Срби помогли одбрани Орића

Зашто је и како пала оптужба против Насера Орића?! Кривце не треба тражити само у пристрасности суда, већ и Тужилаштва БиХ, којем су помагали бројни сарадници Насера Орића, међу којима су и неки Срби. Занимљиво је да је највећи помагач Насеру Орићу био командант батаљона Братуначке бригаде Војске Републике Српске Сретен Петровић, који је због тога хапшен и од стране Сипе. Уосталом, погледајте вијест коју су објавили ''Глас Српске'' и бројни медији прије годину дана.

Босна и Херцеговина 10.10.2017 | 14:05
Срби помогли одбрани Орића
Бивши командант батаљона Братуначке бригаде Војске РС Сретен Петровић ухапшен је у петак због сумње да је покушао да минира судски процес против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића тјерајући свједоке да промијене исказ у Орићеву корист.

Орићу и његовом саборцу и тјелохранитељу Сабахудину Мухућу у Суду БиХ се суди због ратних злочина, односно убиство Милутина Милошевића, Слободана Илића и Митра Савића на подручју Сребренице и Братунца. Суђење је почело у јануару и најмање пет свједока у овом случају до сада су или промијенили исказ или одустали од свједочења.

Петровић је под сумњом да је ометао рад правосуђа ухапшен у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ изведеној по налогу Тужилаштва БиХ. Спроведен је у СИПА гдје је над њим обављена криминалистичка обрада, а након тога је тужилац требао да одлучи да ли ће затражити притвор.

Према незваничним информацијама, Петровић је посредством Орићеве одбране дошао у посјед писаних исказа свједока из истраге. Свједоци који су саслушали припадници МУП-а РС потврдили су да им је Петровић уз предочавање њихових ранијих изјава сугерисао да промијене исказ и да пазе шта причају у судници.

МУП РС покренуо је обимну истрагу о притисцима на свједоке у случају "Орић" и прикупио бројне доказе о незапамћеним притисцима, пријетњама и подмићивању и доставио их Тужилаштву БиХ.

''Петровић је важио за доброг борца Војске РС, али се уплео у криминалну причу. Велики новац који посједује Орић био је мамац да се уплете у куповину свједока. Чак су и потомци жртава за аутомобил мијењали исказ који су раније дали'', каже саговорник "Гласа Српске" близак истрази и додаје да су Петровић и Орић добри пријатељи и да заједно иду у лов иако су се у рату гледали преко нишана.

Дио плана за рушење оптужнице против Орића је и хајка против тужиоца у том предмету Мирослава Јањића.

''У хајку и притиске на Јањића укључене су и многе његове колеге тужиоци, али и неки адвокати из Српске'', каже саговорник.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ покренуо је недавно дисциплинску тужбу против Јањића због наводног недовољног ангажовања у предмету против Глигора Беговића. Беговић је, међутим, осуђен на десет година затвора због злочина над Бошњацима, што је отворило питање због чега се покреће процес против тужиоца који је у веома кратком року успјешно завршио предмет.

Јањићу су почетком године напаковане и оптужбе да је узео мито да би минирао свједоке у случају против Орића, а све је завршено хапшењем вишег инспектора у Одјељењу за ратне злочине Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Џенане Омерхоџић због сумње да је лажно пријавила Јањића и свог колегу Новака Мијовића.

У Тужилаштву БиХ нису жељели да коментаришу ни хапшење Петровића ни процес против Јањића.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су притисци на свједоке очигледни и да је то посебно изражено у процесу против Орићу.

''Свједоци су под сумњивим околностима мијењали исказе. Орић је и преко Петровића вршио притиске на њих. Управо због тога је тражено да Орићу буде одређен притвор. Мјере забране које су му изречене умјесто притвора ништа не значе јер су они који раде за њега долазили гдје је он тражио. Сада Орић може слободно да се креће, а против тужиоца који ради на том предмету покреће се дисциплински поступку, што је невјероватно'', рекао је Којић и додао да је једини начин да све буде враћено у законске оквире да Орић буде ухапшен.

Орић: Војвода брани Турчина

Насер Орић је изјавио "Гласу Српске" да сједи са пријатељима и да се слатко смије свему што ради главни тужилац БиХ Горан Салиховић.

