Можда је Београд одрадио своје?

Високи представник у БиХ Валентин Инцко у ексклузивном интервјуу за ТВ1 говорио је , између осталог, о одгођеном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ у РС. Чињеницу да је његову суспензију најавио Милорад Додик, предсједник РС и заговорник тог референдума, високи представник није хтио да коментарише. "Зашто је он стао, то питајте њега. Можда је опозиција одрадила своје, можда је Београд одрадио своје, можда се нешто чуло из Москве, да треба поштовати одлуке Уставног суда и да се тако стиче углед РС која поштује законе а не која их крши", рекао је Инцко.

Босна и Херцеговина 03.10.2017 | 22:26
Можда је Београд одрадио своје?
"Зашто је он стао, то питајте њега. Можда је опозиција одрадила своје, можда је Београд одрадио своје, можда се нешто чуло из Москве, да треба поштовати одлуке Уставног суда и да се тако стиче углед РС-а која поштује законе а не која их крши, поручио је Инцко. 

Рекао је да не би коментарисао Додикове изјаву да ће Бањалука и Београд, једнога дана бити једно.

"Додик  је  рекао као да има неки сан, али ја не бих хтио коментарисати његове снове. Међутим РС по Дејтонском споразуму нема право да се одцјепи", казао је Инцко.

На питање да из Србије и РС кажу да  међународна заједница има двоструке аршине по питању Каталоније, Косова односно РС, Инцко је рекао да је РС сама одустала од самосталности у Дејтону.

"Милошевић је потписао Дејтонски споразум и по томе је РС дио БиХ. Тај уговор треба да се поштује и ништа више не могу да вам кажем, а за Каталонију питајте друге саговорнике, поготово у Бриселу", рекао је Инцко.

 Одговарајући на питање зашто је  Милорад Додик промијенио причу о рефереднуму о Суду и Тужилаштву, Инцко је рекао да он не треба то да коментарише.

"Не требам да коментаришем ову ствар, пошто би референдум био неуставан, пошто није ни био пуубликован у Службеном листу, а сада ће бити, и ја морам да кажем да је то исто неуставно и антидејтонски. Боље да су организовали неки референдум о економији а не о стварима гдје нису надлежни. Зашто је он стао, то питајте њега. Можда је опозиција одрадила своје, можда је Београд одрадио своје, можда се нешто чуло из Москве, да треба поштовати одлуке Уставног суда и да се тако стиче углед РС која поштује законе а не која их крши", рекао је Инцко.

Што се тие дешавања у Парламенту Републике Српске, Инцко је рекао да види да је почела предизборна кампања не само у РС него у цијелој држави, међутим тамо је то очигледније.

"Има разних састанака, акција, али оно што се десило у НСРС је невиђено у задњих двадесет година у Европи, да улазе безбједносне снаге у парламент и да се не дозвољава онима који су изабрани у НСРС да уђу у скупштину, то је невиђено, и имат ће судски епилог. Опозиција ће тражити правду на судовима и видјет ћемо шта ће бити резултат", рекао је Инцко.

Када је у питању закон о акцизама, Инцко каже да је спреман да то законско рјешење наметне уколико га неко замоли.

Према његовим ријечима, од акциза ће сви имати користи.

"И РС би добила неколико километара, и ФБиХ, и Херцеговина би добила нешто... Дакле, сви конститутивни народи, а поготово би од тога профитирали грађани. Ми не смијемо заборавити да се све то ради за грађане, а не за неке ентитете и кантоне итд. Од тога би, наравно, профитирала и економија, транспорти би били јефинији и бржи, свјеже млијеко би брже стигло до својих клијената. Све би било јефтиније.

Друга ствар - комуникација и спајање људи. Сада путовати, рецимо, из Сарајева за Бањалуку често је јако мучно, посебно зими. Пут није тако дуг, али је мукотрпан, као и у Тузлу. Бољи путеви би пуно помогли, социолошки и друштвено гледано, приближавању људи. На крају крајева, зашто бисмо ми заостајали за регионом гдје се већ масовно граде аутопутеви, попут Хрватске и Србије.

Такође, примијетио сам да је БиХ и до сада узела много новаца од постојећих акциза, више од милијарду КМ. Обични људи се питају гдје је тај новац отишао и зато се плаше нових акциза, јер би се поново питали гдје би тај новац отишао.", рекао је Инцко. 

