Ускоро полутајни регистар педофила

У Републици Српској (РС) је припремљена радна верзија Нацрта закона о посебном регистру особа правоснажно осуђених за кривична дјела против полног интегритета и искориштавања дјеце.

Република Српска 05.10.2017 | 14:33
Ускоро полутајни регистар педофила
“Регистар, који ће бити полузатвореног типа, водиће га полиција, а особе које буду уносиле податке биће дужне да чувају њихову тајност”, истакла је Иванка Марковић, предсједница Радне групе за израду овог закона.

“Сврха закона није стигматизација, већ превенција и осигурање заштите дјеце од сексуалног злостављања и искориштавања те спречавање особа које су правоснажно осуђене за ова кривична дјела да поново изврше ово или слично дјело”, нагласила је.

Право увида у регистар, у којем ће бити сви основни подаци о правоснажно осуђеним, имаће полиција, тужилаштво и судови.

Упис података вршиће се на основу података из правоснажних пресуда, али када се ради о особама које се већ налазе у казненој евиденцији они ће бити преузети из тог документа.

“И досад је постојала казнена евиденција правоснажних пресуда по овим кривичним дјелима, а у наредном периоду ће законски бити регулисано вођење регистара за ову категорију учинилаца кривичних дјела”, рекла је Марковић на конференцији за новинаре.

Све особе и институције које ће запошљавати особе за рад с дјецом биће дужне да провјере да ли је потенцијални радник евидентиран у овом регистру.

Особе које буду уписане у регистар имаће посебне обавезе, да се јављају полицији једном годишње лично, приликом путовања пријаве гдје иду, колико остају…, а та обавеза би трајала десет година, након издржане казне, ако у том периоду не понови кривично дјело.

По Кривичном законику РС осуде за та кривична дјела остају доживотно.

Помоћник министра правде у Влади РС Слободан Зец је рекао да очекује да се Нацрт овог закона разматра током новембра у парламенту Српске.

Услови за усвајање овог закона стекли су се након што је на снагу ступио нови Кривични законик у РС.

Извор: Фена

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

судија

05.10.2017 13:12

Ккав полутрајни списак??????'Имена Презимена и слике у јавност да људи знају ко им живи у комшилуку.То што че полиција знати баш ме брига ако ја незнам да ми је комшија педофил Имам двоје дјеце и да сазнам на начин да им нашкоди дјеци закло би га ко свињу на сред града да сви виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олади

05.10.2017 14:35

Размисљас поврсно.А ста је са породицом том неког ко је педофил?

Name

судија @ре олади

05.10.2017 15:31

Које ти дроге узимашПа сваки дилер .криминалац .убојица .лопов ...којем је објављено име има породицу ал шта има породица са говнетом:::::::::: или са горе наведеним ????????

Name

Поврсност

05.10.2017 16:34

Мислис да породице тих убица или криминалаца и сл. сто си их навео не пате јер је то неко бас њихов или да су им људи били позитиво настројени и наклоњени? Смуњам. Поврсан си мало. Али ок.ко разумије схватице.