''Дошло вријеме да војвода брани Турчина и сердара. То може само код Салиховића. Како је кренуо очекујем да ухапси предсједника РС Милорада Додика и да га повеже са мном. Петровић је војвода и нема га већег у БиХ, Србији и Хрватској. Гањали смо се у рату. То је апсурд и ми смо баш непријатељи'', рекао је Орић додавши да ће вријеме показати све.

Извор: БН/Глас Српске

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Никола

10.10.2017 12:11

Све јасно као дан! На Орићеве паре многи нису одољели!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.10.2017 12:22

Удбашка посла.

Name

ДА

10.10.2017 12:26

Управо тако,паре,систематски и организован приступ одбране,лобирање и аминовањ најачег лика у БиХ Бакира итд,а са друге стране лоши карактери,похлепа, лоповија и пуштени људ на милост и немилост,да покушају нешто учинити,без било чије помоћи РС,јер забога ради се о жртвама нека иде како иде,битно је да смо блокирали суд БиХ да не ради криминал од Додика и даље.

Name

борац ВСС

10.10.2017 12:27

Нису одољели ни они којима је Ориц убио најмилије. Гаде ми се такви Срби.

Name

ре

10.10.2017 12:41

Пресуђени ратни злочинац Новак ђукић побјегао у Србију

Name

јамимига

10.10.2017 12:46

Не знам зашто се дигла оволика фрка око Орића? Да појаснимо: 1. Предмет 'Насер Орић' је формирало Тужилаштво у Бијељини (дакле, у РС-у) а Суд БиХ га је само преузео на даље поступање, уз комплетну документацију, доказе итд. коју су приложили СРБИ. 2. Главни тужилац у овом предмету био је СРБИН. 3. Судско вијеће Суда БиХ које је донијело ослобађајућу пресуду чинила су тројица судија од којих су двојица СРБИ. Одлука судског Вијећа о ослобађању донесена је ЈЕДНОГЛАСНО, дакле без издвојеног мишљења или некога против. 4. Међународни суд за ратне злочине у Ден Хаагу такођер је ослободио Орића свих оптужби по истом овом питању. И шта је сад спорно? Паметном човјеку је ово и више него довољно. Е сад, ако се хоће некоме на силу напаковати и осудити га из политичких разлога, онда је то нешто друго.

Name

Јамитимени

10.10.2017 13:11

Па ко поби те Србе у подрињу. То мора да је Ратко Младић. Прикачите и то њему и случај ријешен.

Name

ре јами јами

10.10.2017 13:20

Па хоце Срби кобајаги да доказу да смо ми били исти ко и Цетници или тако звана ВРС ал посто то није слуцај као сто је доказано онда се иде на ове форе...

Name

СРБ

10.10.2017 13:46

У сваком житу, па и међу Србима, има кукоља. Они који се зову Србима а немају србско сопство и чојство су помогли ослобођењу Орића, поубијали муслимане у Сребреници, предају КосМет, уништавају Српску...

Name

рејамитимени

10.10.2017 14:00

Па ваљда Суд треба утврдити ко је побио те људе. Само казем да је у овом слуцају Суд, на основу приложених доказа, рекао да то није урадио Орић.

Name

ре ре јамимига

10.10.2017 14:28

Па ваљда их је пистољ убио тако писе у обдукцији а сад сто су они узели пуске и исли у рат то је опет прица за себе....

Name

Др

10.10.2017 17:17

Теxтове сведоцења показао сведоцима и објаснио им да су сведоцили супротно од онога сто су рекли током истраге. Дакле спасао их од оптузнице за лазна сведоцења.

Name

Ре јамитимени

11.10.2017 12:44

Прво раздвоји војне и цивилне жртве па се онда јави! Оне војне, јесте побио Младић, јер их је послао на ратиште...

