Додик договара политичку тактику

Посланик Српске радикалне странке (СРС) РС у Народној скупштини Миланко Михајлица сматра да је предсједник РС Милорад Додик један од највјештијих демагога и манипулатора на политичкој сцени у региону. Он је прешао пут од отвореног колабрационисте из 1997. године до човјека који 2017. заговара тезе и идеје које постоје у Републици Српској и живе ког великог броја њених грађана, наводи Михајлица у разговору за Вијести.

Република Српска 07.10.2017 | 10:45
Додик договара политичку тактику
Међутим, одговорни политичари, а посебно државници, морају водити рачуна о реализацији тих циљева, њихових посљедица, те проблемима са којима се народ, РС, БиХ и регион могу суочити, истиче он.

ВИЈЕСТИ: Како гледате на чињеницу да народни посланици на сједници Скупштине, заказане за 17. октобар, неће разматрати суспензију одлуке о референдуму у РС-у о Суду и Тужилаштву БиХ? Уколико не буде суспендован, референдум би требало да буде одржан 19. новембра. Умјесто овог питања, на дневном реду је Приједлог Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.

МИХАЈЛИЦА: Све упућује на то да се власт у РС запетљала као пиле у кучине и не зна како да изађе на крај са свим. Прво, Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности не предлаже предсједник РС, чак ни сви владајући посланички клубови. Умјесто тога, предлажу је СНСД, СП и клуб који је окупио тзв папке. ДНС није предлагач те резолуције. Очигледно је да у владајућој коалицији постоје озбиљне пукотине.

Суспензија одлуке о референдуму у РС-у о Суду и Тужилаштву БиХ није на дневном реду наредне сједнице НСРС.

Као важну ствар нагласио бих и писмо бившег ревизора Душка Шњеготе, које се појавило у медијима и о коме је било ријечи на Колегијуму НСРС. Сматрам да је то писмо врло озбиљно, упозоравајуће и забрињавајуће. Власт заправо није ни свјесна шта је урадила и сада на сцени имамо озбиљан вакум.

Такође, власт није одговорила на питање опозиције ко је одговоран за слање униформисане полиције у НСРС и њихово мијешање у рад ове институције. Низ је отворених питања, на која нема одговора. Владајућа коалиција у суштини даље продубљује кризу.

ВИЈЕСТИ: Предсједник НСРС тврди да није издао наредбу за улазак полиције у НСРС на спорној сједници. Међутим, у јавности се појавио снимак који доказује супротно.

МИХАЈЛИЦА: Незабиљежено је да униформисана полиција реагује у парламенту. То није њен посао. Опозиција сматра да се извршна власт преко министарства унутрашњих послова (МУП) РС директно умијешала у рад законодавне власти, што је недопустиво. На тај начин они доводе у питање уставне надлежности законодавне власти и уставни поредак РС.

Очито је да се сада води једна врста варакања између МУП-а РС и предсједника НСРС о томе ко је издао такву врсту наређења. Није могао да је изда нико, али евидентно је да високи функционер МУП-а на снимку који је јавност имала прилику да види јасно изјавио да је налог добио од предсједника НСРС.

Опозиција ће, у сваком случају, инсистирати на одговорности. То је један од наших захтјева да би парламент РС могао нормално функционисати.

ВИЈЕСТИ: Представници опозиције поднијели су Окружном јавном тужилаштву кривичну пријаву против директора "Службеног гласника РС" Драгана Веселиновића због необјављивања одлука НСРС које се односе на одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и на састав Комисије за спровођење референдума. Шта очекујете у том погледу? Хоће ли тужилац издати налог за провођење истраге?

МИХАЈЛИЦА: Да живимо у правној држави уопште се не би могло догодити да било која одлука НСРС, па и ова о референдуму, не буде објављена. Пошто не живимо у правној држави, не би ме изненадило да под политичким притиском, Окружно тужилаштво одбаци пријаву и не покрене истрагу.

Но, ствар је потпуно јасна - одговорност постоји. Уколико постоји зрно правне државе, процес не само да ће бити отворен, него ће Веселиновић и Управно одбор у којем сједи генерални секретар НСРС морати одговарати.

ВИЈЕСТИ: Веселиновић је новинарима рекао да ће о томе зашто поменуте одлуке НСРС нису објављене у "Службеном гласнику" разговарати пред судским органима. Јавност је, дакле, остала ускраћена за објашњење, а чини се да директор "Службеног гласника" самоувјерено наступа.

МИХАЈЛИЦА: Иза такве врсте самоувјерености може да стоји само онај ко му је наредио да не објављује одлуке НСРС.

ВИЈЕСТИ: Ко му је то наредио?

МИХАЈЛИЦА: Нема ко да нареди, осим онога ко, у суштини, наређује све у РС. Све долази из Палате предсједника Републике и зграде Владе РС. Дакле, нема дилеме да оваква врста самоувјерености долази из сазнања да правосуђе неће урадити свој дио посла, иако је ствар кристално јасна.

ВИЈЕСТИ: Према Вашем мишљењу, зашто се предсједник РС одлучио за суспензију референдума? Високи представника Валентин Инцко каже да је опозиција можда одрадила своје, али и да су можда Београд и Москва одрадили своје, у смислу поруке да је потребно поштовати одлуке Уставног суда БиХ и да се тако стиче углед РС.

МИХАЈЛИЦА: Свима је јасно да су Додик и Инцко велики пријатељи. Увјерен сам да Додик са дијелом међународних представника договара политичку тактику и прећутно даје изјаве или повлачи потезе, за које је унапријед договорено да неће бити реализовани за унутрашњу потребу.

С друге стране, најава суспензије референдума представља, с једне стране, политички кукавичлук, а са друге стране, авантуризам. Међународне околности се нису промијениле набоље за РС да би се сада отварала одређена питања, посебно питања чије је надлежности управо СНСД пренио са нивоа РС на ниво БиХ.

Мислим да РС има основа да одређена питања постави, али не као дневнополитичка, него као питања односа унутар БиХ, јер је очито да постоје озбиљни проблеми у овој земљи. Но, начин на који се сада та питања отварају ствара више проблема, него што доприноси рјешењу.

ВИЈЕСТИ: У том контексту, како тумачите изјаву предсједника Додика о процесу мирног преговарања о разлазу у БиХ?

МИХАЈЛИЦА: Додик је један од највјештијих демагога и манипулатора на политичкој сцени у региону. Он је прешао пут од отвореног колабрационисте из 1997. године до човјека који 2017. заговара тезе и идеје које постоје у РС и живе ког великог броја њених грађана. Међутим, одговорни политичари, а посебно државници, морају водити рачуна о реализацији тих циљева, њихових посљедица, те проблемима са којима се народ, РС, БиХ и регион могу суочити.

Дакле, у нормалнијим условима сва питања која се тичу односа међу народима унутар БиХ могу бити предмет разговора. Но, мислим да све ово што данас имамо на сцени не доприноси грађењу повјерења, нити смиривању тензија. Напротив.

Годину дана је до избора, а већ на релацији Додик - Изетбеговић можемо чути изјаве које су, условно речено, предизборног карактера. Но, сигурно је да се ради о идејама које живе у политичким круговима. Нема дилеме да код Срба, Хрвата и Бошњака постоје различита виђења будућности ове земље.

(Вијести.ба)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

еурека!

07.10.2017 08:55

Ђе си Колумбо - па он то ради вец више од 20 година, а ти се сада јављаш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

07.10.2017 09:56

ОВАЈ МИХАЉИЦА, ... ХМ. ХМ - КОЈУ ДОБРУ И ПОЗИТИВНУ СТВАР ЈЕ ОВАЈ "ПОЛИТАЧАР" НАПРАВИО ДО САДА, А У ВРХУ ЈЕ "ПОЛИТИКЕ" ЗАДЊИХ 2О ГОДИНА... ЈЕДИНО ЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ РЕДОВНО ПРИМАО ПЛАТУ КАО ПОЛИТИЧАР... ЈА ПОДРЖАВАМ ОПОЗИЦИЈУ - АЛИ ОВАКВИ ОСТАЈУ ДО ГРОБА У ОПОЗИЦИЈИ, ЈЕР НИСУ ПОЛИТИЧАРИ НЕГО ОБИЧНИ ПОЛИТИЧКИ УХЉЕБИ... ХАЈДЕ ЉУДИ ДА ОВО УОЗБИЉИМО И МАКНЕМО ОВЕ КЛЕПТОМАНЕ СА ВЛАСТИ - ТРЕБАЈУ НАМ ПОШТЕНИ ПОЛИТИЧКИ ВОЛОНТЕРИ, А ПРОФИ УХЉЕБА И ДРУГИХ ПОЛИТИЧКИХ ИДИОТА МИ ЈЕ ПУНА КАПА !!!

Name

Пике

07.10.2017 11:59

За такве аматере као што си ти тактика му није ни потребна.

Name

За Деготхиа

07.10.2017 13:16

Најбољи су ми ови лажни опозиционари. Као против су режима а сва критика усмјерена на највеће борце против режима. Не ваља ти посланик који је најактивнији са нависе приједлога, дискусија... и то сваке године. Смета ти онај ко се није продао а могао много боље од многих. 2006 напустио са СДД-ом власт а могао остати са Додиком и да има све. Послије сваких избора се калкулисе ко би могао издати и никад ни за Михајлицу ни за СРС РС нико није ни помислио да це издати и то безусловно, без уцјењивања за неке позиције и сл.. А и СДС и ПДП и НДП, које постујем имали фазе сарадње са Додиком. И умјесто да таквог цовјека који је искрен, одан, непоткупљив, лојалан држе к'о мало воде на длану јер су ријетки, ви измишљате будалаштине. Али изгледа и опозицији не требају постени, искрени и непоткупљиви и који зеле напредак него послушни. Зар се и он није могао продати боље него и Стевадиц и Илија Стеванцевиц и Дуњиц и други папци. Муцни мало главом кад некога критикујес.

