Пике јавно проговорио: Ако се Каталонија отцијепи...

Ђерар Пике, штопер Барселоне и репрезентације Шпаније, први пут се обратио медијима после понуде да напусти национални тим уколико смета савезу.

Фудбал 04.10.2017 | 16:15
Пике јавно проговорио: Ако се Каталонија отцијепи...
Репрезентација Шпаније се у Мадриду припрема за утакмице квалификација за Светско првенство против Албаније и Израела, а главна мета навијача био је Пике који је гласао на референдуму о независности Каталоније и критиковао полицијско насиље над бирачима.

Он је претходно у сузама истакао да је спеман да напусти селекцију, уколико то Фудбалски савез Шпаније и селектор Јулијан Лопетеги затраже од њега.

"Размишљао сам да се пензионишем јер би тако мојим саиграчима било лакше, али то би била победа оних који ми звижде. Мојим саиграчима је сигурно већ досадило да причају о мени и зато сам дошао да лично одговорим на сва ваша питања. Није лепо када вас вређају, али то ми је додатни изазов јер желим да ту ситуацију преокренем. Играм за Шпанију од своје 15. године и нисам желео да изађем на ’задња врата’. Нико не може да сумња у моју посвећеност репрезентацији. У целој причи више није битно моје мишљење, него да политичари раде свој посао, да се све реши дијалогом и да се више не понављају сцене насиља", почео је Пике.

Он се потом осврнуо и на политичку ситуацију у земљи која је далеко од добре.

"Дијалог зближава људе. Никада нисам рекао ништа друго, осим да људи морају да имају право да гласају. Иако нисмо сагласни, важно је да поштујемо шта други мисле. Увек ћу бранити своје ставове и оно што изговорим, али поштујем мишљење свих оних који сматрају другачије".

На питање за кога би играо ако би дошло до отцепљења Каталоније, одоговорио је:

"Да ли бих волео да се Каталонија отцепи? То је питање од милион долара, не могу да одгворим. Фудбалери су глобалне личности и не могу да се поставим на неку од страна. Тренутно, мој одговор је да је неважно. Зашто би било важно како бих ја реаговао на самосталност Каталоније? Могу да имам своје мишљење, али све ово иде много више од онога шта ја мислим. Многи људи желе независност, али много оних који то не желе. У случају да се догоди, не знам шта би било, о том сценарију у којем би бирао за коју репрезентацију бих наступио нисам размишљао. Био би процес од три-четири године, као са Брегзитом, а ја бих онда имао 33 године – вероватно нећу морати да доносим такву одлуку".

Новинаре је занимало и какав је његов однос са Серхиом Рамосом, капитеном Реал Мадрида, пошто су се појавиле информације да су у најмању руку затегнути.

"О нашем односу је изнето много лажи. Функционишемо феноменално", закључио је Пике и навео да размишља једино о утакмици у петак са Албанијом.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар