Дол забринут стањем у БиХ

Џозеф Дол каже да је у разговору са политичким лидерима рекао да је политичар онај који мисли на своје будуће изборе, али је нагласио да тражи државника који мисли на будуће генерације.   Изненађен је када су му рекли да је у БиХ могуће купити универзитетску диплому.

Босна и Херцеговина 05.10.2017 | 15:21
Дол забринут стањем у БиХ
Предсједник Европске народне партије (ЕПП)  Џозеф Дол, анализирајућу тродневну посјету Босне и Херцеговини током које се састаоса бх. политичким и вјерским званичницима, али и грађанима, изразио је забринутост због дистанце између политичких елита и грађана.

У отвореном обраћању медијима позвао је политичке лидере у БиХ да слушају глас грађана, а истовремено морају слушати грађане и служити својој земљи због чега је неопходно осигурати дијалог политичких странака.
 
- Три странке које су на власти припадају ЕПП-у и као такве морају сносити одговорност - мишљења је овај европски политичар који је ипак нагласио да подршка БиХ на њеном путу ка Европској унији неће изостати и то понајвише због жеље грађана који су му то рекли током његовог боравка у БиХ.
 
У разговору са политичким лидерима, каже, поновио им је да је политичар онај који мисли на своје будуће изборе, али је нагласио да тражи државника који мисли на будуће генерације.
 
Као неке од највећих проблема у БиХ идентификовао је систем образовања који се хитно мора мијењати, додајући да је био изненађен када су му рекли да је у БиХ могуће купити универзитетску диплому.
 
Подсјетио је да је прије четири године потписана декларација којом су се бх. политичари обавезали да ће радити на унапређењу владавине права, обезбјеђењу независности правосуђа и остварити напредак у борби против корупције.
 
- То се у БиХ није догодило и не могу ни који начин оправдати шта се у овој земљи догађа када је у питању корупција - јасно је казао Дол.
 
Као још један велики проблем издвојио је одлазак младих људи из БиХ, али сматра да они немају другог избора због чега их разумије, а током сусрета са студентима, младим људима и њиховим родитељима сазнао је и да им треба виза за одлазак у другу земљу или да се упишу на факултет.
 
Позвао је бх. политичаре да хитно изнађу начин за измјену Изборног закона БиХ, а они су му, како каже, обећали да ће се убрзано бавити тим питањем и све то потребно је урадити уз поштовање свих међународних правила и Устава БиХ.
 
- С обзиром на то да сви тврде да се желе придружити Европској унији потребно је то и израженије показати , став је лпредсјендика Европске народне партије.
 
Као најплодоноснији састанак издвојио је сусрет с реису-л-улемом Хусеином Кавазовићем наглашавајући да дијеле исте ставове и мишљења о многим стварима, али и виђење свијета како се ствари требају рјешавати у муслиманском свијету.

(Вијести.ба / ФЕНА)






БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мрки

05.10.2017 13:32

Док год нас посјецују ови зацудјени струцњаци и док се поједини хвале са истим нема напретка у СзП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инцко левел хигх

05.10.2017 13:33

Мани нас те "забринутости"....Закон о поријеклу имовине и одузимање нелегално стеченог, производња, стандард градјана, перспектива живота, нормалан систем вриједности, независно судство, нестраначки менаџмент у јавним предузећима, спречавање прања пара, надувавање фактура и тендери...итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тханк yоу Унцле

05.10.2017 14:14

Намјештени и купљени избори, постављање кадрова мимо икакве памети, политички протекционизам, уништавање здравства и образовања, дужничко ропство...

Name

горки плодови

05.10.2017 13:35

Ајде што је изненадјен са информацијом да је у БиХ могуће купити диплому,али колико би био изненадјен да су му рекли да их највише и ради у институцијама са купљеном дипломом,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

05.10.2017 13:54

Купис одборника папка, купис диплому економисте.. Ста мислите докле се стизе са таквом праксом? До предсједницке титуле, питајте Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

05.10.2017 14:21

Да ли то мислис на Зорана Талица?

Name

ово је проблем

05.10.2017 14:20

Ситуација јесте озбиљна, али су политицари оптимисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били Питон

05.10.2017 14:37

Ајдеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

05.10.2017 15:05

Направили накарадно стање незна сее пије ко плаце,па серу несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени Билећа

05.10.2017 15:25

Постоје нови лидери, људи који мисле унапријед, бар је тако у Републици Српској. Ти нуде ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ, Нажалост, такви до данас нису добили прилику да докажу шта знају?

Name

БОБА

05.10.2017 18:52

СВЕ ШТО ЈЕ ЧОВИЈЕК РЕКАО ДЕСЕТ ПУТА ЈЕ ГОРЕ. ОНО ШТО ЈЕ ОН ЧУО ТО И ГОВОРИ А ОНО ШТО НИЈЕ ЧУО ТО ЈЕ ЈОШ БОЛНИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј зацудјен

05.10.2017 20:01

Циме зацудјен.Пропасцу коју су експерти са Запада направили 1991.Оце нас слудити.

ОДГОВОРИТЕ