Анализа - СП: "Орлови" у Бечу - одбрана је кључна!

Фудбалери Србије у петак гостију Аустрији у Бечу где би могли да званично изборе пласман на Светско првенство у Русији 2018. године.

Фудбал 05.10.2017 | 23:30
Анализа - СП: "Орлови" у Бечу - одбрана је кључна!
"Орлови" су лидери Групе Д са 18 бодова, четири више од Велса, а пет од Републике Ирске. Победа на "Ернест Хапелу" значила би освајање групе и директан пласман.

С обзиром на досадашње наступе нашег тима и претходни дуел са Аустријом, истиче се један кључни фактор пред ову утакмицу – одбрана.

Тим Славољуба Муслина је на осам утакмица примио седам голова, два више од Велса, а један од Ирске, од чега шест у окршајима са ове две селекције и Аустријом.

Чим је наша одбрана спречила директне конкуренте да нам тесе мрежу, уследила је вероватно кључна победа овог циклуса над Ирском у Даблину која је "лансирала" Србију ка Русији.

Управо ће дефанзивни ред бити од кључне важности и у Бечу, јер домаћин је изгубио све шансе да се пласира у Русију, па ће играти растерећено, без императива победе, али и страха од примљеног гола.

То значи да ће наш напад сигурно имати много више простора за маневрисање него да је обрнут случај, да су бодови потребни Аустријанцима, а да би се то капитализовало неопходно је да испред нашег гола све буде беспрекорно.

У прилог нашем тиму иде и кадровска ситуација у редовима ривала, јер у петак на терену неће бити двојице можда и кључних појединаца ове селекције – Давида Алабе и Марка Арнаутовића.

Одбрану као икс-фактор наглашавамо и због претходног сусрета. Србија је савладала Аустрију 3:2 у Београду пре тачну годину дана, али су грешке дефанзивног реда могле скупо коштати "Орлове".

Аустријанци су оба гола постигли користећи "поклон" наше одбране, али нису имали среће с друге стране јер је Душан Тадић одиграо маестрално, те са две асистенције и поготком трасирао пут Србији ка челу табеле.

И сам селектор Муслин је на окупљању селекције у Старој Пазови почетком недеље нагласио да је то био најтежи меч за наш тим у квалификацијама, меч на којем је ривал имао највише прилика за гол.

Прошлог октобра Муслин је Аустрији супротставио екипу: Стојковић – Настасић, С. Митровић, Ивановић – Рукавина, Коларов – Миливојевић, Фејса, Костић, Тадић – Митровић.

У односу на овај састав сада у екипи нема везисте Бенфике Фејсе, али је ту звезда Манчестер Јунајтеда Немања Матић. У односу на екипу која је пре месец дана извојевала велику победу у Даблину, Муслин пред Беч не може да рачуна само на штопера Јагоша Вуковића, па би у стартну поставу могао да се врати Настасић.

Што се тиче чувара мреже ситуација је јасна, Владимир Стојковић ће опет бити између статива. Доласком у Партизан вратио се у врхунску форму, а иако је често вадио лопту из мреже претходних недеља, на скоро свакој утакмици је зауставио неколико зицера и спасавао црно-беле.

У одбрани, капитен Ивановић је у одличној форми са Зенитом, док Максимовићу иде сјајно у Наполију, а посебно блиста Коларов у дресу Роме. Стандардни су Иван Обрадовић и Антонио Рукавина, док доста може да допринесе и Душко Тошић, који је "упао" у тим због пореде Уроша Спајића.

Што се тиче везног реда и напада, на располагању има све играче из претходног сусрета, од којих су у сјајној форми пре свих Матић и Тадић.

Миливојевић игра солидно у Кристал Паласу, али је његова екипа очајна, није постигла ниједан гол нити освојила иједан бод у првих седам утакмица, па је у његовом случају кључан фактор самопоуздање.

Костић је имао доста проблема са повредом па је питање колико физички може да издржи један овакав меч, нема много ни минута у ногама ове сезоне. С друге стране, у стартних 11 лако би могао да "улети" Адем Љајић, који има одличних неколико недеља у Торину.

Највише непознаница као и до сада имамо у нападу. Митровић би опет требало да буде први избор иако је резерва у Њукаслу, али му озбиљно прете Павловић и Пријовић који често тресу мреже у дресовима Копенхагена и ПАОК.

С друге стране, Аустријанци ће на терен "Ернест Хапела" изаћи практично у другом саставу, јер селектор ... не може да рачуна на чак шесторицу стандардних првотимаца.

Због повреде су отказали дефанзивци Бајерна и Аугзбурга Давид Алаба и Мартин Хинтерегер, те крило Хановера Мартин Харник и нападач Лајпцига Марсел Сабицер. Раније су "отпали" Себастијан Предл из Вотфорда и Алесандро Шеф из Шалкеа.

Неизвестан је и наступ нападача Вест Хема Марко Арнаутовић. Он због болесни није играо протеклог викенда, а с обзиром да је његова селекција већ елиминисана, питање је да ли ће ризиковати наступом у петак.

Учинак "Орлова" од меча са Ирском:

Голмани:
Владимир Стојковић 6 играо, 6 примио
Предраг Рајковић 6, 5
Александар Јовановић 4, 9

Одбрана:
Бранислав Ивановић 6 играо, 3 примили, 1 дао, 0 асистирао
Александар Коларов 6, 2, 0, 2
Стефан Митровић 1, 2, 0, 0
Никола Максимовић 7, 6, 0, 0
Матија Настасић 5, 8, 0, 0
Милош Вељковић 5, 4, 0, 0
Немања Милуновић 5, 5, 0, 0
Душко Тошић 5, 5, 0, 0
Иван Обрадовић 5, 7, 0, 0
Антонио Рукавина 7, 6, 0, 0

Везни ред:
Немања Матић 6иг, 3пр, 0да, 1ас
Лука Миливојевић 5, 11, 0, 0
Немања Гудељ 2, 8, 0, 2
Немања Макисмовић 5, 5, 0, 0
Душан Тадић 4, 4, 0, 0
Филип Костић 1, 2, 0, 0
Адем Љајић 5, 10, 1, 3
Мијат Гаћиновић 5, 5, 0, 0

Напад:
Александар Митровић 0 играо, 0 дао, 0 асистирао
Андрија Павловић 5, 3, 0
Александар Пријовић 5, 2, 0

Девето коло (петак):

18:00 Грузија – Велс
20:45 Аустрија – Србија
20:45 Ирска – Молдавија

Десето коло (понедељак):

20:45 Молдавија – Аустрија
20:45 Србија – Грузија
20:45 Велс – Ирска

Група Д:

1. Србија 8 5 3 0 17:7 18
2. Велс 8 3 5 0 12:5 14
3. Ирска 8 3 4 1 9:6 13
4. Аустрија 8 2 3 3 10:10 9
5. Грузија 8 0 5 3 8:12 5
6. Молдавија 8 0 2 6 4:20 2

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар