је у новијој историји често знало бити проблем за црно-беле. Најзвучније име у дресу Лиможа биће бек Џош Картер, који је својевремено играо за Монтепаски. Ту је и неколико млађих адута, пре свега 23-годишњи центар Мам Жаите, те годину дана млађи крилни играч Аксел Бутеје.

Група А: Ред евролигаша, ред дебитаната и Цедевита

Од три прошлосезонске евролигашке екипе које су сада у ЕК, две су у овој групи – Даршафака и УНИКС. Из другог плана врх табеле ће јурити добро појачани Париз Лавалоа, ту су и два дебитанта Андора и Торино, те загребачка Цедевита. Гледаћемо сударе ветерана попут Рока Ленија Укића (Цедевита), Огуза Саваша (Дарушафака), Саше Вујачића (Торино), Бориса Дијаа (Париз), Флоријана Пјетруса (Париз) и Стефана Лазмеа (УНИКС) с једне, те талентованих младића као штосу Џанан Муса (Цедевита), Марко Араповић (Цедевита), Емирџан Кошут (Дарушафака), Давид Океке (Торино), Петр Корнелије (Париз), Муса Диње (Андора). Међу главним звездама екипа су Вил Чери (Цедевита), Џахуан Џонсон (Дарушафака), Клемен Препелич (Париз), Јака Блажич (Андора) и својевремено најбољи стрелац ЕЛ Кит Ленгфорд, узданица Уникса. Дрес руског тима носи и бивши играч Партизана Данило Анђушић.

Група Б: Српски Бајерн коло води

Имена кажу – биће занимљиво. Ђорђевићев Бајерн има велике амбиције после доласка вицешампиона Европе Милана Мачвана, Владимира Лучића и Стефана Јовића, Галатасарај је увек конкурентан, а посебну пажњу могао би да привуче атрактивни састав Хапоела из Јерусалима. Ређана је две године у низу вицешампион Италије, Будућност Александра Џикића увек има мотив више у Европи, а Лиеткабелис као и сваки други литвански тим лако може свакога да саплете. Стратос Перпероглу (Хапоел), браћа Лавринович (Лиеткабелис), Емир Прелџић (Галатасарај), Ричард Хендрикс (Галатасарај), Манучар Маркоишвили (Ређана), Џером Дајсон (Хапоел), Таренз Кинзи (Хапоел), Остин Дај (Хапоел), Антон Гавел (Бајерн) и Алекс Ренфро (Галатасарај) су само нека од имена која обећавају сјајну кошарку.

Група Д: Сви су у игри за Топ 16

Можда и најуједначенија група на папиру, свих шест екипа једнако конкурише за другу фазу. Гран Канарија је већ годинама сјајна у Шпанији, Тренто је претпрошле сезоне стигао до полуфинала, Зенит и АСВЕЛ су се одлично појачали, Улм има изузетно талентовану екипу, а иако има најмање искуства, ниједан турски тим се не сме потценити, па тако ни Тофаш, за који наступа наш Иван Паунић. Видећемо неколико нама добро познатих лица попут Марка Симоновића (Зенит), Демаркуса Нелсона (АСВЕЛ), Самија Мехију (Тофаш), Алфу Кабу (АСВЕЛ), те Друа Гордона (Зенит), Кајла Курика (Зенит), Лука Харангодија (Улм), Еј Џеја Слотера (АСВЕЛ)...

Из групне фазе ће се по четири најбоља тима пласирати у Топ 16 рунду у којој ће се формирати нове четири групе. Из њих ће по две најбоље екипе ићи у плеј-оф где ће се играти на два добијена меча.

Групна фаза ће трајати до 27. девембра, Топ 16 од 3. јануара до 7. фебруара, термини четвртфинала су 6, 9. и 12. март, полуфинала 20, 23. и 26. март, а финална серија ће се играти 10, 13. и 16. марта.

Еврокуп, И коло:

Група А:
19:45 Цедевита – Торино
20:00 Андора – УНИКС
20:45 Париз – Дарушафака

Група Б:
17:00 Лиеткабелис – Хапоел
19:00 Будућност – Ређана
19:00 Галатасарај – Бајерн

Група Ц:
18:00 Лијетувос Ритас – Билбао
19:00 Лимож – Локомотива
20:00 АЛБА – Партизан

Група Д:
Улм – Тофаш 83:73
20:45 Тренто – АСВЕЛ
21:30 Гран Канарија – Зенит

Срби у Еврокупу: Данило Анђушић (Еврокуп), Оливер Стевић (Андора), Стефан Јовић, Владимир Лучић, Милан Мачван (сви Бајерн), Стефан Пено (Алба), Дејан Тодоровић, Василије Вучетић (обојица Билбао), Марко Симоновић (Зенит), Иван Паунић (Тофаш).

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар