Дебакл САД - пропуштају СП послије 32 године!

Историјски неуспех америчке селекције! Јенкији, остајте код куће и гледајте Мундијал на ТВ-у! Торесово божје раме за лудницу у Панами! Трининад и Тобаго направио изненађење, савладао Америку (2:1) и послао Хондурас у бараж против Аустралије!

Фудбал 11.10.2017 | 09:30
Дебакл САД - пропуштају СП послије 32 године!
Репрезентација САД није се квалификовала за Светско првенство у Русији!

Традиционални учесник најважнијег такмичења на свету следећег лета остаће код куће, јер је прошле ноћи изгубио на гостовању Тринидаду и Тобагу - 2:1!

Највећи спортски догађај први пут ће се одржати без Американаца од 1986. године. Разлог томе су аутогол дефанзивца САД Омара Гонзалеса у 17. минуту и погодак Алвина Џонса у 37.

Изабраници Бруса Арене до краја су успели да постигну само још један гол, али прецизан ударац Кристијана Пулишића из Дортмунда у 47. минуту није био довољан да спречи бламажу екипе која је квалификације почела под вођством Јиргена Клинсмана.

Једини начин на који је Америка могла да испадне био је да доживи пораз, уз победе Панаме над Костариком и Хондураса над Мексиком, које су се и догодиле!

Јенкији, остајте код куће! Понос и коске селекције Америке остали су на Карибима. Са оне стране Атлантика трљају очи и не верују. Неће бити фудбалског хладног рата, неће бити Америке на Мундијалу у Русији.

Шокантан финиш квалификација у КОНКАКАФ зони кулминирао је претходне ноћи у Трининади и Тобагу! На стадиону Ато Болдон у Сан Фернанду поносни домаћин искористио је лош моменат селекције Бруса Арене и избацио је из мундијалског воза - 2:1 (2:0). Америка после 32 године неће видети светла Првенства света

Знало се и пре овог меча да Америка грца у проблемима. Извлачили су се у Хондурасу, губили од Костарике, али су сада заокружили црни низ. Да је све пошло по злу за Амере могло се наслутити у 17. минуту. На центаршут са десне стране заједно су стартовали нападач домаћина Винчестер и штопер Америке Гонзалес. Лопта је добила чудан ефе и завршила у мрежи Тима Хауарда.

Трининад је последњи меч добио 25. марта, био је у серији од седам пораза, али... Ове ноћи као да су желели да стану на пут великој светској сили. Нападали су као никад раније и до краја првог полувремена бомбом Џонса су удвостручили предност.

Амере је у меч вратио везиста Дортмунда Кристијан Пулишић, али била је то њихова лабудова песма... Можемо само да претпоставимо како су се осећали изабраници Бруса Арене док су слушали резузлтате са осталих мечева.

Био им је потребан кикс Панаме или Хондураса... Био им је потребан, али се није десио....



Панама је место на Мундијалу изборила одлучујућим голом Романа Тореса у 88. минуту утакмице против Костарике, за коначних 2;1, док је Хондурас савладао Мексико 3:2, иако је губио 0:1 и 1:2. Голове вредне пласмана домаћина постигли су мексички голман Гиљермо Очоа (аутогол) у 54. и Ромел Кијото у 60. минуту.

Из Конкакаф зоне, на Светско првенство у Русији тако су се директно пласирали Мексико, Костарика и Панама, док ће Хондурас у међуконтиненталне квалификације против Аустралије.

Са друге стране, репрезентација САД ће извесно на одређени "ремонт", јер је у овим квалификацијама изгубила пет утакмица, што јој се није догодило у историји. Примера ради, Американци су у претходне 53 квалификационе утакмице код куће доживели само два пораза, а у овом циклусу су их победили и Мексико и Костарика.

Колико је ово изненађење показује и статистика, јер је репрезентација САД са седам узастопних учешћа на Мундијалима имала седми најдужи низ "везаних" пласмана, после Бразила, Немачке, Италије, Аргентине, Шпаније и Јужне Кореје.



Ноћ историје у КОНКАКАФУ не би била потпуна без хероја из Панаме. На граници Северне и Јужне Америке десило се право мало чудо. Не говоримо то због тријумфа Панаме, већ начина на који је домаћа селекција савладал комшије из Костарике - 2:1.

Гости су водили после првог полувремена, али је онда нападач Лозане Габријел Торес одиграо луди, мундијалски плес. Изједначио је у 52. минуту, али на какав начин. Дотакао је лопту раменом после гужве у петерцу Костарике. Чинило се и да лопта није прешла гол-црту, али није било хок-аја. Велики тријумф Костарики донео је његов презимењак Романа Торес. То је већ све било чисто.

Није ту био крај мукама и чекању Амера. Могли су растерећени Мексиканци да им помогну. Могли су, али - нису. Сомбрероси су водили на полувремену у Хондурасу. Међутим, пресудио је мотив домаћина. Голман Очоа је неспретном реакцијом донео изједначење, а потом је само шест минута касније стадион Сан Педру прокључао... Погодио је Куито - 3:2. За бараж, за дуел против Аустралије.

Резултати последњег кола:

Хондурас - Мексико 3:2
Панама - Костарика 2:1
Тринидидад и Тобаго - САД 2:1

Табела: Мексико 21, Костарика 16, Панама 13, Хондурас* 13, САД 12, Тринидад и Тобаго 6.

Хондурас ће играти двомеч баража против Аустралије, 6. и 14. новембра.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар