Срби и даље без конститутивности

Потпредседник Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Весна Сараџић, из реда српског народа, рекла је да неуврштавање на дневни ред парламента амандмана на Устав кантона о конститутивности Срба, представља демонстрацију силе и јачег.

Босна и Херцеговина 02.10.2017 | 17:39
Срби и даље без конститутивности
Сараџићева је навела да то траје свих 17 година, колико је на снази одлука Уставног суда БиХ о конститутивности свих народа у свим подручјима БиХ, а која није уврштена у Устав Херцеговачко-неретванског кантона.

- За мене је поразније да у 21. веку тражите нешто што вам и према Божијем и према људском закону припада - рекла је Сараџићева, након што амандман није данас уврштен у дневни ред кантоналне Скупштине, јер је против гласало 15 посланика из реда хрватског народа.

За уврштавање на дневни ред гласало је 13 Бошњака, један из реда осталих и Сараџићева, која је и предлагач амандмана.

Посланик ХДЗ БиХ Томислав Мартиновић рекао је да је ово само доказ да је Херцеговачко-неретвански кантон сложен.

- Треба да будемо стрпљиви и уважавамо једни друге, те тако да дођемо и до решења. Нико из Клуба хрватског народа није против конститутивности Срба. Ово је `папирната` конститутивност која и да се догодила не би помогла Србима у овом кантону. Понављам, Срби имају представнике у Скупштини и Влади. Хрвати су за конститутивност сва три народа, али не на овакав начин - рекао је Мартиновић.

Он је навео да је садржај амандмана био споран и да се њиме само делимично уводи конститутивност, а желе се уградити неке друге ствари, попут састава кантоналне Владе.

- Клуб Хрвата предложиће Устав Херцеговачко-неретванског кантона који ће бити реалан и садржавати сва ова питања. Нико овде није против Срба, а ове што ово раде позивам да престану, јер прерано је за предизборну кампању - додао је Мартиновић.

Посланик ХДЗ 1990 Илија Цвитановић, који је и председник ове странке, рекао је да је лицемјерно само у овом кантону гурати овако важна питања.

- Ово политичко питање видимо у склопу једног целовитог административно-територијалног система или измене Устава БиХ. Више пута сам говорио да ћемо подржати конститутивност Срба у овом кантону, али не на овако селективан начин. Лицемерно је прескочити федерални парламент, а да не ширим причу на хрватски народ у Републици Српској -  реко је Цвитановић.

Председник Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Шериф Шпаго очекује да се кроз политичке разговоре покуша доћи до решења овог питања и да се нико у кантону не осећа дискриминисано.

Посланици СДП-су након усвајања дневног реда напустили седницу, образложивши да је противно свим цивилизацијским нормама овакво понашање кантоналне Скупштине која не жели да Срби буду конститутивни, већ грађани другог реда.

Посланик СДП Амер Загорчић каже да је цивилизацијска срамота да се у 2017. години уопште расправља о овом питању.

Кантонална Скупштина прекинула је у сриједу, 27. септембра, ову седницу након што посланици нису могли да се договоре о допуни дневног реда са амандманом на кантонални Устав, којим се Србима даје конститутивност.

Неслагање са уврштавањем на дневни ред изразио је тада Клуб Хрвата, образлажући то чињеницом да није испоштован пословник, те наводећи да они нису за "папирнату" конститутивност, већ стварну.

Срби нису конститутивни у четири кантона у Федерацији БиХ, иако је Уставни суд БиХ још 2000. године донео одлуку о конститутивности на целом подручју БиХ, а високи представник 2002. године наметнуо амандмане на Устав ФБиХ.

(Блиц/Фена)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Пуниша Рачић

02.10.2017 15:53

Шта предсједник Додик каже за понашање својих пријатеља хрвата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

02.10.2017 16:42

Заболе га ...

Name

модрицанин

02.10.2017 16:19

После 17 година није проведена пресуда уставног суда о конститутивности народа,а трази се да се проведе пресуда о укидању слављења 9 Јануара.Ко је овде луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2017 17:05

Ти изгледа! Питај Додика свог предсједника!Он је брат Цовицем и висе Браин изградњу Пељеског ниста од Цовица! А овамо Босњаци се морају борити за праву Срба у Федерацији!

Name

Реципроцитет

02.10.2017 16:32

Само реципроцитет.Ако Срби нису конститутивни тамо онда ни они не могу бити овде.И.Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2017 17:12

Ако је неко будала,ја см јос веца.

Name

Б.Л.

02.10.2017 16:48

Види Додиних Хрвата како штите интересе Срба а ти шефе само гурај министре Хрвате и бусај се у прса као велики Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТриплеБ

02.10.2017 17:02

Још један пут Човић обриса .... са Бајом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дил

03.10.2017 13:20

Мајоризирани латини.

Name

Мислим ман

02.10.2017 21:47

Највећа дискриминација је одређена градњом устава и ових одредница Ко је конститутиван Ко није. Ја бих укинуо сва права народима који су 20 година добили шансу да ако ниста изабере нешто. 25 година се прича о нечему само се бркљаци безвезе. Шта ако би неко Ко је чешког поријекла родјен у БИХ или неко способан до бола да земљу извади из гована... Шта, такав немозе бити предсједник јер није конститутиван? Е Па велике честитке свима, није ни чудо што неће нико да живи доле. Ја сам, срећом, већ 29 годину прославио вани, и драго ми је сто се сада неморам интегрирати, учити језик или сл... Одавно сам прошао та срања

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

04.10.2017 13:15

Срби у Федерацији постали конститутиван народ управо захваљујући апелацији коју је Изетбеговић упутио Уставном суду. Ту конститутивност до данас нису добили искључиво у кантонима у којима влада Хрватска демократска заједница (ХДЗ) БиХ, странка којом руководи Додиков политички партнер и пријатељ Драган Човић.

ОДГОВОРИТЕ