На изборима 2018. могуће новине

Изборни процес у БиХ је застарио и неопходно је увођење нових технологија, а како ствари сада стоје, најизвјесније је да се на наредним изборима у октобру наредне године гласови пребројавају тако што ће се гласачки листићи скенирати.

Босна и Херцеговина 05.10.2017 | 07:41
На изборима 2018. могуће новине
"Гласало би се на традиционалном листићу, уз то да се подаци електронски обрађују. На тај начин спријечиле би се многе манипулације, које нажалост имамо у изборном процесу", рекао је за "Независне" Вехид Шехић, аналитичар и бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ (ЦИК).

О увођењу нових технологија у изборни процес јуче је у организацији Спољнотрговинске коморе БиХ у Сарајеву одржан и округли сто "Дигитализација изборног процеса у БиХ", на којем је закључено да је већ наредне године могуће увођење нових технологија уколико буде консензуса свих.

Увођењем скенера приликом пребројавања гласова значајно би се смањиле манипулације које настају приликом затварања бирачких мјеста, а убрзало би се и пребројавање гласова и објављивање резултата, на које се досад чекало данима.

Гласови би се бројали тако што би се само скенирали гласачки листићи и на тај начин добили подаци о гласовима, који се аутоматски шаљу у Централну изборну комисију БиХ.

"Сматрамо да је досадашњи начин организације изборног процеса, прије свега, застарио, а познато је да постоје јаке и озбиљне критике на сам процес, прије свега на нивоу бирачких одбора. Цијеним да је дошло вријеме да заговарамо и да имплементирамо нове технологије", рекао је Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије БиХ.

Иако је увођење нових технологија поприлично скупо, у ЦИК-у сматрају да би се на тај начин повећала ефикасност изборне администрације, како на локалном, тако и на ентитетском и државном нивоу, а значајније би се смањили и трошкови.

"Ово је процес који захтијева апсолутни консензус свих политичких фактора у БиХ. Ово је ствар за коју треба бити постигнут општи консензус. Ако се тај консензус постигне, прије свега у оквиру Парламентарне скупштине, онда други услови, као што су материјална средства или техничко-тенолошка рјешења, не би требало да буду проблем", рекао је Арнаутовић.

На округлом столу посвећеном увођењу нових технологија у изборни процес присуствовали су и представници ИТ сектора, који су рекли да та индустрија у БиХ има потенцијла да изведе пројекат "Дигитализација изборног процеса" и то у цијелости.

"Ми смо потпуно увјерења да можемо одговорити и овом изазову", рекао је Брано Вујичић, предсједник ИКТ асоцијације Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине. Да и политичари размишљају у смјеру дигитализације изборног процеса, говори и састанак одређених политичких партија, након којег је Нермин Никшић, предсједник СДП-а, рекао да су сви изразили спремност да БиХ дође до изборног закона који би осигурао да резултати што је више могуће одразе стварну вољу бирача, а не вољу броја гласова.

"СДП је понудио иницијални приједлог техничких измјена садашњег Изборног закона БиХ, предложивши, између осталог, увођење тзв. електронског гласања. Предложено је и увођење видео-надзора на гласачким мјестима гдје год је то могуће", рекао је Никшић.

Садик Ахметовић, посланик Независног блока у Представничком дому БиХ, појаснио је да на састанку није усаглашен коначни приједлог, већ да је договорено да странке на нивоу експертних тимова наставе с радом на овим питањима, како би у предстојећем периоду био усаглађен коначни приједлог.

Састанку су прусуствовали представници СДП-а, Независног блока, СДС-а, СДА, ДФ-а, ПДП-а, Наше странке, ХДЗ-а 1990, СББ-а и ГС-а, а разговорима нису присуствовали представници СНСД-а и ХДЗ-а.

Извор: Независне новине

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драгец

05.10.2017 05:45

Мој листић сигурно неће скенирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.10.2017 07:09

потписујем, никада више на изборе, не пада ми на памет

Name

Драганче

05.10.2017 08:00

Наравно! Као да смо глупи и ћорави...намјештају изборе, а сад да им вјерујемо јер мијењају "нешто"???

Name

ДИКТАТОР

05.10.2017 05:48

одлицна ствар. такодје трба успоствири гласање пецатом а не оловком јер рецимо у моме граду гдје снсд плацао гласове 200 км давли су зелену оловку или фломастер да унесе а њихов посматрац је такве гласове писао на пребројавању. тацно су знали колико је зелених x гласова ,тј купљених. снсд ниста не препуста слуцају. немозете им ни уци у траг ако се не буде препројавало и гласало на дигиталан нацин. то је мафијаска организација која је спремна на све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киви

05.10.2017 05:50

Та измјена никако не би одговарала СНСД-у И ХДЗ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не поготово секти

05.10.2017 07:36

Јесте ли видјели само изборну ноћ у штабу снсд-а у Аквани.Па то је читава логистика,тимови људи за секту сумизбори бити или не бити

Name

075

05.10.2017 08:03

@ Киви Не заборавите им и "сестринску" СДА! Те три "странке" су наши највећи непријатељи, свих нас у БиХ! Воле се они између собом и хране једни друге, акцизе нпр., помажу се, избори Трново нпр., а у стварном животу Хрвати(ХДЗ) у три кантона у Ф.БиХ не дају Србима никаква права, а Човић је и представник Срба. Бошњаци и Срби, ко може нека бјежи јер никада није касно!!

Name

кнез

05.10.2017 06:05

Ово неце прихватити на ХДЗ ни СНСД. А питање је и СДА. Јер су највеци манипулатори изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxyy

05.10.2017 07:40

Колико знам сда је јуче присуствовао скупу странака у Сарајеву које су хтјеле промјену на изборима

Name

075

05.10.2017 08:07

@xxyy Дајте молим вас, па зар не видите шта се дешава у Сарајеву! Једина европска "пријестоница" која нема уредно снадбијевање водом, гријање им је упитно(БТW У Тузли већ пуштено од дана Тузле,2.10.), Себија уништава здравство у Сарајеву, ПИО Ф.БиХ посуђује од банака сваки мјесец 20.000.000 КМ да исплати пензије, треба и СДА неку промоцију, јер и руралаца и хоџа који су за њих је све мање јер одлазе!

Name

Боб

05.10.2017 06:15

Треба на све нацине онемогуцити да гласаци ФОТОГРАФИСУ попуњени листиц заједно са било којим лицним документом.Проблем ријесити забраном уносења мобилног тел. у гласацку кабину, као и новцано казњавање оних који га просверцују и употријебе.Други нацин мозе бити да се лицна карта задрзава код администратора док лице не заврси гласање.Овај други нацин има смисла ако би се могло гласати, искљуциво уз лицну карту , а не као сада и уз воз. дозволу и пасос. Овим новинама би се знацајно смањио притисак на многе гласаце који су под " притиском"

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.10.2017 06:33

2050-те мозда????? и даље це бројаци гласова са својим оловкама ресавати побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

05.10.2017 06:58

Биће новина сигурно али једно старо ће остати сигурно, Милорад Додик на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

05.10.2017 07:50

Шта ћемо са 100 хиљада умрлих па васкрслих усташа из херцеговине ако се уведе електронско гласање и скенирање листића? Ко ће сносити трошкове поновне сахране толико поскока???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

05.10.2017 10:16

Ици цу на изборе кад будем имао нормалан посао да могу зивити од њега ја и моја дјеца кад политицари буду исли на посао аутобусом или приватним аутом не скупљим од 10 хиљада е тад би требало бити нормално стање све ово је само фарса неког лудог времена и неције идеологије да би се обогатијо сматрајуци себе највецим србином е такав србин ја незелим бити радије цу бити ром

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОЗОН

05.10.2017 11:15

Одлицан потез! Неце висе пропали додик моци куповати гласове! Том криминалцу са америцке црне листе близи се крај! Веома веома је нервозан пред новинарима!!!

ОДГОВОРИТЕ