Бане: Једва чекамо Беч, па пуну Маракану!

Капитен Србије Бранислав Ивановић нада се да ће селекција обрадовати навијаче већ у Бечу и да ће пред препуним "Рајком Митићем" прославити повратак на највећу фудбалску сцену.

Фудбал 03.10.2017 | 23:45
Бане: Једва чекамо Беч, па пуну Маракану!
Фудбалерима Србије су потребна три бода из последња два кола квалификација за пласман на Светско првенство, а прву "меч лопту" имају у петак против Аустрије.

"Орлови" су лидери Групе Д квалификација за Мундијал 2018. у Русији са 18 бодова, четири испред Велса, а пет у односу на Републику Ирску.

"Од почетка смо направили одличну атмосферу, нешто што је тим и то све даје резултате. Веома смо близу, и ми једва чекамо да почне та утакмица, да што пре покажемо да нам је место на Светском првенству. Мислим да ће нам та победа против Ирске дати крила за следеће утакмице и да ћемо што пре је то могуће се пласирати на СП", рекао је капитен Ивановић за Б92.

С друге стране, Аустријанци, иако уочи квалификација на папиру један од главних кандидата за пласман у Русију из ове групе, две кола пре краја немају никакве шансе ни да се домогну баража.

"Мислим да је њих менталитет такав да без обзира да ли имају шансу или не играће исто. Слажем се са селектором да је то "мач са две оштрице", али не можемо да бирамо противника, не можемо да бирамо моменат у којем играмо против њих, морамо на свакој утакмици да радимо све што је потребно да бисмо победили и коначно дошли до СП", каже капитен Србије.

У ситуацији када противник нема шта да изгуби, под највећим притиском би могао да буде дефанзивни део тима, који контролише управо Ивановић.

"Мислим да је кључ целих ових квалификација, одбрана је увек под највећим притиском код сваке екипе на свакој утакмици. Када кажем одбрана мислим на дефанзивни део целе екипе. Играмо добро у том сегменту игре, у последњим утакмицама смо то показали, не само што нисмо примили гол него је све савршено функционисало. И резултати нам омогућавају да играмо растерећеније сад. Бићемо под притиском, али то је нормална ствар", сматра Ивановић.

Иако ће Србија у петак бити гост, очекује се домаћинска атмосфера на „Ернест Хапелу“, можда и више од 35.000 наших навијача у Бечу.

"Сви се радо сећамо те 2008. када смо играли и победили у Аустрији. Била је феноменална атмосфера, али ово је нешто потпуно друго и ново. Надам се да ћемо обрадовати наше навијаче, прво у овом мечу, а онда и на препуној Маракани", додаје српски дефанзивац.

Битна ствар за сваког играча у репрезентацији је и атмосфера у каквој игра у клубу, а Ивановић долази из сјајне у Зениту.

"Кроз цео овај циклус квалификација који траје непуне две године је битно што долазимо "чистом" главом у сваком тренутку спремни да одговоримо репрезентативним обавезама. Што се мене лично тиче, тренутно сам веома задовољан како ствари стоје овде и у Зениту, али ствари се веома брзо мењају па је потребно бити концентрисан до краја", истиче Ивановић.

Руси приводе крају припреме за домаћинство СП 2018. које је било доста оспоравано када су изабрани пре неколико година.

"Много се ради на популаризацији фудбала и СП, мислим да ће бити једно од боље организованих јер много пажње посвећују припреми. Стадиони су нови, веома лепи, надам се да ће бити сви спремни на време за СП и да ћемо ми бити тамо", каже штопер Зенита.

Ивановић се почетком година вратио у Русију где је играо пре десетак година, на почетку интернационалне каријере, када је наступао за московску Локомотиву.

"Притисак у сваком клубу постоји, нарочито у клубу какав је Зенит који је увек са огромним амбицијама. Жели да осваја трофеје. Доста тога се променило у руском фудбалу у односу на пре десет година. Пре свега инфраструктура, стадиони су феноменални. Постоји много позитивних ствари, доста улажу и још ће доста улагати што се тиче маркетинга. Једини и можда нерешиви проблем Русије су огромне раздаљине између градова, али тако мора да буде у највећој држави на свету", рекао је Ивановић.

Управо је да удаљеност градова била у центру пажње на почетку текуће сезоне, јер је Зенит на премијери гостовао новом премијерлигашу СКА у Хабаровску, удаљеном скоро 9.000 километара од Санкт Петербурга.

"Нама је то била прва утакмица и све је било феноменално организовано. Али је било необично, дођеш на утакмицу и буквално не знаш ни време које је тамо ни где си ни шта си. Припремаш се за утакмицу и после ње се одмах враћаш. Нема времена за адаптацију, нема времена за праву припрему. Другачије искуство од осталих. Лепо је када се победи у таквој утакмици јер је специфична, нису баш фудбалски услови", додаје искусни дефанзивац.

Већ годинама Зенит игра једну од главних улога у руском фудбалу, води жестоке битке са ривалима из Москве.

"Зенит је једини клуб можда на свету у тако великом граду у којем сви навијају за тај клуб. Сви воле Зенит. То је врло специфично за тако велики град. Навијачи Зенита су веома специфични, обожавају клуб, живе за њега, то се види на сваком кораку у граду", објашњава Ивановић.

Ове сезоне на клупу тима са "Крестовског" је стигао италијански стручњак Роберто Манчини.

"И даље показује своје фудбалске квалитете, стварно се види да је био феноменалан играч. Ја се, нажалост, био сам млад па се не сећам много њега као играча, само неколико последњих година. Као стручњак је такође веома добар, феноменалан. Мислим да он има највеће заслуге за наше резултате. Надам се да има амбицију да остане још дуго у Русији да још сарађујемо", додаје играч Зенита.

Иако је ушао у позне играчке године, Ивановић тренутно не размишља о животу после фудбала.

"Не, намам никакав план. Како се данас ствари дешавају у фудбалу, како се каријере брзо одвијају и мењају у овим годинама тело ми не дозвољава да размишљам о будућности. Још сам концентрисан само на игру, све волим да радим детаљно, кад завршим каријеру имаћу времена да размислим шта и како даље", закључио је Ивановић.

Група Д, девето коло (петак):

18:00 Грузија – Велс
20:45 Аустрија – Србија
20:45 Ирска – Молдавија

Табела:
1. Србија 8 5 3 0 17:7 18
2. Велс 8 3 5 0 12:5 14
3. Ирска 8 3 4 1 9:6 13
4. Аустрија 8 2 3 3 10:10 9
5. Грузија 8 0 5 3 8:12 5
6. Молдавија 8 0 2 6 4:20 2

Последње коло (9. октобар):
20:45 Молдавија – Аустрија
20:45 Србија – Грузија
20:45 Велс – Ирска

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар