Муслин и "орлови" зарадили милионе, ФСС може још!

ФИФА још није званично саопштила колико ће износити премије за пласман и касније успехе на Мундијалу, али бројни извори из Цириха наводе да се ради о озбиљним сумама. Сада је време да заигра и ФСС и обезбеди додатни профит од успеха.

Фудбал 10.10.2017 | 21:45
Муслин и "орлови" зарадили милионе, ФСС може још!
Фудбалери, селектор и стручни штаб репрезентације Србије урадили су свој део посла.

Сада је тренутак да ФСС наплати успех генерације коју предводи Славољуб Муслин и нашој "Кући фудбала" обезбеди што је могуће већи профит од директног пласмана на Светско првенство у Русији 2018.

Оно што је већ сада јасно, иако ФИФА још није званично саопштила колико износе премије за пласман и касније успехе на турниру, сваки од 32 савеза чији су тимови изборили (или ће изборити) учешће на Мундијалу зарадиће значајна средства, отприлике за 12 одсто већа од суме која је раздељена током СП у Бразилу 2014.

Бројни светски медији бавили су се у недељама за нама овом темом и неколико неименованих извора из Цириха најавило је да ће после Русије 2018 бити подељено око 400 милиона долара на име премија, а да ће још око 300 милиона ФИФА морати да издвоји на име осигурања фудбалера који учествују и накнаду клубовима који шаљу своје играче на сам Мундијал.

Конкретно, сам пласман на СП биће награђен са 2,5 милиона долара, а потом са додатних десет учешће у групној фази такмичења, што значи да премија од 12,5 милиона чека чак и тимове који ће евентуално изгубити све три утакмице у Русији.

Пласман у осмину финала биће награђен, такође незванично, са 12 милиона, четвртинале 18, полуфинале 25, треће место 30, финале 40, док ће наредном шампиону света у фудбалу припасти премија од 50 милиона долара.

И то, незванично, није све, утолико што ФИФА огромне приходе од ТВ права и спонзора жели да потроши и на мотивисање фаворита да не "спуштају гас" када у две утакмице у групи обезбеде пролаз даље. Уколико будући шампион до злата стигне без пораза добиће повишицу од 15 одсто на поменуту премију од 50 милиона долара, наводе медији позивајући се на изворе из Цириха.

Поређења ради, Немачка је као шампион света вратила кући 35, а Аргентина као поражени финалиста 25 милиона долара из Бразила, али одмах треба рећи да фудбалски савези најбогатијих земаља света имају унете озбиљне бонусе у све потписане спонзорске уговоре и да се сваки успех на великим такмичењима додатно наплаћује.

ФИФА око 85 одсто прихода остварује на име бренда званог Светско првенство односно Wорлд Цуп, иако се оно одржава тек сваке четврте године. Мундијал у Бразилу укупно је коштао ФИФА 2,7 милијарди долара, али је остварен приход од 4,8 милијарди тако да је профит од 2,1 милијарде био сасвим довољан да се за бонусе, премије и осигурање издвоји 576 милиона долара.

Процена је да ће тај буџет износити око 700 милиона када буде одиграна последња утакмица на Мундијалу у Русији, који ће почети 14. јуна, а бити завршен 15. јула наредне године.

Ко ће с ким играти сазнаћемо на жребу у Кремљу 1. децембра, а већ сада знамо да се Србија налази у групи од 17 репрезентација које су обезбедиле учешће, што значи да је остало још 15 "ваучера" вредних најмање 12,5 милиона долара.

Без ТВ права, спонзорских уговора и осталих прихода који су на самим савезима…

Ето прилике да се истакнемо и ван терена!

П. С. У ФСС ће ускоро, претпостављамо када ФИФА званично саопшти буџет, одлучити и колике премије очекују саме фудбалере за остварен пласман односно приход од 12,5 милиона долара. Оно што нема цену су Матићеве, Тадићеве, Муслинове сузе после победе над Грузијом...

Пројектовани бонуси за учеснике СП 2018:

2,5 милиона долара - пласман

10 милиона долара - групна фаза

12 милиона долара - осмина финала

18 милиона долара - четвртфинале

25 милиона долара - полуфинале

30 милиона долара - треће место

40 милиона долара - финале

50 милиона долара - титула првака

65 милиона долара - титула првака без пораза

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар