Велики приход, али рекордан дуг

Управа за индиректно опорезивање БиХ за девет мјесеци ове године остварила је рекордне приходе. Укупно је прикупљено 5 милијарди и 226 милиона марака,што је за 362 милиона или 7,43% више него за девет мјесеци прошле године.

Босна и Херцеговина 06.10.2017 | 14:51
Велики приход, али рекордан дуг
Од прикупљених пет милијарди 226 милиона марака Управа за индиректно опорезивање БиХ пореским обвезницима вратила је 935 милиона.То значи да је за расподјелу остало четири милијарде 291 милион марака.

,,Заједничким институцијама БиХ у девет мјесеци ове године исплаћено је 560 милиона,од 750 колико им се годишње исплаћује.Остатак је,на основу коефицијената за расподјелу,које Управни одбор управе утврђује квартално,уплаћен на рачуне ентитета и Брчко Дистрикта'',каже портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић и додаје да је Федерацији БиХ уплаћено  двије милијарде 390 милиона, на рачун Републике Српске легла је милијарда и 218 милиона док је у првих девет мјесеци ове године Брко дистрикту дозначен 131 милион марака.

Највише прихода Управа за индиректно опорезивање прикупила је од ПДВ-а.
За девет мјесеци ове године наплаћено је три милијарде 578 милиона што је за 8,27% више него у истом периоду прошле године.
Расту приходи од ПДВ-а али расте и спољни дуг,што највише погађа локалне заједнице које сваке године добијају све мање средстава.

Од укупних прихода дозначених Федерацији БиХ за девет мјесеци ове године за отплату спољног дуга отишло је 428 милиона,док је за исти период прошле године дуг био 309 милиона.

Република Српска је у првих девет мјесеци прошле године платила 170 милиона дуга а у овој 238 милиона.
Расте и спољни дуг Брчко дистрикта.За девет мјесеци прошле године платили су два а ове године три милиона марака.

Осим од ПДВ-а приходи се убиру и од акциза,царина и путарина односно пореза на нафтне деривате.Сваки литар горива продат у БиХ опорезује се са 15 фенинга за одржавање путева те са 10 фенинга за изградњу ауто-путева.

Сви приходи распоређују се по утврђеним коефицијентима на рачуне ентитета и Брчко Дистрикта осим путарине од 0,10 КМ по литри горива за изградњу ауто-путева који иде директно јавним предузећима.

За девет мјесеци ове године на основу посебне путарине од 10 фенинга по литри горива за изградњу ауто-путева прикупљено је 113 милиона марака.
Предузећу "Аутоцесте Федерације БиХ" уплаћено је 60,3 милиона, "Аутопутевима Републике Српске" 39,8 милиона, док је Дистрикт Брчко за изградњу аутопутева добио два милиона марака.



(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јффуз

06.10.2017 13:37

Све сто се висе хвале да су приходи од ПДВ веци то знаци да обицан цовјек лосије зиви односно да висе отимају од народа. Друга ствар, то знаци да су цијене веце да је зивот скупљи. Приватна дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епско дјиканско

06.10.2017 18:36

кмецање и кукање,...

Name

Игор

06.10.2017 14:10

Има пара само сто их дјубрад распоредјују како њима одговара. И треба кад народ трпи.

ОДГОВОРИТЕ