Шокантан обрт у истрази масакра

Како одмиче истрага могућих мотива Стивен Педок, 64-годишњег пензионисаног рачуновође који је пуцајући с 32. спрата хотела ''Мандалаy Баy'' у Лас Вегасу протеклог викенда убио најмање 58, а повриједио око 500 људи, тако цуре све ужаснији детаљи о нападачу и његовим стварним намјерама.

Свијет 05.10.2017 | 11:55
Шокантан обрт у истрази масакра
Према најновијим информацијама локалног дневног листа "Лас Вегас Ревиеw-Јоурнала", Падок, током десетак минута колико је трајао његов крвави пир, кишу метака није усмјеравао само према 22.000 посјетилаца музичког фестивала на који му је пуцао поглед из луксузног хотелског апартмана.

Рафалну је паљбу у једном тренутку усмјерио и у потпуно другом смјеру, на дупло удаљенију локацију.

Извори на које се позива "Лас Вегас Ревиеw-Јоурнал" наводе да је пуцао на огромне спремнике с петролејом, који се налазе више од 600 метара од хотела, у непосредној близини хангара у којима се налазе приватни авиони. На големим танковима видљиви су трагови метака, а један од њих је пробио оплату, али пуким случајем избјегнута је експлозија неслућених размјера након које би се број погинулих можда мјерио у стотинама, ако не и у хиљадама.

Радници су протеклих дана санирали оштећења на спремницима, а на терен су изашли и агенти ФБИ-а, који службено не желе ни потврдити ни демантовати наводе повјерљивих извора ласвегашког листа.

Споменути извори додају да се вјерује како је Педок знао у шта циља те да је зато и разбио два прозора у апартману: кроз један је имао директан поглед на посјетиоце музичког фестивала, а кроз други на спремнике петролеја.

Ипак, стручњак за авијацију Мајкл Бојд упозорава да петролеј није лако запаљив те да је срећа у цијелој трагедији што је управо петролеј био похрањен у спремницима, а не неки други нафтни дериват.

Масакр у режији Педока најсмртоноснији је покољ изазван ватреним оружјем у историји САД-а.

Шериф Јосепх Ломбардо у сриједу је открио да је нападач, уз десетке комада оружја које је имао у апартману и на још двије локације, у свом аутомобилу код хотела имао и 22 килограма експлозива.

"Он се врло помно припремао за најгори напад у америчкој хисторији", рекао је Ломбардо додајући да је Педок живио 'тајни живот'.

Шериф је увјерен да му је неко морао помоћи у припреми напада.

"Могуће је да је он суперчовјек, али ја некако не вјерујем у то", појаснио је напомињући како истражиоци сматрају да се Педок планирао из цијеле ситуације извући жив, но није износио детаље како је то мислио извести.

Као што је познато, специјалци су га у хотелу затекли мртвог, вјерује се да је починио самоубиство.

Шериф је потврдио и да је Педок седам дана прије масакра унајмио апартман у хотелу Огден, из којег је имао јасан поглед на посјетиоце другог музичког фестивала на којем су у то вријеме наступали новозеландска пјевачица Лорде, рок група Мусе, репер Цханце и други музичари.

"Је ли се тада припремао? То још не знамо", рекао је Ломбардо.

Извор: Јутарњи.хр

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Намјестаљка

05.10.2017 10:25

Изгледа да је књиговођа знао превише па су га морали уклонити,а пошто се плаше да не испливају докази постхумно направисе од човјека масовног убицу и обезвриједише га за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре намјеш

05.10.2017 11:23

Све је могуће код американаца као и једанаестог септембра.

Name

Оо

05.10.2017 18:20

Одма расписати референдум.