Дјелићи митова и бајки на земљи

Најпознатији дворци били су инспирација за многе бајке, легенде и митове. Неки од њих су, на примјер, Камелот краља Артура и замкови Пепељуге и Успаване љепотице, чији се мотиви могу наћи у парковима широм свијета. Грађени су да би штитили племство и показали раскош породица, а данас свједоче о богатој историји и прошлим временима.

Свијет 08.10.2017 | 12:26
Дјелићи митова и бајки на земљи
Нојшванштајн



На врху стијене изнад кланца, пет километара источно од Фусена, налази се један од најбајковитијих двораца на свијету Нојшванштајн. Саградио га је Лудвиг ИИ Баварски. Овај замак је највише кориштен у филмовима и бајкама, а као инспирација послужио је и Дизнију. Од планираних 228 просторија, завршено је само шеснаест.

Занимљиво је да је краљ овај дивни дворац љубоморно створио само за себе и није намјеравао да буде доступан јавности, међутим, овдје је преспавао само једанаест ноћи.

Одмах послије његове смрти врата дворца постала су широм отворена за посјетиоце.

Данас кроз њега прође и до 6.000 туриста дневно.

Дворац Шамбор



Овај велелепни замак се налази у долини Лоаре у сјеверозападној Француској, а послужио је и као инспирација за цртани филм "Љепотица и Звијер".

То је један од најчувенијих свјетских двораца, познат по својој француској варијанти ренесансне архитектуре која комбинује средњовјековне традиције с класичним италијанским структурама.

Шамбор је највећи међу дворцима у долини Лоаре, иако му је првобитна намјена била да само буде павиљон за лов краља Франсоа И, чије су званичне краљевске резиденције биле дворац Блоа и дворац Амбоаз.

Дворац има шест огромних кула, 440 соба, 365 камина и 84 степеништа. На сваком спрату постоје четири правоугаона ходника. Једна од најпознатијих архитектонских карактеристика је степениште у облику двоструке спирале гдје се људи могу истовремено пењати и силазити, а да се не сретну.

Шамбор је окружен са 52,5 км² паркова који су дуги 31 километар.

Замак Мон Сен Мишел



Творци Златокосе инспирацију су пронашли у острву Мон Сен Мишел у Нормандији.

То је стјеновито острво у каналу Ламанш на ушћу ријеке Кеснон, око километар удаљено од обале Нормандије.

Острво је чувено по свом бенедиктинском манастиру, који доминира овим острвом површине 55.000 м². Ова утврђена опатија је један од најбољих примјера француске средњовјековне архитектуре.

У манастиру данас живи и ради још десетак бенедиктинских монаха. Мон Сен Мишел је постала велика туристичка атракција. Годишње га посјети 3,5 милиона туриста. Острво и залив су од 1979. на листи свјетске баштине УНЕСЦО-а.

Шилон



Замак принца Ерика из популарног филма "Мала сирена" инспирисан је замком Шилон, који се налази на Женевском језеру. Његови влажни камени зидови, бурна историја и изузетна локација на Женевском језеру, начинили су овај замак иконом европског романтизма. 

Осим мрачних подземних ћелија, посјетиоци могу видјети и неколико прелијепих дворана и симпатичну капелу из 14. вијека.

Алцáзар де Сеговиа (Алцáзар од Сеговие)



Бајковити средњовјековни дворац Алцáзар де Сеговиа (Алцáзар од Сеговие) се налази у старом шпанском граду Сеговиа, насталом још у 2. вијеку прије нове ере.

Замак из филма Сњежана био је инспирисан замком Сеговиа, који се налази у Шпанији. Алцáзар је, попут многих двораца у Шпанији, првобитно изграђен као арапско утврђење, а подигнут је на остацима римских зидина.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар