За пресуду неко мора да одговара

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић  сматра да за пресуду Насеру Орићу неко би морао одговарати - или неспособно Тужилаштво, које или није спремило или није имало доказе, или судске институције, ако је ту доминирала политика.  

Босна и Херцеговина 11.10.2017 | 07:51
За пресуду неко мора да одговара
"Но, прихватити као нормално да нико не одговара за хиљаде жртава цивила који су тамо били, па чак ни по командној одговорности, чак ни симболички, просто се не може. Извињавам се, али то се не може! То је линија која се не смије прећи", рекао је Иванић синоћ гостујуши у Дневнику ТВ1.

Вјерује да ће се ствари поводом те пресуде радикализовати.

"Није ми драго што је тако, али мислим да неки разуман приступ који смо ми имали, има све мање аргументације. Наредних дана ћемо видјети шта ће се у тој области догодити", рекао је Иванић.

Каже да се заиста поставља питање са којим аргументима се може то негирати.

"Очекујем да се и са те стране доћи до разума, да се неће предлагати рјешења и мјере које немају смисла, али одговорност је доминантно на владајућој структури у Бањалуци да нешто предложи. Они имају већину, а све остало на нама је да видимо. Ако су мјере које они буду предлагали разумне, можда ћемо их ми подржати. Ако су неразумне, немам намјеру да стојим иза нечега што би био улазак у било какав авантуризам", рекао је Иванић.

Он наглашава да Републици Српској не треба авантуризам, али одговор мора постојати.

"Када погледате у историји шта се све у Суду БиХ догађало, а не говорим само о ратним злочинима, имали смо тако олако осуђивање политичара, па се послије показало да је то била чиста политика, да није било ниједног аргумента. Имате објективно недостатак страха да се било за криминал, било за ратне злочине, осуди иједан озбиљнији бошњачки политичар или генерал. То је потпуно неприхватљиво", рекао је Иванић.

Мисљења је да је таквим одлукама институција БиХ све мање, јер нема повјерења.

"Ако нема повјерења, не можете народ држати силом да он силом мора поштовати те институције. Институције морају показати да их се треба поштовати због начина на који раде и одлука које доносе", рекао је Иванић.

(БН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Селман-КРИМИ

11.10.2017 05:56

Шефе, је сам ли добро "одрадио" (закувао)? Опет добијамо изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

11.10.2017 06:28

Е моји Срби које сте ви будале!!

Name

пензионер

11.10.2017 06:40

Хоце ли бити пензија следеци месец?

Name

ре

11.10.2017 07:10

Које небулозе просипа ова стара комуњара...

Name

пензионер 2

11.10.2017 09:58

Оце ли бити повисице? Прица се само 3 марке?

Name

Бајо За пензионере

11.10.2017 11:17

Бице Бице 10км Ако гласате За моје!!

Name

Дрина

11.10.2017 06:17

Видìш како ови прљави политичари пале народ.човјек прича о хиљадама жртава а оптужница била за три убитсва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дрина

11.10.2017 07:27

Невјероватно до које границе иде твој идиотизам. Називаш прљавим политичарем некога ко прича истину, која теби и сличним теби, не одговара. Јадан си у свом настојању да се ругаш жртвама и њиховим породицама, а при томе очекујеш да неко поштује жртве твог народа. Истина је, и кад-тад ћете је морати признати, да сте, у периоду од 1992 до 1995 године, чинили незапамћене злочине над Србина, на сваком дијелу ове назови државе, гдје сте то били у прилици. Резултат ваших злочина је геноцид над Србима у тзв.фбих, у којој сад нема Срба нити 2,5%.

Name

ре

11.10.2017 08:40

Истина је, ваљда, оно што су утврдили професионалци. Рецимо, према подацима "Одјељења за истраживање рата, ратних злочина и обраду документације Републике Српске", од почетка до краја рата у БиХ на територији општина Зворник, Сребреница, Братунац, Власеница, Милићи, Калесија, Осмаци и Шековићи погинуло је 2.385 Срба. Укупно је страдало 387 српских цивила, док се 24 лица воде под "непознат статус". Од проглашења Сребренице "заштићеном УН зоном“ десили су се "напади" на три српска села: Осмаче, Сребреница и Тамбурића Коса у којима је страдало ТРОЈЕ људи! Све ово се налази у службеним документима ВЛАДЕ СРПСКЕ, ове информације су доставили Суду у Хагу!

Name

за ре Дрина

11.10.2017 08:58

Злоцина је свакако било,али се истина доказује на судовима а не у медијима.Нико вам није крив сто нисте у стању истину доказати.Сад Иваниц пребацује одговорност на тузиластво,ако постоје валидни докази,засто их нису доставили тузиластву.Да тузиластво није подигло оптузницу,било би види неце ни оптузницу да подигну,знаци никад угодити васим политицарима.Мени је ко цовјеку зао тих троје људи који су убијени и треба да се одговара али ви немате доказе,ко их је и како убио.Политицари прицају о хиљадама цивилних зртава а званицни подаци васе владе говоре другације,извините,ко кога овдје ј.бе?

Name

рере дрина

11.10.2017 09:47

Упуштам се у полемику са неким ко својим писањем, у двије ријечи, показује о каквом се моралном побачају ради. Говориш о томе да нема доказа да се десило оно што се очито десило. Успут, не коментаришеш да је у протеклом периоду, док је трајала ова фарса око суђења насеру, евидентирано низ догађаја, који су оквалификовани као утицај на свједоке, пријетња свједоцима, откривање идентитета заштићених свједока, и све то не од чула казала, већ од институција правосудног система. СИПА је хапсила, по налогу тужилаштва, ону моралну српску сподобу, која је за прљави насеров новац, куповала свједоке и плаћала промјену исказа. Након хапшења, тој моралној српској сподоби се ништа није десило, али се, након откривања идентитета заштићеног свједока, Бошњака, који је дислоциран ван бих ради безбједности, догодило то да је његова мајка стара 80. година, брутално претучена. Због чега и под којим притиском или за колико новца је, морална српска сподоба, у лику ''супруге'' једног од убијених заробљеника, промијениула свој првобитни исказ у којем је описала како је убијен њен супруг и како је нађен свезаних руку, у исказ којим је бранила насера. Замисли, случајности, да након тога ћерка те моралне српске сподобе, буде унапређена у виши чин у МУП-у кантона Сарајево. И на крају, ''објективни'' суд тзв бих, не придаје било какве важности свему овоме, као да се ништа није ни десило. Сви ови догађаји се уклапају у настојања муслимана да свијету докажу и покажу колико су они и само они били жртве а Срби злочинци и силеџије.

Name

за рере Дрина

11.10.2017 10:15

Посто си пун информација и доказа.покази свој српски патриотизам свједоцењем на суду а не иза компјутера.

Name

Харис

11.10.2017 06:21

Људи отворите очи све су ово политичке игре са скретања од правих проблема избори иду баш ме занима шта ће бити послије Орића и који је политичар на потезу,можда цеста Сарајево Београд њена путања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Дрина

11.10.2017 08:12

процитај образлозење пресуде или надји неког да ти процита ако не знас па цес да видис о цему је суд одлуцивао да ли о убитству три цовјека или хиљадама људи. Најављивали сте неког кључног свједока који је био оцевидац убитства .Тај цовјек је тврдио да је Орић у тог заробљеника испуцао рафал а потом му вадио очи медјутим српски патолог је имао другачије мишљење као и жена убијеног која је тврдила да је тај цовјек погинуо у рову. Који би суд на основу оваквих доказа осудио некога? Срби су били кључни свједоци и они су ослободили орића па них осуђуј. Ти момак ако си из сребренице онда добро знаш ко је гдје и како погинуо али и ко је чинио злочине на твојој страни ако незнаш онда ниси из подриња.

Name

ререре Дрина

11.10.2017 15:13

Стручњак за право, писмени отправак пресуде још увијек није добило Тужилаштво, а ето ти већ знаш шта је у образложењу пресуде.

Name

искрено

11.10.2017 07:10

Овај Иваниц је добар кухар он само мало промијеса и види да не смека добро ,дода мало домацег зацина (МРЗИ НАЦИЈОНАЛНО РАДИКАЛНО) и сервира цијелој БИХ на сто изволите и пријатно вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.10.2017 07:45

Иваницу прицас супље прице за све ово сто се десило у суду БиХ знали сте унапред то је био вас договор политицара на све стране губите изборе сигурно као и милокрад.

Name

Драган

11.10.2017 08:02

Младен се увијек појави кад се прича заврши. Човјек за накнадну памет. Е, мој Младене, лако је анализирати након нечега...мудрост је предвидјети и вјештина урадити.

Name

за Драган

11.10.2017 09:01

Браво Драгане,Иваниц никад не кује вруцо гвоздје,него кад се охлади,херој после битке.

Name

попара

11.10.2017 07:39

"Ако нема повјерења, не можете народ држати силом да он силом мора поштовати те институције. Институције морају показати да их се треба поштовати због начина на који раде и одлука које доносе", рекао је Иванић. На који је народ мислио Иваниц,имамо три конститутивна народа?Босњаци мисле да је ово одлука суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2017 08:06

Народ мисли да се треба оградит од тора И свако себи.јестел оцекивали да цега осудио кад је какир исо гдје год је био ухапсен да лие дупе онима да га само пусти у сарајево јер зна да је суд његов И да му неце бити ниста да цега ослободит.

Name

АР

11.10.2017 08:29

Мој Иваницу мој Па ради засто си постављен Дебељко један А судове остави на миру Добро је да икако могу радити поред вас политицара само се мозе замислити под каким притисцима те јадне судије раде.

Name

ДИРЕКТ

11.10.2017 08:41

САЊАЈТЕ АЛИ ДОДИК ЦЕ ВАС ЗГАЗИТИ НА ИЗБОРИМА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2017 08:51

Па гдје си ти нама крезуба сподобо? Шта има у том брлогу у којем зивиш? Хахахахаха...

Name

јокса

11.10.2017 08:53

Згазио ти он зену и матер,јебо те он лопов и преварант који треба да одговара за овај слуцај све је то његово масло,а суд му смета јер у њему има и постених судија којих се он лицно боји и зато би да он постави своје судије који це му гузицу цуват да мозе да ради ста хоце !!!!

Name

Ре ЈОКСА

11.10.2017 09:28

Зива истина! Пропали кримос додик се веома веома пласи затвора и јако је неурозан у задње вријеме јер се налази на црној листи Амера са најгорим свјетским олошем,шљамом и криминалцима!!!

Name

Име

11.10.2017 09:25

Како казе стара српска "крив си док не доказес супротно", а и кад то доказес онда и то није довољно крив си сто си Босњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.10.2017 09:37

Сто лимите и критикујете..ствар је јасна НЕМА ОПТУЗНИЦЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ УСЛОВ ОВАЈ ЗЛОЦИНАЦ СЛОБОДАН..све је у зивоту математика засто неби била и политика математике..

ОДГОВОРИТЕ
Name

QQ

11.10.2017 10:26

Ја не мислим да друга страна незна истину ,она то зна све да је злочина било али ствар је у том што њима не паше та истина, скривање злочина је једнако злочин то треба да свате све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

QQ

11.10.2017 10:44

Ја не мислим да друга страна незна истину ,она то зна све да је злочина било али ствар је у том што њима не паше та истина, скривање злочина је једнако злочин то треба да свате све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

11.10.2017 17:17

Треба да одговара тужиоц и полиција РС јер нису искупили релевантне доказе ако је стварно то урадио.Ниједан суд га не може осудити без доказа јер има другостепени па уставни па Стразбур и ако нема доказа само бламирање судија.

ОДГОВОРИТЕ