Name

АМГ

07.10.2017 13:33

Која будала јос подрзава овакве политицке лузере?

Name

другу михаљици

07.10.2017 16:02

ТРазе вариоце у словенији позури да не закаснис муценице без посла си дуго,

Name

ДЕГОТХИА

08.10.2017 22:40

ОДГОВОР: МА МОРА ДА СИ ТО ТИ МИХАЉИЦЕ ЛИЧНО... ПОЗНАЈЕМ ТИ СТИЛ... КО БИ ДРУГИ МОГАО БИТИ...

Name

Рјешење

07.10.2017 09:23

Увијек кажем, проблем је лако рјешив , сви на ноге и Додика више нема. само је питање да ли се хоће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Рјесење

07.10.2017 13:47

СПАСА НЕМА ДОК СЕ ПРЕДСЈЕДНИК ДОДИК,ЛУКА ПЕТРОЦ, ЛУКАЦ, БИГДАНИЦ НЕ ЗБАЦЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА.СА ОВИМ ЉУДИМАМА НЕМА НИСТА ЉУДСКИ.СВИ НАБРОЈАНИ СУ ПОД КОНТРОЛОМ СТЕВАНДИЦА.ЛУКАЦ НЕМОЗЕ ВИСЕ БИТИ НИ КОМУНАЛНИ ПОЛИЦАЈАЦ.

Name

Али

07.10.2017 14:26

Има 1 проблем , посто вас је пуно мање у то су избори показали и следеци це показати.!

Name

Мрки

07.10.2017 09:27

Ниста ново,промијените прицу овако ниста не добијате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

07.10.2017 09:36

Господин Миланко Михаљица треба да буде кандидат за Предсјеника Републике Српске испред Савеза за промејне. Доказани опозиционар, поштен политичар који никад кокетирао са влашћу. Довољан је податак да годинама има највећи број реплика у Нардомој скупштини, што говори којом се жестином обрушава на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2017 12:50

Јел видите мароде каквих ми у РС имамо будала

Name

Последњи кинески цар

09.10.2017 06:40

Ре Ре: У праву си 100%. Зато овдје никад боље и треба бјежати из ове Тунгузије или промијенити "блентави народ".

Name

Истина

07.10.2017 09:45

Све је у праву Михајлица. Први се супроставио резиму 2006 године.Да су и други на вријеме,ова власт би одавно била прослост.Само напред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2017 12:51

А сто ниси гласо за њега

Name

Главу горе

07.10.2017 12:20

Досљедно. Постено. Искрено. Истина увијек боли. Зато се јављају папци и криминалци да коментарису Михајлицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ

07.10.2017 13:37

БОГАМИ ЈЕ ОПЕТ ТАЈНО ДОДО У ЗАГРБУ НА ДОГОВОРУ ЗАМОЉАВАМ СВЕ ЉУДЕ РС НЕМОЈТЕ ВИСЕ ГЛАСАТ ЗА ЊЕГА ВИДИТЕ КАКАВ ЈЕ НАС СИВОТ СРБА О РС СВЕ ОБЕЦАВА А ЈАДАН НАРОД НЕМА СТА ЈЕСТ НЕМА ПОСЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рече

07.10.2017 14:25

Милхаљица са подрском 10 гласова са последњих избора и његов друг Сукало. Бозе сацувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миш мекињаш

07.10.2017 15:32

"Рече", добро си ово написао, али шта ће народ док их овакве фаце са мизерним бројем гласова представљају у парламентима. Има још гора, партија која нема ни једног посланика у Парламенту БиХ кроји спољну политику Босне и Херцеговине.

Name

Патриота

07.10.2017 16:01

Михајлица је на парламентарним изборима 2014 године имао 3500 лицних гласова.Висе него половина посланика владајуцих странака. Погледајте резултате лазови,па коментарисите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кк

07.10.2017 22:45

на 900 хиљада становника у рс нетреба вам.толико посланика то треба све плацати са толико посланика и ухљеб мозе се опдкрбљивати 90 милиона становника ооо народе када цете доци памети..

Name

Погледајте резултате

07.10.2017 16:16

Михајлица је као јандидат Сзп Н.Град имао око 45% гласова или преки 7000. Ако се томе дида цињеница да је СДА пидрзала СНСД и да је преки својих бирацких одбора направила 10% невазецих листица,онда је јасно да је Михајлици отета побједа. Истине ради,и лазова СНСД ових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКОГОД

09.10.2017 09:07

АЛИ БОСНА КАО НЕРАЦИОНАЛНО ДРУСТВО НЕСТАЦЕ ВРЛО БРЗО, ЗИВИ БИЛИ И ЗАОБИДЈИТЕ ОРИЦА .

ОДГОВОРИТЕ