Наводи да је спреман да наметне акцизе, ако треба, ако га неко замоли, само што би, каже, наметнуо три фенинга више за културу... 

"Мало сам се нашалио, али кроз акцизе БиХ би рецимо добила 300 - 400 милиона КМ, директно од акциза, годишње. Међународне институције, као што су Европска банка за развој и Свјетска банка, додале би још са своје стране око 700 милиона КМ, тако да би БиХ имала милијарду за изградњу аутопутева. И да се одмах крене, да се не чека, да не буде једино достигнуће у овом периоду да се изградио неки тротоар или неки сеоски путеви, него да се изграде аутопутеви, јер је то и симболика за сваку државу да она постоји, да има сређено стање на аутопутевима. Тужно је, читамо сваки дан колико је судара и мртвих по путевима, сигурно и дјелимично због тога што нема много новоизграђених путева и аутопутева", казао је Инцко.

На питање хоће ли наметнути закон о акцизама, Инцко је рекао да је спреман  да то учини ако га  међународна заједница замоли и ако би се домаћи политичари усагласили.

"Но, као код сваке одлуке високог представника, поготово у прошлости, ми имамо своје процесе и имамо СWавјет  за имплементацију мира и тамо усаглашавамо све наше ставове. У овом случају било би исто. Мислим да је сада на домаћим лидерима да добију сагласност око акциза.", казао је Инцко, додајући да акцизе треба увести сада, у тренутку када су цијене горива најниже.

"То треба учинити сада. Међутим, то је опет политички процес. Међународни фондови и Транспортна заједница ће тек заживјети када буде испуњен и тај услов", казао је Инцко.

(БН/Вијести)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Моулин Роуге

03.10.2017 20:32

Свако има право да се отцијепи али ако има силу да то спроведе. Ако немаш ту силу, онда немаш ни право. Што се тиче снова, Додик би сањао да му сада Трумпова одлазећа аминистрација скине санкције, мора да су му блокирали силне паре, опљачкане од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2017 21:20

Узми мотику и ради амброзија ти уз куцу неплацас ни порез за земљу и бунис СЕ фукаро

Name

баботојке

06.10.2017 04:50

Београд је одрадио своје, јос да Ви заврсите своје.

Name

Требава

03.10.2017 20:36

Наметни акцизе својим Аустријанцима,задужи њих а нас остави на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2017 21:03

Засто ти Јос у цизмама идес у добој

Name

МУНГОС

04.10.2017 02:59

ТАКО ЈЕ , НЕКА НАМЕЋЕ СВОЈИМ АУСТРОУГАРИМА КОЛКО ГОД ХОЋЕ. ТО ЛОШЕ ДРЕСИРАНО ПАШЋЕ НЕКА НАС ВЕЋ ЈЕДНОМ (ЗАУВИЈЕК) ОСТАВИ НА МИРУ.. СИКТЕР ПОГАНИ БЈЕЛОСВЈЕТСКА....

Name

кмкок

04.10.2017 21:48

Ма да, наметни акцизе да ми платимо изградњу аутопутева из свог дзепа, па да онда плацамо путарину зато сто их користимо а ви цете нам моци лаксе уваљивати своје смеце и одлазити до Грцке, Албаније и Македоније...Хрвате сте увалили да се неце опоравити ни за јос 100 година од кредита за аутопутеве а вецина их вози обилазницама и старим трасама регионалних путева...

Name

Србин

03.10.2017 20:36

Инцко је окупаторски намесник, фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам за Инцка

03.10.2017 22:36

Инцко је цовјек господин који долази из цивилизованог ,богатог и добро организованог дијела свијета и зели да нам помогне.

Name

Ре ја сам за Инцка

04.10.2017 07:21

Ма којег цивилизованог свијета, забога? Оног сто прави зла по цијелој планети? Је ли то мјера цивилизације? Он долази из лицемјерног свијета који глуми цивилизацију и културу, а понаса се као и они из Исламске дрзаве, само уз смијесак и благу ријец. Они су јос опаснији од ИД због тога. Цуј зеле да нам помогну?! Пасцу у несвјест, али стварно!

Name

ре Ја сам ...

04.10.2017 07:52

Ми мислили да си ти за серијат, а ти за Инцка - цудно!

