Пољска: 2 жртве, 850000 без струје

У олујном невремену у Пољској погинуло је од синоћ двоје Пољака, 39 је повређено, удари вјетра од преко 115 километара на час заустављали су возове а 840. 000 Пољака остало је синоћ без струје, саопштила је јутрос пољска Државна ватрогасна стража.

Свијет 06.10.2017 | 09:35
Пољска: 2 жртве, 850000 без струје
Олујно невријеме Ксавије које је јуче из Њемачке прешло у Пољску однијело је у Пољској два живота - 67-годишњег мушкарца у Лубуском војводству на западу Пољске који је пао са крова на који је изашао да га обезбједи пред дјвљањем вјетра и погинуо на мјесту и једне жене у Централној Пољској на коју је пала грана а преминула је касније у болници.

"Повријеђено је 39 особа, од тога осморица ватрогасаца. Од јуче до овог јутра на терену је 41.000 ватрогасаца. Оштећена је 891 зграда, од тога 460 стамбених. Ватрогасци су на терен излазили у 10.000 интервенција", саопштио је јутрос пољским медијима портпарол Државне ватрогасне страже Павел Фронтчак.

Без струје је од синоћ због дивљања олујног невремена Ксавије остало 840.000 Пољака у 3.800 градова и насеља, саопштио је Центар за безбједност при пољској влади.

Невријеме је отежало и жељезнички саобраћај, Пољске жељезнице морале су да га обуставе на неким дионицама, док се не рашчисти попадало дрвеће и грање са пруга, а синоћ су због олује и Њемачке железнице зауставиле саобраћај преко Одре на пољску страну границе и тиме и возове на прузи Берлин-Варшава.

"Стање није трагично али је лоше. Заустављено је 10 возова. У њима је остало око 1.400 путника", казала је о стању у жељезничком саобраћају на терену Пољске државној телевизији ТВП.инфо портпарол Пољских жељезница Интерсити, Агњешка Сербењска.

Пољски метеоролози објавили су јутрос упозорење да невријеме Ксавије ни данас не јењава у 12 пољских војводстава и за сада су поштеђени само источни региони.

Пољске власти апелују на Пољаке да не излазе ако не морају јер ће удари вјетра достизати мјестимично брзину и од 130 километара на сат.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар