Каталонија: Шта слиједи у кризи?!

Уколико предсједник Каталоније Карлес Пуџдемон одржи обећање и заиста прогласи независност те шпанске покрајине, што би се могло догодити већ у уторак, Шпанија ће се суочити са својим највећим политичким превирањем откако се вратила демократији 70-их година прошлог вијека, оцјењује АФП.

Свијет 09.10.2017 | 19:45
Каталонија: Шта слиједи у кризи?!
Шпанска влада и судови одбациће било какво проглашење независности, али и многи људи, чак и у Каталонији, имајући у виду резултате анкета који показују да су Каталонци готово једнако подијељени кад је ријеч о отцјепљењу, наводи француска агенција.

У анализи у којој спекулише о опцијама шта ће се догодити ако каталонска влада ипак прогласи независност, а шта ако то не учини, Франс прес износи шест могућих сценарија и тактика.

Према првој опцији, шпански премијер Маријано Рахој могао би да суспендује постојећи аутономни статус који Каталонија ужива у складу са системом регионалних влада те земље.

Наиме, Члан 155 шпанског устава налаже да, ако влада неког региона прекрши своје уставне обавезе или "дјелује на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније, Мадрид може да предузме потребне мјере како би ту владу приморао да се повинује или да заштити општи интерес".

При том, поборници става шпанске владе имају већину у Сенату, институцији која је задужена за примјену тог Члана, док су са друге стране сепаратистички лидери упозорили да би такав потез поспјешио подршку независности.

Други сценарио би се свео на преговоре, а АФП примјећује да је, умјесто да одмах прогласи независност послије референдума одржаног 1. октобра, Пуџдемон "куповао вријеме" поручивши да је отворен за преговоре или посредовање.

Француска агенција подсјећа да план сепаратиста о независности подразумијева проглашење независности праћено низом законодавних корака и гласања за успостављање нове државе, што би могло да траје мјесецима.

Рахој је рекао да ће преговарати са Пуџдемоновом страном само ако каталонски сепаратисти одустану од независности у складу са шпанским уставом, истакавши за "Ел Паис" протеклог викенда да би "идеално било не тражити драстична рјешења, али се онда морају извршити неке корекције".

Као трећу опцију за расплет каталонске кризе, АФП наводи могућност да шпанска полиција ухапси Пуџдемона и друге сепаратистичке лидере уколико прогласе независност.

По четвртом сценарију, потези Мадрида у циљу наметања ауторитета Каталонији могли би да изазову нове протесте или чак нереде у региону, а могућност насиља је полиција већ наговијестила пребијајући ненаоружане гласаче у покушају да затворе биралишта током референдума.

"Ако Каталонци подлегну притиску у посљедњем тренутку и не прогласе независност, Пуџдемонов политички опстанак био би под знаком питања. Криза би потрајала, али Рахојев утицај не би био ојачан", оцјењује АФП, излажући пети сценарио разрјешења кризе.

У случају да не прогласи независност, Пуџдемон ризикује да доживи нагло слабљење замајца борбе за отцјепљење од Мардида, јер ће се испоставити да игнорише исход сопственог референдума, наводи Франс прес као шести сценарио за коначни расплет тензија на релацији Барселона-Мадрид.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар