Грађани БиХ су највећи песимисти

Грађани БиХ су најмање задовољни и највећи су песимисти у региону, показују резултати истраживања Балкански барометар које је Савјет за регионалну сарадњу (РЦЦ) представио данас у Бриселу, јавља извјештач Фене из Брисела.

Босна и Херцеговина 09.10.2017 | 17:20
Грађани БиХ су највећи песимисти
Генерални секретар РЦЦ-а Горан Свилановић поздравио је госте на презентацији Балканског барометра и већ најавио ново издање за 2018. годину. 

Госте је, такође, поздравио замјеник генералног директора за европску политику сусједства и преговоре о проширење Мациеј Попоwски који је навео да позитиван развој догађаја у региону даје разлог за оптимизам. 

Нагласио је да врата ЕУ остају отворена за земље региона када испуне одређене критерије. Истакао је значај економске сарадње у региону и том контексту нагласио успјех недавног самита у Трсту. Сматра да оваква сарадња даје нове прилике за регион у цјелини, као и за сваку земљу региона.

''Можете рачунати на нашу подршку. Вјерујемо да ће регионална сарадња поспјешити и олакшати процес прикључења'', рекао је Попоwски.  

Према овом истраживању, чије је налазе презентовао Владимир Глигоров, стручни консултант агенције ГфК-а и истраживач на Институту за међународне економске студије у Бечу, 76 посто испитаника у БиХ каже да није задовољно економском ситуацијом у свом друштву, а 39 посто их очекује да ће се стање економије погоршати у наредних 12 мјесеци.

Премда је незапосленост препозната као највећи проблем с којим се суочавају економије у свим земаљама југоисточне Европе, људи у БиХ су због тога највише забринути - 73 посто.

Такође, у БиХ је велико неповјерење у власти, којима не вјерује 82 посто грађана, али ништа боље не стоје ни медији, за које 80 посто испитаника сматра да су погођени корупцијом.

Балкански барометар је показао да је након двије године стагнације у региону дошло до повећања броја оних који мисле да би прикључење Европској унији било добра ствар за њихово друштво (42 посто у односу на 39 посто у претходном истраживању).

С друге стране, 19 посто грађана региона сматра да би прикључење ЕУ било лоша ствар, док их 36 посто не сматра да би то било нити добро нити лоше.

Ипак, у југоисточној Европи песимизам је у порасту будући да сада мање људи вјерује да ће до пријема доћи до 2020. године (само 19 посто у односу на 24 и 27 посто у претходним истраживањима), док 28 посто испитаника сматра да до прикључења ЕУ неће никад доћи.

Већина пословних лидера у региону , 57 посто, сматра да би пријем у ЕУ донио корист њиховим компанијама, једна трећина испитаника није била сигурна, док их је седам посто гледало на пријем у ЕУ негативно.

Више од три четвртине људи у региону, 76 посто, преферира рад у јавном у односу на приватни сектор јер кажу да су бољи услови рада (36 посто), боље плаће (39 посто) и већа сигурност радног мјеста (56 посто).

Становници југоисточне Европе најкорумпиранијим сматрају политичке партије (82 посто), затим судство (80 посто), здравствени сектор и царине (79 посто)... Занимљиво је да 47 посто испитаника сматра да су и вјерске заједнице погођене корупцијом, а 55 посто то исто мисли за невладине организације.

Већина становништва југоисточне Европе од 73 посто не сматра да се њихове владе ефикасно супростављају корупцији, а алармантна је чињеница да 28 посто људи у пословној заједници сматра да нема начина за борбу против корупције.

Балкански барометар је годишње истраживање мишљења које је наручио РЦЦ, а провела агенција ГфК у склопу којег се прикупљају и анализирају информације од грађана и привредника из региона на различите теме као што су запосленост, трговина, инвестиције, корупција, итд.

Трећим издањем је у току 2016. године било обухваћено 8.000 грађана и 1.600 предузећа.  

Извор: Фена

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Земља лудака

09.10.2017 15:25

Направили су земљу лудака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

09.10.2017 15:42

Тако је. Све сто је ненормално у насој Босни је нормално и то добро плацено,"Будале проговориле, паметни занијемили а фукара се обогатила"

Name

резултат

09.10.2017 18:15

Изопачили обичне људе тако да имамо велике гужве код неуролога и психијатара

Name

Весеље.

09.10.2017 15:34

Данасном пресудом у Предсједниство БиХ на изборима 2018 године изабрани су Сека и Миле.Ајмо.народе весеље.Ето нама развоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

09.10.2017 19:03

ОЦЕС ДА КАЗЕС У РС КОД ДОДЕ

Name

Свилен конац

09.10.2017 15:42

Горан Свилановић...ма, све ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

09.10.2017 16:28

А оптимистицно су гласали. И опет це. Ваљда це се смради једном промијенити и поцети радити у корист гласаца. Хоце хоце, нека само не одистају...

ОДГОВОРИТЕ