За сарадњу 14 милиона евра

Пројекти везани за прекограничну сарадњу између БиХ и Србије биће настављени уз помоћ Европске уније. Европа је за овај пројекат издвојила додатних 14 милиона евра бесповратних средстава, прецизирали су представници ЕУ на свечаној конференцији у Етно-селу “Станишићи” у Бијељини.

Босна и Херцеговина 03.10.2017 | 17:46
За сарадњу 14 милиона евра
Циљ пројекта је подстицање запошљавања, мобилност радне снаге, као и јачање друштвено-економског развоја у прекограничном подручју између Србије и БиХ. Европска унија овим путем наставља да пружа правни оквир за обезбјеђивање финансијске помоћи државама кандидатима и потенцијалним кандидатима и тиме потстиче политичке, економске и институционалне реформе.

“За први позив доступно је 5 милиона и 400 хиљада евра из финансијских алокација за 2014, 2015, 2016. годину. Тематски приоритети за пројектне приједлоге су: заштита животне средине, управљање чврстим отпадом и отпадним водама, промоција биодиверзитета, као и заштита и промоција културног идентита у програмском подручју”, изјавио је Тарик Џаји из Дирекције за европске интеграције БиХ.

У периоду од 2007. до 2013. године објављена су три позива са сличним тематским приоритетима. За реализацију тих пројеката утрошено је девет милиона евра, колико је донирала ЕУ, уз додатних 15 одсто средстава које кофинансирају партнери на пројекту.

“Прекогранична сарадња је веома важна за ЕУ и за те намјене се издвајају изузетно велика средства, чак и за сарадњу унутар ЕУ, јер је подршка регијама важна за све грађане који живе на тој територији”, објашњава Штефан Худолин из Делегације ЕУ у Србији.

Михајло Дашић из Министарства за европске интеграције сматра да је за Србију ова сарадња од изузетног значаја и истиче да је реализовано 36 пројеката.

Право на аплицирање имају све непрофитне организације као што су министарства и агенције на различитим нивоима власти, локалне самоуправе, развојне и невладине организације, али и музеји и школе.

Минималан износ донације по уговору је 120.000 евра, док је максималан износ милион евра.

Позив је отворен до 16. новембра.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

03.10.2017 16:55

ЕУ нам овдје упорно сервира комунизам који јос нико до сад није достигао, немојте ниста производити, ми цемо вам дати пара колико вам треба па себи купите. Медвједја услуга. Такво понасање ЕУ ивдје уствари производи корупцију, негативну селекцију и организовани криминал. Сто умјесто тога не анимирају своје послодавце да овдје отварају фабрике?

ОДГОВОРИТЕ