Затвор за поздрав ”За дом спремни”?

Клуб посланика Истарског демократског сабора /ИДС/, Приморско-горанског савеза /ПГС/ и Листе за Ријеку /РИ/ у Хрватском сабору представиће данас Приједлог закона којим се забрањује и кажњава кориштење усташког поздрава “За дом спремни!”.

Регион 05.10.2017 | 10:26
Затвор за поздрав ”За дом спремни”?
Овај посланички клуб послао је прошле седмице у саборску процедуру приједлог да се допуни Кривични закон, те пропишу затворске казне за пропагирање нацистичких, фашистичких и усташких симбола, што укључује и усташки поздрав “За дом спремни!”.

ИДС са партнерима тражи затворску казну од шест мјесеци до двије године за сваког ко пропагира слике или садржаје фашистичке странке, њемачке Националсоцијалистичке странке или усташког покрета, што укључује производњу, дистрибуцију или продају робе која приказује особе, слике или симболе тих режима или јавно подсјећа на њихове симболе или гестове.

Овакве казне су, како наводе, у складу са онима које важе у другим државама, конкретно у Италији.

ИДС тражи и да се казна повећа за трећину ако се кривично дјело почини путем рачунарског система или мреже, с обзиром на то да они омогућавају брзо ширење садржаја и његову доступност великом броју људи, што се у погледу пропагирања нацизма, фашизма и усташтва сматра посебно неприхватљивим.

Клуб ИДС-а је своју законску иницијативу формулисао у само два члана, али је опширно описао историјски контекст настанка Независне Државе Хрватске /НДХ/, њен карактер и политику коју је спроводила, преносе хрватски медији.

НДХ је, како наводе, настала жељом нацистичке Њемачке и фашистичке Италије, у својој је основи била њихов протекторат и своју је расистичку политику спроводила систематски према својим држављанима другачије вјере и нације – Србима, Јеврејима и Ромима, те према Хрватима и Бошњацима који су се активно борили против такве државе.

Из ИДС-а истичу да је такву НДХ, као и у случају осталих нацистичких и фашистичких држава, карактерисало наглашено кориштење државних знамења, симбола и парола, а најпознатији поздрав из тога доба је “За дом спремни!”.

Они наглашавају да је из свих историјско релевантних докумената видљиво да је то прво био поздрав усташког покрета у емиграцији, да би по успостављању НДХ постао званичан поздрав на различитим извјештајима и документима њених државних органа, које су попуњавали припадници усташког покрета и под чијом су влашћу извршени стравични злочини.

“Евидентно је да је поздрав `За дом спремни!` био званичан поздрав у такозваној НДХ и да га као таквог треба кривично санкционисати у хрватском законодавству”, поручују из Клуба посланика ИДС, ПГС и РИ.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

комсија

05.10.2017 09:46

СВАКА ЦАСТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

06.10.2017 04:56

(1) Овај приједлог никада неће постати закон. (2) Хрватска од 1991 има готово идентичне особине као и Хрватска од 1941-1945.

Name

Никола

05.10.2017 11:38

Није ми јасно како могу тјерати људе у затвор због домољубља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

17 крајиска витеска бригада

07.10.2017 12:20

Тако је Никола немам ниста проти за хрватски поздрав за дом спремни,као ниста против српског поздрава за краља и отадзбину као ни за босњацки поздрав бог и Босњаци.

Name

Куки

10.10.2017 05:19

Немате ви ништа против. Да ли би убијени од усташког ножа, Срби, Јевреји, Роми, Хрвати И остали имали ишта против. Немате вјероватно ништа ни против нацистичког поздрава Хаил Хитлер. Је ли вам И то нормално. Мало се преиспитајте.