Name

разумио

06.10.2017 12:37

Серијат ти организуј у својој куци, ниста против. Инцко је слузбеник за плату коју он ревносно зарадјује. Додусе има релативно мало посла јер има 113% подрску корисних идиота.

Name

Ово је страшно, Инцко удара на интелигенцију

03.10.2017 20:41

"Мало сам се нашалио, али кроз акцизе БиХ би рецимо добила 300 - 400 милиона КМ, директно од акциза, годишње. Међународне институције, као што су Европска банка за развој и Свјетска банка, додале би још са своје стране око 700 милиона КМ, тако да би БиХ имала милијарду за изградњу аутопутева. И да се одмах крене, да се не чека, да не буде једино достигнуће у овом периоду да се изградио неки тротоар или неки сеоски путеви, него да се изграде аутопутеви, јер је то и симболика за сваку државу да она постоји, да има сређено стање на аутопутевима. Тужно је, читамо сваки дан колико је судара и мртвих по путевима, сигурно и дјелимично због тога што нема много новоизграђених путева и аутопутева", казао је Инцко."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2017 21:06

Не нецемо путеве не требају нам калдрма је за нас рекосе из сзпе

Name

Сзп

03.10.2017 21:10

Е нецемо акцизе ста има борово цизама и опанака ал инцко разуми нас после избора све подписујемо морамо него лагат сзп

Name

Ре

03.10.2017 22:30

Хајде Валентине И. ми обични народ молимо те наметни све што треба, јер и овако више неиде. Горе и теже бити неможе јер смо остали задњи у регији по свим параметрима и то овај напачени народ неможе више носити на леџима. Ова власт живе сахрањује ал о томе се неводи рачуна довољно.

Name

Зељко Бањалука

04.10.2017 05:09

Има Хрватска аутопутеве а прва је у Европи по броју мртвих у саобрцајним несрецама. Треба правити фабрике да људи раде а за аутопутеве концесије као Талијани градјани це опет те путеве плацати а тразе новац да их направе од градјана,па докле висе купање ??Управу је Пандуревицка сто неда акцизе!!!

Name

@Ре

04.10.2017 06:22

До јуце си носио опанке, а онда се даде у политику односнп организовани лоповлук.

Name

Зоки

03.10.2017 20:48

Ста овај прица глуписти о акцизама,засто не наметне Закон о поријеклу имовине ових и прослих политицара,засто не преиспита гдје је осам милијарди марака од акциза потросено.Доста је висе пљацке и муљазе то овај јадни Народ у БиХ немозе да издрзи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2017 07:09

Тих 8 милијарди је веома спорно, најмање пола је отишло на буџетску потрошњу. Читам да најновији приједлог вијећа министара да се акцизе од 15 фенинга аутоматски прослеђују за изградњу путева, та клаузула је спорна за РС. Неће он наметати законе више, нема од тога ништа.

Name

неутрални

04.10.2017 07:28

А зашто је спорна за РС и Додика? Да би могли новцем од акциза исплаћивати плате администрацији? Није Проблем РС-а Инцко него корумпирана и криминална власт у Бања Луци.

Name

04.10.2017 08:37

ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ МАНИ СЕ СИРОТОЊЕ ГРАДЈАНА И АЛЦИЗА НАРОД НЕ УМИРЕ ВЕЦ ЦРКАВА.ЗБОГ НАМЕТА.

Name

Последњи кинески цар

05.10.2017 09:19

Акцизе су спорне првенствено јер народ нема новца да преживи. И ове цијене горива су напаћеном народу високе,а тек када се повећају за 15-20 пф. Спорне су и тбог тога што ће отићи на буџетску потрошњу а не на градњу аутопутева. И да се изграде, ко ће по њима возити и од чега плаћати путарину. Хрватски возачи 80% путују споредним и локалним путевима и бјеже од путарина. Не може се дозволити да се намети стално повећавају. Од чега ће то народ плаћати?

Name

јапанац

03.10.2017 20:55

Ми се не моземо отцјепити, јер смо растурени као распоред цасова

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехмедпаса

05.10.2017 11:06

Само је вазно да буде задњи цас РЕВОЛУЦИЈА, остало не игра улогу.

Name

Џејмс 007Бонд

03.10.2017 21:15

Следећи на реду за независност су Република Српска и српска босанска Крајина (Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац)! И т у задњим месецима 2018-те! ...А рата тамо неће бити, јер Дејтон је потписан, и РС је легализована и међународно призната од 1995, тако да би се сваки улазак бошњачке војске или полиције у РС сматрао као директна агресија, па би онда и Србија по Дејтону (значи ЛЕГАЛНО) смела и морала ВОЈНО да уђе у РС...А исто тако и Република Српска, или Србија такође не смеју војно да уђу у Федеративни ентитет, јер и то би била агресија! ... -ЗАПАМТИТЕ МОЈЕ РЕЧИ! …Значи РС ће постати независна у задњим месецима 2018-те, и одмах ће постати покрајина Србије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2017 06:56

Па нема пар мјесеци како си рекао да те држимо за ријеч, за 9 мјесеци мања бх. покрајина независна, шта је сад, опет одгођено?

Name

Ре 007

04.10.2017 07:05

Сацекацемо тебе 007 да додјес и да изведес наведене војне акције...

Name

Ре

04.10.2017 07:34

Ја вецу будалу од овог бонда нит чуо нит видио.Мисли бонд да би Босњаци све то мирно посматрали,они имају сад 7 фабрика које произвиде наорузање све до хаубица,вец 20 година.Де бонд поцни ста цекас,па ћеш да видис како "муса дере јарца."

Name

Последњи кинески цар

05.10.2017 09:20

Можда си Бонд,али си 000. Мислим на ИQ.

Name

Протекторат

03.10.2017 22:01

2017.година, 21. вијек, а ми живимо у окупираној држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баботојке

06.10.2017 04:46

Неоколононијализам остаје. Од цега зиве богати, од свог рада, ха, ха..

Name

БиХ 4 алл

03.10.2017 22:13

РС нема право да се одцјепи по Дејтону...сви то знају Додик највисе,све сто је урадио било је неуставно...на крају би она стара: пљуни па полизи..кукавица...то вам је вас водја..срамоти вас и лазе вас...сањати је лијепо...сви несто сањају...и нека и треба сањати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

холбрук

04.10.2017 07:07

А шта би било са Додиком након што би се РС припојила Србији? И друго питање: Могули бошњаци и хрвати у РС-у као конститувни народи расписати свој референдум о отцепљену од РС?

Name

КЉУЧНА РЕЧЕНИЦА

04.10.2017 07:10

Инцко: "РС је сама одустала од самосталности у Дејтону".!

Name

јебогавраг

05.10.2017 11:07

А који су то договорили, постхумно данас да размотримо! Јебогавраг.

Name

Акцизе

04.10.2017 06:52

Једини референдум који би на ни нивоу БиХ,ФБиФ,Републике Српске и у свакон кантону имао идентичан резултат је да би грађани гласали против закона о акцизама се не проводи,а политичари на свију руку покушавају наметнути тај закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2017 14:20

То си у праву. Чим су се сви одреда, од амбасадора, до ЕУ представника, министарстава, влада и тако даље, упрли да нас убиједе да су акцизне неопходне и добре, одмах ми је све јасно.

Name

КОГДЕ

04.10.2017 07:57

Драги моји лопови , не требају овој накази од дрзаве аутопутеви него уредјени и сигурни постојеци...требају сколе и болнице, треба обуцено судство и полиција! А то млацење са аутоопутевима је млацење да мозете да украдете јер у рацуницама са материјалима и градњом аутопутева који не воде нигдје мозете да крадете и сви се уградјујете!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дића

04.10.2017 08:06

Дајте народу крува да се наједе па онда правите путеве

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-ИНСКО

04.10.2017 16:01

Сад више ЕУ неће дати 500 милиона, него 350 милиона вера. Јуче Вигемарк, чека вас 500 милиона из ЕУ. Ја сам за акцизе, али је јадно да нам неко прича како ће нам дати новац. Хоће да нам дају на више рата кредит од 350 милиона евра, а да би ми могли враћати, морамо усвојити закон у коме ћемо убирати 150 милиона, од чега ће већина отићи на отплату рата кредита. НЕМА ВЕЗЕ, опет сам за, али нека нас не јебу у здрав мозак. Испада да ми нешто поклања, ради се искључиво о томе да са овим буџетом ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роналдо у фудбалу

05.10.2017 04:16

Додик у политци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.10.2017 10:15

Инцко стеран у цосак

ОДГОВОРИТЕ