Name

ццц

11.10.2017 14:50

Срби тужили, Срби Пресудили (ослободили), Срби помогли ослобођењу, по Србима за све то криви Бошњаци хаххаххахаххахаа

Name

БассаниаПокрет

01.12.2018 05:57

Умрли у рату бореци се за идеју неке ткз велике сервије која никад на овим просторима није постојала нити це икад постојати.Један минобацац носио и убијо,један пун орузја и снајпериста сви ратници,криминалци,злоцинци који су се окренули и напали властиту земљу за тудји народ.Тврда им земља Босанска која их је прогутала.Насер Херој

Name

Луне

10.10.2017 12:13

Све је то иста мафија којом новац влада,а народ и национални интереси су само фарса за масе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

10.10.2017 13:29

НЕ БИ МЕ ЦУДИЛО ДА ЈЕ ОВО СВЕ ДОДИКОВО МАСЛО ЈЕР СЕ САСТАЈАО СА ОРИЦЕМ У ЛАКТАСИМА И РАНИЈЕ. А МИ СРБИ ТРЕБА ДА СТАВИМО ПРСТ НЕ ЦЕЛО И ДОБРО СЕ ПРЕИСПИТАМО ДОКЛЕ НАС ЈЕ ДОВЕЛА ОВА ВЛАСТ ПО КОЈОЈ СЕ СВЕ МОЗЕ КУПИТИ.

Name

МК

10.10.2017 14:52

ОРИЋ ИМА ВЛАСТ У ШАЦИ А ШТА ЈЕ У ПИТАЊУ МОЖЕТЕ ДА ЗАМИСЛИТЕ САМИ.КОЈИ ШВЕРЦ КОЈЕ УБИСТВО И КОЈЕ ПРАЊЕ НОВЦА СВЕ ТО ПРАТИ ВЛАСТ И ИЗ БИХ И ИЗ Р.СРПСКЕ.РУКЕ УПРЉАНЕ СВИМА .

Name

Дзоо.

10.10.2017 12:28

Давних дана сам рекао Војвода це бранити Турцина. Беда смо ми у мозак. Треба то оставити па касније се судити а сад похапсити насу мафију инаце нестацемо као из Хрватске и Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајте

10.10.2017 12:56

Орица је ослободила политика и босњацки лоби. Све остало је пуста прица. Био би ослободјен без обзира на то ко је био судија и тузилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И шта је било са Петровићем

10.10.2017 12:56

Тај Петровић је приведен на саслушање и шта је било даље након годину дана није подигнута оптужница против њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2017 12:47

Значи била ујдурма.

Name

црис

10.10.2017 13:00

ти "уплашени" свједоци су само требали помислити на све те жртве како су прошле,ни једна ствар кад помислим кроз шта су јадна дјеца прошла ме не би могла уплашити,сад су у истом кошу као и орић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.10.2017 15:09

Па лазни свједоци сваста наприцају а кад им рекне судија да се за лазне изјаве иде до 5 година у затвор и кад их суоце са другим људима који су инволвирани у десавања...нормално да це промјенити исказ..ко це сједит у прдекани 5 година за ниста.

Name

Ре кики

10.10.2017 16:02

Ниста ту Сyд није реко вец су исли терористи који су убијали у рату И застрасивали свједоке.то се одма знало како це бити.

Name

борац

10.10.2017 13:04

Папци па имамо их на све стране а сит сам ја и војни комаданата из рата вецина их је била свецкомерц јадни су били сита војници цијеним Бају и остале дезертере сто су имали нос и одма знали да од рата нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

10.10.2017 13:37

Који то од вас не би за 20 или 50 000 промјенио исказ а цекате 100 марака борацког додатка,немате посла,будуцности?какво српство то има само на друственим мрезама и некакво кофрцење ко бива не би ја ни за какве паре...продали сте ђедовину за ситне паре а камоли образ.то је само супља прица,Насер вец годинама сарађује са Србима и сви су мањи од маковог зрна пред њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.10.2017 14:04

Скептичка пуна до врха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудаци

10.10.2017 14:07

Своје људе упропаштавају ни криве ни дужне а туђе душмане бране од заслужене казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудаци

10.10.2017 14:10

Ако је Сретен Петровић ухапшен зато што се одлучио да брани Насера Орића нема потребе жалити ту будалу Сретена што је ухапшен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска посла

10.10.2017 14:26

Србин Србину је највећи непријатељ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

10.10.2017 14:31

Српска посла, мамицу им балијску хебем. За паре би гузицу дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишљење

10.10.2017 14:32

Он је криминалац и као такав склон агресији. Тужилаштво га је до сад могло склонити због сто ствари али није. Ложе нас на телевизијама али сумњам да вране ваде очи својима, све три вране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.10.2017 14:53

Не будите наивни па зар ви стварно мислите да бии Насер Ориц био осудјен од суда БИХ таман да су имали стопороцентне доказе о његовим звјерствима.Не вриједе вапаји српских мајки али зато Сребреницке мајке куну све србе јавно.У њима се види само мрзња док су српске мајке поносне и само тразе правду за све зртве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драган

11.10.2017 14:54

Не може бити жртва онај ко држи један териториј у потпуном окружењу и тоталној блокади.

Name

Ре(алитиц)РеДраган

13.10.2017 05:34

Па да а довозите керове и откопавате старе гробове и преносите зртве у потоцаре. А пустени сте преко Србије да идете у Тузлу, па сте на рацун сребренице добили папире у ЕУ. Нема образа код турцина ни до подне.

Name

Бизмарк

10.10.2017 15:12

С обзиром на моралне и радне вриједности српског народа, велики је успјех да исти јос увијек постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ииии

10.10.2017 15:32

Ста сад КО је инсистиро на смјену салиховица да није мозда Милорад додик или Мектиц све јасно а и данас СЕ огласио да подрзава суд бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рољан

10.10.2017 15:49

Вец данас бацена кост медју будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како Мектиц реце

11.10.2017 13:52

Треба цијели систем судски и све судије суспендовати,дрзавне и ентитетске али сваког нароцито оне који су под контролом три националистицке партије и успоставити нове судије који це постено радити свој посао без мита и корупције и по налозима странака,инаце нема спаса мислим да требају сви народи подрзати ту мектицеву инцијативу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

11.10.2017 14:15

Какви бре срби људи дозовите се висе памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ 4 алл

11.10.2017 19:57

Оптузеница за смрт три српска војника заробљеника и то је једва састављена на основу неувјерљивих изјава свједока.главна ствар кљуцна-недостатак материјалних доказа...цовјек се не осудјује на основу изјаве неког некредибилног свједока који мјења исказе...нема смисла,ми нисмо били злоцинци у рату...птихватите то срби и бит це вам лаксе,ово је све политика,немозе се несто на силу изједнацити...све је политика,немате ДОКАЗА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фочко

13.10.2017 06:08

А злочин у Јошаничким селима код Фоче на Никољдан , злочин у фочанској Јабуци.... жене,дјеца,старци су убијани на праговима од стране будала које вам и сад шетају по Горажду и Сарајеву. И наше будале шетају по Фочи ,ал све до тренутка док и једни и други не буду оно што јесу,злочинци , а не хероји , овде среце нема. Све док се са све три стране у БиХ чује, па и они су , овде среце нема. УСТВАРИ ОВДЕ СРЕЋЕ НЕМА И ТРЕБА ИЋИ ШТО ДАЉЕ ОДАВДЕ, РАДИ ДЈЕЦЕ,УНУЧАДИ И ПРАУНУЧАДИ,ИЋИ ДА БИ СЕ ОСТАЛО ЧОВЈЕК А НЕ ПОСТАЛО ЖИВОТИЊА.

Name

С.сБратунац

30.10.2017 20:43

Ја лицно испадох особа која мијењах исказ за новац .Нигдје везе,изјавих само сто сам цула јер ја нисам била на линији.А спорни Зоран је Зоран Симиц који је погинуо некад после.и ето казе преседник борацке организације како ја узех новац,умјесто да ме стити .ТакоГојко тако те среца пратила кроз зивот .Свака те моја суза стигла.Такви смо ми срби слозни.

Name

Циа Гиованна

11.10.2017 21:25

ПАРА ВРТИ ГДЕ БУРГИЈА НЕЦЕ! НИСТА ЦУДНО ЈЕР ЈЕ ЦИКА МИТА ЈОС ТЕКАКО ЗИВ,

ОДГОВОРИТЕ